Met veel smartphones kun je prachtige video’s maken, lees hier welke camera- en montage-apps je daarvoor moet gebruiken.

Bert van Dijk

Tegenwoordig kun je met een aantal smartphones video’s met een 4K-resolutie opnemen. Voor een goede kwaliteit van je opnames is het belangrijk(er) om een goede camera-app te gebruiken en daarom noemen we de beste videocamera-apps voor zowel iOS als Android. En omdat de tijd dat je alleen op desktopcomputers mooie filmpjes kon monteren echt voorbij is, sluiten we af met enkele goede en betaalbare montage-apps voor iOS en Android.

Videocamera-apps
Wie de goede video-opnames wil maken met een smartphone, heeft de meeste mogelijkheden met Filmic Pro (iOS € 16,99, Android € 12,99). Omdat niet elk Android-toestel hier echter voor geschikt is, is er ook de gratis probeerversie Filmic Pro Evaluator. Goedkopere alternatieven zijn Promovie Recorder (iOS) of Cinema FV-5 Pro (Android, tijdelijk € 1,99), waabij je die eerste gratis kunt testen voordat je voor € 3,49 het watermerk in de video’s verwijdert.

Filmic Pro
Het grootste voordeel van Filmic Pro is dat je visueel betere opnames kunt maken in de Filmic Pro Extreme bitrate die ongeveer drie keer zo hoog is als bij de standaard iPhone Camera-app. Ook kun je met het rondje en het vierkantje gemakkelijk de belichting en de scherpte instellen en vastzetten door het even kort aan te raken (de kleur verandert dan in rood). Als je de ronde knop met het het rondje of de vierkant langer vasthoudt, verschijnt er een halfronde regelaar links of rechts om snel de belichting, scherpstelling of het zoomniveau te veranderen. Die regelaars kun je ook naar de zijkant wegvegen en met een veegbeweging vanaf de zijkant of de wisselknop weer terughalen. In de handmatige stand met de halfronde regelaars aan de zijkant, ziet het scherm van Filmic Pro er zo uit:
Schermafbeelding 2018 10 31 om 19.04.56

Met Filmic Pro kun je je smartphone veranderen in een uitgebreide mobiele filmcamera

IOS-gebruikers kunnen via de kleurinstellingen met een in-app aankoop voor € 10,99 de Cinematographer Kit aanschaffen voor de beste kleurregeling en meer details in de lichte en donkere delen van je opname. Met de nieuwste iPhone Xs- en Xr-modellen schijn je minder voordeel van die uitbreiding te hebben, omdat de nieuwste iPhones de beelden met hun snelle processor al zo goed kunnen opnemen. Handig bij de instellingen zijn de presets waarmee je snel kunt wisselen tussen vooraf bewaarde instellingen.

Afstandsbediening voor Filmic Pro
Heb je naast je iPhone een tweede iPhone of een iPad, dan kun je ook gebruikmaken van de Filmic Remote app (iOS € 10,99). Hiermee kun je de app draadloos op een ander iOS-apparaat bedienen, de opname monitoren met een aantal grafieken of met de opname meekijken zonder de afleidende camera-interface. Verder kun je sinds kort de Filmic Pro-app bedienen via de Zhiyun Smooth 4-gimbal (circa € 129,-), zodat je tijdens het filmen het scherm van je smartphone niet meer hoeft aan te raken. Gimbals zijn een interessante nieuwe ontwikkeling vanuit de dronewereld  en zorgen voor vloeiende camerabewegingen en trillingsvrije opnames. Een andere populaire gimbal met wat minder bedieningsmogelijkheden is de DJI Osmo Mobile 2 gimbal (circa € 137,-). Gebruik je deze gimbals op een smartphone met beeldstabilisatie, vergeet dan niet om via de instellingen van Filmic Pro je beeldstabilisatie uit te zetten.
zhiyun 4 met filmic pro

Met de Zhiyun smooth 4 gimbal kun je trillingsvrij filmen en de Filmic Pro-app bedienen

 Videomontage-apps
Goede gratis apps om video’s te monteren, zijn iMovie (iOS) en Filmora Go (iOS en Android). Filmora Go is al aardig uitgebreid met bijvoorbeeld de mogelijkheid van picture in picture. Je filmpjes krijgen ook geen watermerk of andere storende reclame, alleen aan het eind verschijnt even de naam van de app waarmee je het filmpje hebt gemaakt.

De meest uitgebreide videomontage-app voor Android is PowerDirector. De gratis versie plaatst echter een watermerk in al je filmpjes en voor de betaalde versie moet je elk jaar € 33,99 betalen.
De beste app om films te monteren op een iPhone of iPad, is LumaFusion. Voor die app betaal je eenmalig € 21,99. Met LumaFusion kun je drie audio- en videosporen combineren. De achtergrondmuziek wordt automatisch zachter als er iets gezegd wordt (auto ducking) en met Chroma Key kun je personen die voor een groen of blauw doek gefilmd zijn, voor een andere achtergrond plaatsen. In de Toolbox zitten alle gereedschappen, zoals overgangen, laag met video- en tekst-animaties, aanpassen videosnelheid, uitgebreide kleurcorrecties, horizontale en verticale bewegingen, in- en uitzoomen, beeld in beeld, half beeld etc.
lumafusion video editing iPhone en iPad

Lumafusion is de beste videomontage-app voor iPhone en iPad

 

    

Cursus filmen en monteren met je iPhone of iPad

              
   

Wie lid is of wordt van HCC!apple, kan in Houten tegen een gereduceerd tarief deelnemen aan de cursus ‘Filmen en monteren met je iPhone of iPad’. Deze cursus wordt gegeven in het eerste 1e kwartaal van 2019 op maandagavond 7 januari, 4 februari en 4 maart. In deze cursus krijg je de beste tips aangereikt om betere filmpjes te schieten en te monteren. In het cursusmateriaal richten we ons op de hier beschreven apps Filmic pro en LumaFusion. De cursus wordt gegeven door een ervaren tv-programmamaker. Kijk op apple.hcc.nl voor meer informatie en aanmelding.