Komt er een opvolger van Windows 10, hoe stap je eenvoudig over van Home naar Pro, en hoe zit het met de langverwachte lichtgewicht versie van Windows? Dit en meer lees je in de veelgestelde vragen over Windows. Zo ben je snel weer up-to-date. In dit artikel: Wanneer kunnen we Windows 11 verwachten?

Dennis Gandasoebrata


tijdlijn 2

De Tijdlijn is een goed voorbeeld van een functie die via een Update aan Windows 10 is toegevoegd

Met de introductie van Windows 10 gooide Microsoft het bedrijfsmodel over een andere boeg. Voortaan hanteren de makers het ‘Windows as a service’-model. Belangrijk kenmerk hiervan is dat er op regelmatige basis – momenteel is dat tweemaal per jaar – een wat grotere update voor Windows 10 wordt uitgebracht. Deze updates brengen het besturingssysteem weer bij de tijd en hebben er inmiddels voor gezorgd dat de Windows 10 zoals je kende bij de eerste introductie, niet meer te vergelijken is met de huidige versie van Windows 10.

De inhoud van de updates verschilt per uitgave. Zo bevat de ene update bevat meer kwaliteitsverbeteringen, terwijl de andere update meer nieuwe functies biedt (zoals de Tijdlijn). Microsoft noemt de maanden maart en september als beoogde maanden waarin de updates worden uitgebracht. Die maanden vormen echter geen garantie. Zo werd versie 1809 na een eerste introductie met problemen pas opnieuw in november 2018 uitgebracht.

Het ‘servicemodel’ van Windows zorgt ervoor dat Windows 10 nog wel even meegaat en het nog maar de vraag is of er ooit een Windows met nieuw versienummer zal verschijnen.