Een snelle en stabiele internetverbinding is niet alleen handig, maar voorkomt ook een hoop ergernis. Wij gingen met een specifieke oplossing van Devolo aan de slag: de Multiroom Wifi Kit 550+.

Aad Munsterman

Voor wifi en het plaatsen van internetaansluitingen in je woning zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je internetkabels (UTP-kabels) trekken naar elke ruimte of verdieping, de goedkoopste en meest betrouwbare oplossing. Helaas is dit niet in elke woning te realiseren vanwege betonnen of andere obstakels. Daarnaast heb je op elke verdieping, waar de draadloze ontvangst te wensen overlaat, ook nog een wifi access-point nodig. De afgelopen tijd zijn vele zogeheten mesh-systemen beschikbaar gekomen, apparaten die een snelle internetverbinding leveren maar helaas wel prijzig zijn. Oplossingen waarbij het stroomnet wordt gebruikt als ‘transportmiddel’ van je internetverbinding, bestaan al langer. Wij bekijken de nieuwe Devolo Multiroom Wifi-kit 550+. Hiermee kun je niet alleen in een bepaalde ruimte een apparaat via een netwerkkabel met internet verbinden, maar ook die ruimte voorzien van een wifisignaal.

Devolo 1 2      devolo 2 2 
Wifi via router van de provider   Wifi met de Devolo Multiroom Wifi Kit 550+

Internet via stroom
De Devolo Multiroom Wifi Kit 550+ is een variant van de 1200+, maar dan wel zo’n € 100 goedkoper. Het verschil zit in de maximaal te bereiken snelheden. Voor veel gebruikers zal de 550+ genoeg snelheid bieden, omdat het meeste verkeer van en naar internet gaat en daarbij is de maximale snelheid afhankelijk van wat de provider aan snelheid biedt. Veelal is dit lager of gelijk aan 100 Mbps. In de meeste woningen is al een router van de provider aanwezig die tevens het wifisignaal levert. Deze router staat vaak in een meterkast en dit is vaak niet de ideale plek om wifi stabiel en met genoeg vermogen in de gehele woning beschikbaar te stellen.

Bij problemen met wifi-ontvangst zal dat veelal op de zolderverdieping het eerst merkbaar worden. Een stroomnetwerk is in elke woning aanwezig, waardoor een Devolo Multiroom Wifi Kit overal inzetbaar is. Het aantal Powerline-adapters (apparaat dat je in het stopcontact steekt) is uit te breiden tot maximaal acht, zodat eigenlijk alle ruimtes met een zwak wifisignaal kunnen worden bediend. Overigens kun je deze Kit combineren met Devolo dLAN 220/550/650-adapters. Elke Powerline-adapter heeft een ingebouwd stopcontact, met netfilter en kinderbeveiliging.

Installeren
De installatie van het geheel is simpel. Er worden drie Powerline-adapters geleverd, waarvan er één (de backbone met een snelheid tot 500 Mbps) is bedoeld voor aansluiting op de router en voor de koppeling aan het stroomnet. De andere twee koppel je aan het stroomnet en beschikken over een RJ45 LAN-netwerkaansluiting (snelheid tot 100 Mbps) en een wifi-toegangspunt (802.11 g+n, snelheid tot 300 Mbps). Allereerst activeer je de backbone via het stroomnet door op een knop op de adapter te drukken die is gekoppeld aan de router en vervolgens op de Home-knop van de andere adapters. Daarna volgt het activeren van de wifi-hotspots. Dit werkt het eenvoudigst via het klonen van de wifi-gegevens. Daarmee worden de wifi-inloggegevens van de router gekopieerd naar de Powerline-adapters die voorzien zijn van een wifi-toegangspunt. Op de router van de provider activeer je WPS en vervolgens druk je binnen 2 minuten op de Home-knop van de Powerline-adapter.

Het verkeer tussen de adapters wordt versleuteld met 128-bit AES. De gehele installatie is grafische weergegeven in een meegeleverd boekwerkje. Er zijn verder geen aanpassingen nodig op randapparatuur zoals telefoons, tablets, printers en dergelijke, daar zowel het Wifi- als de LAN-aansluitingen geheel transparant zijn; alsof ze direct op de router/switch zijn aangesloten.

Devolo 4 2

Snelheid
De hoogste snelheid wordt bereikt als de adapters direct op de wandcontactdoos worden aangesloten en dus niet via een verdeeldoos. Je kunt wel een verdeeldoos op de Powerline- adapter aansluiten. Verdeeldozen met een overspanningsbeveiliging kunnen het signaal negatief beïnvloeden. Bij een dubbel stopcontact moet het andere apparaat, dat mogelijk ook was aangesloten, via de verdeeldoos van stroom worden voorzien. De adapters gebruiken de randaarde (Range+ techniek) voor verhoging van de snelheid, tot maximaal 500 Mbps per seconde. Met deze techniek kan het netwerksignaal tevens grotere afstanden overbruggen (tot 300 meter) en vinden er minder storingen plaats die de snelheid en de kwaliteit van het signaal kunnen beïnvloeden. In de praktijk zal afhankelijk van de afstand tussen de adapters toch verlies optreden. In een eengezinswoning werden snelheden van meer dan 450 Mbps tussen de adapters gerealiseerd. Indien geen wandcontactdoos met randaarde wordt gebruikt, dan komt de snelheid uit op rond de 200 Mbps. Indien er meerdere stroomgroepen of fasen aanwezig zijn, kun je beter alle adapters op dezelfde fase plaatsen, anders zal de transmissiesnelheid lager uitkomen.

Software
Voor het beheer van de Devolo-adapters is de gratis Devolo Cockpit beschikbaar. Deze software is beschikbaar voor zowel Windows, OS X, Ubuntu Linux, iPhone, iPad en Android-telefoons en -tablets. Hiermee kun je de adapters verder configureren, waaronder het toevoegen van een beheerwachtwoord. Configuratieaanpassingen zijn o.a. mogelijk voor de Gasttoegang en Kinderbeveiliging. Ook kun je via de Cockpit de snelheden tussen de adapters zien en zo bepalen via welke wandcontactdoos de beste resultaten worden bereikt. De adapters beschikken over een stroombesparingsmodus die automatisch ingeschakeld wordt als er geen apparatuur actief communiceert via de adapters. Al met al is deze kit een interessante oplossing.

Devolo 3 2

Product: Devolo Multiroom Wifi Kit 550+

4 sterren

 
 
Prijs: € 200, 3 jaar garantie
Pluspunten:
* simpele installatie
* goede prijs-prestatieverhouding
Minpunten:
* prestaties afhankelijk van kwaliteit en configuratie van stroomnet
* adapter naar router max. 100 Mbps