Zelfs bij de beste technologie kunnen er dingen misgaan, maar hier kun je lezen hoe je een aantal veel voorkomende problemen bij de Pi kunt aanpakken. In dit artikel: Geluidsproblemen

Onder redactie van Rob Coenraads

Pi11

Gebruik de pijltjestoetsen omhoog en omlaag om het geluidsvolume in te stellen.
Druk op F6 om een andere geluidskaart te kiezen

Als je Raspberry Pi is aangesloten op de HDMI-poort van een tv, wordt het geluid meteen doorgestuurd naar de tv-speakers. Werkt dat niet, controleer eerst of het volume van de tv hoog genoeg is en niet op mute staat. Niet opgelost? Zoek dan uit of het probleem alleen ontstaat bij het afspelen van bepaalde content. Daarvoor kun je de terminal gebruiken om een paar WAV-bestanden die in Raspbian zitten, af te spelen. Die bestanden staan in /usr/share/scratch/Media/Sounds. Typ het volgende commando in:

aplay /usr/share/scratch/Media/Sounds/Vocals/Singer2.wav

Als je wel geluid hoort, hangt het probleem waarschijnlijk samen met de mediacodecs. Klik in het menu Voorkeuren op Add/Remove Software en installeer VLC Media Player als dat nog niet gebeurd is. Daarmee moet je Pi vrijwel alle audio- en videoformaten kunnen afspelen. Is het probleem nog steeds niet opgelost, controleer dan de geluidsinstellingen van de Pi. Open de terminal en typ:

sudo alsamixer

Met die ‘retro-interface’ kun je het volume van de verschillende geluidskaarten (standaard maar één) aanpassen en zelfs een andere kiezen. Standaard zijn daarbij alleen de output-apparaten zichtbaar, maar met een druk op F5 kun je ook de apparaten laten weergeven die geluid kunnen opnemen. Geluidsprobleem nog niet opgelost? Reset dan de geluidsinstellingen met het volgende commando:

sudo /etc/init.d/alsa-utils reset

Sommige computermonitoren die via HDMI zijn aangesloten, kunnen geluid niet correct weergeven. Koppel dan een speakerset of koptelefoon aan de 3.5mm-audioaansluiting van de Pi, open eerst de terminal en typ:

sudo raspi-config

Kies optie 7 (Advanced Options) en vervolgens Audio. Daarmee kun je de output handmatig op HDMI of koptelefoon (jackplug) zetten.