Komt er een opvolger van Windows 10, hoe stap je eenvoudig over van Home naar Pro, en hoe zit het met de langverwachte lichtgewicht versie van Windows? Dit en meer lees je in de veelgestelde vragen over Windows. Zo ben je snel weer up-to-date. In dit artikel: Kan ik oudere computers blijven gebruiken?

Dennis Gandasoebrata


windows7

Aan al het goede komt een einde: zo ook aan Windows 7

Je kunt eerdere Windows-versies technisch gezien blijven gebruiken, maar verstandig is dit niet. De Windows-versies hebben een levenscyclus, en worden na enkele jaren niet meer ondersteund door Microsoft. Het belangrijkste ‘merkbare’ gevolg hiervan is dat er geen veiligheidsupdates voor oudere Windows-versies verschijnen (behalve voor specifieke organisaties en specifieke situaties, maar wij richten ons op de situatie voor de thuisgebruiker). Ook nieuwe drivers en andere updates worden hierna niet meer uitgebracht.

Voor Windows 8.1 is de basisondersteuning op 8 januari vorig jaar beëindigd, en de uitgebreide ondersteuning stopt op 10 januari 2023.
Voor Windows 7 (met servicepack 1) is de basisondersteuning al geëindigd op 13 januari 2015, en eindigt de uitgebreide ondersteuning op 14 januari 2020.

Zorg dat je voor de einddatum van de uitgebreide ondersteuning bent overgestapt naar een Windows-versie die nog wél wordt ondersteund.