Zelfs bij de beste technologie kunnen er dingen misgaan, maar hier kun je lezen hoe je een aantal veel voorkomende problemen bij de Pi kunt aanpakken. In dit artikel: Als al het andere mislukt...

Onder redactie van Rob Coenraads

Er zijn bijna oneindig veel manieren waarop jouw Pi geconfigureerd kan zijn, dus het is niet te doen om alle problemen te noemen. Er zijn echter wel enkele standaardmanieren om een probleem te lijf te gaan.

Probeer uiteraard eerst oorzaken te elimineren voordat je concludeert of je Pi wellicht fysiek defect is of dat je zelf iets verkeerd gedaan hebt: doet het probleem zich ook voor met een andere voedingsadapter?

Heeft het probleem uiteindelijk met de Pi zelf te maken, plaats dan een bericht op een van de Raspberry Pi-forums (www.raspberrypi.org/forums) voor hulp. Je eerste bericht moet goedgekeurd worden door een moderator, dus kijk niet gek op als je je bericht niet meteen ziet. Zet zoveel mogelijk informatie in je bericht, maar met lange foutmeldingen wordt je bericht echter onleesbaar. Gebruik PasteBin (http://pastebin.com) om de teksten te kopiƫren en plakken en neem dan een link daarnaar in je bericht op.

Pi20

Geef links naar je accessoires die je gekocht hebt,
zodat andere gebruikers kunnen controleren om welk modelnummer het precies gaat

Heb je een probleem met een specifiek programma en de Raspberry Pi doet het verder prima, neem dan contact op met de ontwikkelaars of vind een gebruikersforum voor dat programma. Dat geldt ook voor andere apparaten die je op een Pi kunt aansluiten, al kunnen de Raspberry Pi-forums je wellicht op weg helpen richting de juiste software-driver.

Is je Raspberry Pi daadwerkelijk kapot, neem dan contact op met de winkel waar je hem gekocht hebt om hem om te ruilen voor een werkend apparaat. Contact met de Raspberry Pi Foundation heeft geen zin, want die verkoopt zelf geen apparaten.