Zelfs bij de beste technologie kunnen er dingen misgaan, maar hier kun je lezen hoe je een aantal van de meest voorkomende storingen bij de Pi kunt oplossen. In dit artikel: wat te doen bij voortdurend herstarten.

Onder redactie van Rob Coenraads

Een van de meest elementaire problemen met de Pi is misschien wel dat hij helemaal niet wil opstarten. Normaal zal altijd eerst het kleurige regenboogscherm op het beeldscherm verschijnen ter indicatie dat de GPU zijn code aan het laden is. Daarna zal de Raspberry Pi een lange lijst van scrollende tekstregels op het scherm zetten met daarboven het Pi-logo, of hij zal herhaaldelijk opnieuw opstarten en het besturingssysteem nooit volledig laden.

Faq 1 2

Dit is de officiƫle 5.1V/2.5A-voeding voor de Pi van de Raspberry Pi Foundation

De meest voorkomende oorzaak daarvan is dat je voedingsadapter gewoonweg niet voldoende stroom kan leveren. De Pi krijgt zijn voeding van een 5V micro-usb-kabel. De hoeveelheid stroom die je nodig hebt, hangt af van je Pi-model.

Voor het laatste Pi 3 Model B+ heb je een stroombron met 2500 mAh nodig om ervoor te zorgen dat de Pi kan opstarten en dat alle vier usb-poorten genoeg vermogen hebben. Voor een gedetailleerde lijst van de vereiste specificaties kun je terecht op https:// www.raspberrypi.org/documentation/fa-qs/#pi-power.

Over usb-poorten gesproken: onthoud dat de eisen die de Pi aan de voeding stelt, variƫren afhankelijk van welke apparaten er aangesloten zijn. De Pi zal normaal een bliksemschicht rechtsboven op het scherm laten zien als hij te weinig spanning heeft (undervoltage), maar hij kan ook spontaan rebooten als er te veel stroom getrokken wordt. Probeer de Pi zoveel mogelijk rechtstreeks aan de adapter aan te sluiten en niet via een usb-hub.

Ook al is te weinig vermogen de meest voorkomende reden dat een Pi in de bootcyclus blijft hangen, toch zijn er ook andere redenen waarom dat kan gebeuren. Als je sd-kaart verkeerd geformatteerd is of een update van Raspbian fout is gegaan, kan de Pi ook gaan rebooten. Probeer NOOBS op de sd-kaart te zetten en installeer Raspbian opnieuw als een andere voeding niet helpt. Zie www. raspberrypi.org/documentation/installa-tion/noobs.md voor uitleg hierbij.