Voor een sterk en betrouwbaar wifisignaal thuis, zijn mesh-systemen vaak een goede oplossing. Geldt dat ook voor de Linksys Velop AC3900?

Velop 3

Op het gebied van routers is Linksys een bekend merk, maar als wifi-oplossing biedt het ook een mesh-systeem aan onder de naam Velop. Een mesh-netwerk is een netwerk waarbij alle apparaten (units of nodes) via het wifisignaal met elkaar in verbinding staan. Het wifisignaal wordt tussen al deze apparaten gecommuniceerd en zorgt ervoor dat je een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem die het signaal doorstuurt naar de bijhorende satellieten. Doordat er per etage/vloer een wifi-toegangspunt is, heb je een veel beter bereik dan met een router met een enkele wifizender. Heb je een woning met drie etages en een internetaansluiting tot 100 Mbps, dan is deze wifi-oplossing dus zeker een goede optie. Voor andere omgevingen of toepassingen zijn er, met dezelfde specificaties, ook kits met één of twee units beschikbaar.

Linksys Velop AC3900 
De verkoopcijfers laten een groei zien bij mesh-systemen en een daling bij routers. Nadat Linksys al eerder een Velop tri-bandsysteem uitbracht, komt het nu met het instapmodel Velop AC3900. Dit wat kleinere model werkt met dual-band-technologie en is lager geprijsd, gunstig voor iedereen die met mesh-wifi wil beginnen. De kit die we installeren, bestaat uit drie units die twee simultane wifibanden ondersteunen met een snelheid van maximaal 1300 Mbps (867 + 400 Mbps met MU-MIMO), wat het totaal op 3900 Mbps brengt. Naast het wifi-deel beschikken de units over twee 1Gbps Ethernet-poorten.

Handige functies zijn het instellen van ouderlijk toezicht door bepaalde websites te blokkeren en gasttoegang. Dit laatste is mogelijk via een apart wifinetwerk, waarvan het wachtwoord eenvoudig via sms of mail wordt doorgegeven. Alles wordt beheerd via de gratis Linksys-app die voor IOS- en Android-telefoons en -tablets beschikbaar is. Je kunt ook een browser-interface activeren.

Velop router of bridge-modus 
Linksys Velop werkt met alle internet service providers (ISP’s), zoals Ziggo en KPN. Voor optimaal gebruik van de functionaliteit van de Linksys Velop-configuratie moeten de units de router-modus gebruiken. Het is dan zeker gewenst om je provider-router in bridge-modus te plaatsen en alle apparatuur aan de Velop-units te koppelen. Hiermee voorkom je eventuele problemen, zoals bij het verbinden via een VPN of dat apparaten die zijn aangesloten op de provider-router, niet kunnen communiceren met de apparatuur op het Velop-netwerk.

1WiFi NetwerknaamHoe je je provider-router in bridge-modus plaatst, is afhankelijk van je internetprovider. Ziggo biedt een werkinstructie aan via www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus/

Heb je een andere provider, dan kun je zoeken op internet of navraag doen bij de servicedesk van je provider (ISP). Niet elke ISP-router is in bridge-mode te plaatsen, vanwege het ontbreken van die functie. Daarnaast zijn er ook providers die geen voorstander zijn van deze mogelijkheid, want dan krijgen ze te maken met problemen met apparaten die ze niet hebben geleverd.

Gebruik je specifieke functionaliteit van de provider-router die je niet kunt missen (VPN, VLAN, SIP/DECT-telefoons, etc.), dan is de bridge-modus van de Velop ook een optie. Je verliest daarbij wel een aantal Velop-functionaliteiten zoals ouderlijk toezicht, prioritering, etc. Met de Velop bridge-modus wordt de mesh-configuratie een verlengstuk van je ISP-router, waarbij alleen het wifisignaal wordt doorgegeven in je woning.

Eenvoudige installatie 
Uitgangspunt is dat het wifi-deel van de ISP-router is uitgezet om interferentie te voorkomen. De installatie van de Velops is eenvoudig, bovendien wordt een korte handleiding meegeleverd. Installeer eerst de Linksys-app en sluit vervolgens de eerste unit aan op de router van de provider. Na het aansluiten van de netspanning kleurt de led aan de bovenkant van de unit van blinkend blauw naar paars. Dit betekent dat de unit klaar is om geconfigureerd te worden. De installatie wordt uitgevoerd door aanwijzingen van de Linksys-app op te volgen. Zodra de led blauw wordt, is de configuratie afgerond. De volgende Velop-units kunnen dan simpel worden toegevoegd. Het opstarten en initialiseren van de Velop-units kan wel even duren. Na installatie staat er een update klaar om de units van de laatste softwareversie te voorzien.

De Velops worden automatisch geïnstalleerd in router-modus met een eigen DHCP-range. Dit betekent dat er een apart subnet wordt gegenereerd. Indien dit niet gewenst is, blijft de ISP-router in router-modus en dan moet de Velop-configuratie in Bridge-modus worden gezet. Dit gaat via de Linksys-app: ga naar Geavanceerde Instellingen, dan Internetinstellingen, kies vervolgens Automatische configuratie-DHCP en ten slotte Brugmodus.

inSSiDer Velop AC3900

Testen 
Je kunt gemakkelijk testen of de Velops goed zijn geplaatst. Tijdens de installatie adviseert de app over de ideale afstand tussen de nodes. En is de led rood of oranje, dan is er geen of minder goed bereik met de backbone en moet de unit verplaatst worden naar een positie waar het bereik wel goed is. Via de Linksys-app kun je ook de status van de Velop-units bekijken en welke stations er verbinding hebben met de betreffende unit. Vervolgens kun je met een laptop via het gratis Windows-programma inSSIDer Lite het zendvermogen van elke unit op elke verdieping bekijken. Als laatste kun je in de buurt van elke Velop-unit en vanaf je telefoon of tablet via een browser met het programma Speedtest de doorvoersnelheid meten. 

Conclusie 
Al met al een prima wifi-oplossing: eenvoudig te installeren, goede prestaties en een mooi design. 

 

Product: Linksys Velop AC3900 (3-pack)

Website: www.linksys.com/nl

4 sterren

 
 
Prijs: € 299
Pluspunten:
* eenvoudige installatie
* goede functionaliteit
Minpunten:
* trage interne werking van de units
* prestatiegegevens beperkt