Zelfs bij de beste technologie kunnen er dingen misgaan, maar hier kun je lezen hoe je een aantal van de meest voorkomende storingen bij de Pi kunt oplossen. In dit artikel: wat te doen als de PI bij het opstarten blijft steken bij een regenboogscherm.

Onder redactie van Rob Coenraads

We hebben eerder al gezegd dat bij het booten de GPU (Graphics Processing Unit) een zelftest uitvoert. Die verschijnt als een helder vlak met regenboogkleuren. Soms kan de Pi op dat scherm blijven hangen en wil hij het besturingssysteem niet laden. Dat kan gebeuren wanneer het image-bestand van de Raspbian-kernel (kernel.img) beschadigd is. Een makkelijke manier om dat te testen, is om op je computer Raspbian op een nieuwe sd-kaart te installeren, die kaart in de Pi te steken en weer te booten.

Faq 3Als de Pi bij het opstarten bij dit scherm blijft steken,
zet dan de stroom uit en steek de sd-kaart in je computer

Hoewel die oplossing in theorie goed werkt, kan het vervelend zijn om je Pi weer hele maal opnieuw in te stellen. Je kunt ook nog persoonlijke bestanden op de originele sd-kaart hebben staan. Maak in dat geval dan eerst een back-up: sluit de Pi af, koppel hem los van de stroom en haal de sd-kaart eruit. Stop die in jecomputer. Op een Windows- computer kun je in Verkenner alleen de bootpartitie (FAT32-bestandssysteem) van de kaart zien, op een Linux-computer kun je ook de tweede partitie (ext4-bestandssysteem) zien. Daarop staat de directory /home/ met je persoonlijke bestanden. Kopieer die directory naar een veilige plaats, zoals het bureaublad van je computer. Op een Windows-computer kun je de tweede partitie alleen zien met een speciale tool, de Linux Reader van Diskinternals.

Om de Raspbian-kernel te repareren, kun je het beste een systeemupdate proberen. Als de Pi niet normaal wil booten, kun je het misschien via SSH proberen. Dat wil zeggen: als de Pi ver genoeg kan booten om een netwerkverbinding te maken en de SSH-server te starten. Als je SSH nog nooit gebruikt hebt, kijk dan bij probleem 7. Zet op de bootpartitie van het defecte systeem een leeg tekstbestandje dat je ssh noemt (zonder extensie). Het systeem zal bij het booten dan de SSH-server starten. Als het lukt om via SSH verbinding met de Pi te maken, voer dan de volgende twee commando’s uit:

sudo apt-get update