Zelfs bij de beste technologie kunnen er dingen misgaan, maar hier kun je lezen hoe je een aantal van de meest voorkomende storingen bij de Pi kunt oplossen. In dit artikel: wat te doen als je geen HDMI-monitor hebt.

Onder redactie van Rob Coenraads

Voor als je nog een oude televisie hebt, heeft de Raspberry Pi sinds de Pi 1 Model B+ een gecombineerde 3,5-mm audio/composiet-video-jackplugaansluiting. Dat betekent dat je zelfs een televisie zonder HDMI-poort als scherm kunt gebruiken. Je hebt dan wel een 3.5mm-jack-naar-composietkabel nodig met drie tulpstekkers: een gele voor het videosignaal en een rode en zwarte voor de twee audiokanalen.

Faq 2Zorg ervoor dat je composiet-kabel drie tulpstekkers heeft

Als je een standaard Raspbian-installatie hebt, dan moet de Pi automatisch overschakelen naar composietvideo als hij geen HDMI-apparaat ontdekt. Gebruik je NOOBS om Raspbian te installeren, dan zet die zijn signaal uitsluitend op de HDMI-poort.

Je kunt dat aanpassen bij het opstarten. Sluit eerst je composietkabel en toetsenbord op de Pi aan en start hem dan op terwijl je de Shift-toets circa 10 seconden ingedrukt houdt. Laat de toets vervolgens dan los. Het geeft niet als je op dat moment niets ziet. Om de Pi van HDMI om te schakelen naar composietvideo, druk je op de cijfertoets 3 op je toetsenbord voor PAL-televisies (nummer 4 is voor NTSC). Televisies in Europa gebruiken vrijwel altijd PAL, die in Noord-Amerika gebruiken NTSC.

Als het scherm er vervormd uitziet of alleen een zwart-wit beeld geeft, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde standaard gekozen. Herstart de Pi en herhaal de bovenstaande stappen om het andere formaat te proberen.

Zou je later een HDMI-televisie of -monitor willen gebruiken, reboot de Pi dan terwijl je de Shift-toets weer ingedrukt houdt en druk op de toets met cijfer 1 om weer naar HDMI om te schakelen. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat je tv de Japanse versie van NTSC of de Braziliaanse versie van PAL gebruikt, of als je de beeldverhoudingen wilt veranderen, dan kun je het bestand config.txt aanpassen. Zie https://elinux.org/Rpiconfig#Video voor meer informatie daarover.