Alle 3D-printers hebben weleens problemen, er kan van alles misgaan. Om te voorkomen dat je zwaar gefrustreerd raakt, komen we met een handige top 10 inclusief de meest voorkomende oplossingen. In dit artikel: Supportmateriaal is moeilijk weg te krijgen.

Maarten Verkoren

Oorzaak
Er zijn tal van frustraties rond supportmateriaal. Het liefst 3D-print ik alleen maar voorwerpen die geen ondersteuning nodig hebben. ‘Wil je geen supportmateriaal gebruiken, maak dan betere designs!’ is een veelgehoord advies. Maar soms kan het gewoon niet anders en moet het. In dat geval kan het gebeuren dat je supports niet voldoende zijn en je nog steeds inzakkende of overhangende prints krijgt. Aan de andere kant: soms doen de supports wel wat ze moeten doen en ondersteunen ze je object zo goed, dat ze vervolgens niet los te krijgen zijn. In dat geval wacht je nog een flinke nabewerking, eerst om het materiaal kapot en los te krijgen en daarna om het oppervlak mooi glad te krijgen. Hoe komt dat en kun je dit voorkomen?

De meestvoorkomende reden dat supports vastzitten, is dat het supportmateriaal soms versmelt met de eerste lagen van het onderdeel. Dit komt doordat er geen ruimte zit tussen de supportlaag en de eerste laag van het object.

04 Supportmateriaal kan moeilijk te verwijderen zijn bron Ultimaker

Oplossing
Stel in je slicer wat afstand in. Je kunt ook het percentage van de support verminderen. Verder kun je create perimeter uitzetten en je air gap verhogen of je pattern spacing verhogen.