Alle 3D-printers hebben weleens problemen, er kan van alles misgaan. Om te voorkomen dat je zwaar gefrustreerd raakt, komen we met een handige top 10 inclusief de meest voorkomende oplossingen. In dit artikel: Gebogen delen in je print (warping)

Maarten Verkoren

Oorzaak
Het geprinte voorwerp buigt vanaf de onderkant lichtjes naar boven en laat, vaak tijdens het printen al, los van het printbed. Dit leidt er vaak toe dat het object loskomt van het printbed. Hoe dat komt? Je werkt met plastics! Plastics hebben nu eenmaal de chemische eigenschap dat ze gaan warpen - buigen - als ze afkoelen. Als het afkoelproces te snel gaat, krijg je gebogen objecten. Het ene plastic krimpt meer dan het andere. Voor een prototype maakt het allemaal niet zo veel uit, maar voor eindproducten en onderdelen die precies moeten passen, wordt de mate van krimp een exacte wetenschap. Hiervoor zijn tabellen die horen bij elke plasticsoort. Deze zijn op te vragen bij de fabrikant of leverancier.

 

06 Te snel afkoelen leidt tot warping bron RepRap

Oplossing
Zorg voor een voldoende verwarmd printbed. Verder kun je de ventilatoren uitzetten zodat je plastic niet te snel afkoelt. Ook kan het helpen om te printen in een printer die afgesloten kan worden, zodat de warmte beter binnen blijft.