Alle 3D-printers hebben weleens problemen, er kan van alles misgaan. Om te voorkomen dat je zwaar gefrustreerd raakt, komen we met een handige top 10 inclusief de meest voorkomende oplossingen. In dit artikel: Er komt geen filament op het printbed als je print (en ja, je hebt filament in de 3D-printer geladen)

Maarten Verkoren

Oorzaak
Vaak ligt de oorzaak erin dat je 3D-printer niet goed gekalibreerd is en de nozzle te dicht bij je printbed zit. Hierdoor kan het gesmolten plastic niet weg uit de nozzle. Uiteindelijk gebeurt dit wel, maar pas na een paar lagen niets printen. En dan heb je een volgend probleem, want je print blijft niet vastzitten op het printbed. Soms komt er ook na de eerste paar lagen nog steeds geen gesmolten filament uit. In dat geval wil het nog wel eens zo zijn dat de nozzle of zelfs de hele printkop vol zit en vastgesmolten is met filament.

03 Pas op dat de nozzle niet te dicht op het printbed zit bron Simplify3d

Oplossing
Beter kalibreren! Toegegeven, het ligt voor de hand, maar het is wel de oplossing. Sommige printers hebben automatische kalibratie, bij andere moet je handmatig met de z-as aan de slag. Dat is een kwestie van de nozzle ietsje omhoog brengen door een positieve waarde in te stellen voor de z-as. Een andere manier is om het bed te verlagen, dus van de nozzle af te draaien.