Hardware of software activeren via internet klinkt handig. Totdat het bedrijf failliet gaat en de webpagina verdwijnt. Nu is Microsoft niet failliet, maar Windows XP online activeren werkt niet meer. In dit artikel een tweetal oplossingen...

Door: Henk van de Kamer

 

Op 8 april 2014 stopte Microsoft de ondersteuning van Windows XP [1]. Niet meer gebruiken dus? In de meeste situaties zal het antwoord ja zijn. Maar zoals gebruikelijk zijn er ook uitzonderingen die deze regel bevestigen. Onlangs werd ik benaderd door de eigenaar van wat oude hardware. De laatste drivers en bijbehorend programma waren gemaakt voor Windows XP en met name de eerste wilden niet werken onder nieuwere versies van Windows. Hardware weggooien die nog prima werkt, is een milieuzonde. Tezamen met een oudere computer – Windows XP drivers voor nieuwe hardware kan problematisch zijn – bleek alles te werken. Het netwerk was niet nodig en juist daar zit het grootste gevaar met een besturingssysteem waar geen updates meer voor verschijnen.

Activatie

windows serversFiguur 1.
Online activeren gaat niet meer...

 

 


Probleem opgelost? Niet helemaal, want dan had dit artikel niet geschreven hoeven te worden. Windows XP vraagt tijdens de installatie om een zogenaamde product key: vijf groepen van elk vijf willekeurige letters en cijfers. Deze sleutel is gekoppeld aan een bepaalde Windows XP-versie, maar die was beschikbaar. Meteen na installatie wil Microsoft dat het geheel geactiveerd wordt. Daarvoor was een tijdelijke netwerkverbinding gemaakt, maar dat geeft de melding in figuur 1. Inderdaad, Microsoft heeft intussen de online activatieservers voor Windows XP uitgezet. Zonder activatie gaat het geheel na 60 (30?) dagen op slot. Nu zijn er trucs om die teller te resetten, maar dat is vrij omslachtig.

Uitdaging

De vraag, of beter uitdaging, aan mij mag duidelijk zijn. Is er een truc om Windows XP te laten denken dat het geheel is geactiveerd? In het kader laten we zien dat het antwoord hierop ja luidt. Maar voorlopig kan het veel simpeler. Bij toeval – wie leest dit soort meldingen? – zag ik bij een tweede poging de onderste regel in afbeelding 1:

When you try again, if you still have trouble reaching our activation center, you will be able to contact an activation center customer service representative to activate Windows by phone

             windows activeren                   telefonische activatie
Figuur 2: Keuzes qua activeren Figuur 3: Flink zweten en geen tikfouten maken..

 
Inderdaad was het vroeger mogelijk om met Microsoft te bellen. Zou dat systeem nog wel bestaan? Opnieuw starten van de activatie geeft afbeelding 2 en daarin is de tweede optie de telefoon. De eerste optie is online en die werkt dus niet meer. De derde optie is niets doen en dat is uiteindelijk geen optie. De keuze voor telefoon geeft afbeelding 3. Kies Nederland en dan volgen een drietal nummers. In mijn geval is telefoneren binnen Nederland gratis ofwel het derde nummer in Amsterdam is ook kosteloos. U raadt het al, dat systeem werkt nog gewoon! Standaard is tegenwoordig Windows 10, maar met de juiste keuzes in het telefoonmenu kan de 50 cijferige installatie ID van Windows XP ingetoetst worden. Deze wordt bepaald via de eerder genoemde product key en unieke ID’s via de aanwezige hardware [2].

Na een geslaagde controle begint het automatische systeem zeven groepen – A t/m G – van elk zes cijfers op te noemen. Dat klinkt lastig, maar is prima te doen. Met een druk op Next kan gecontroleerd worden of alles juist is ingevoerd. Het systeem raadt aan om de code te noteren, want zo lang de hardware niet wijzigt is deze in de toekomst te gebruiken voor een nieuwe installatie! Als er geen tikfouten zijn gemaakt, meldt Windows XP dat de activatie succesvol is.

Tot slot

Wie in de toekomst nog eens wil experimenteren met Windows XP, kan het beste een virtuele computer in VirtualBox of VMware maken. Dat gaat niet werken met bijzondere fysieke hardware waarmee de uitdaging startte, maar wel voor oude software of gewoon nostalgie. Uit een virtuele computer kan gemakkelijk de netwerkkaart gesloopt worden en dan is het risico verwaarloosbaar. Zo lang de machine niet het internet op kan – bijvoorbeeld door een firewall of de DNS-server in te stellen op 127.0.0.1 – is het gevaar ook acceptabel. De grootste ellende komt binnen via surfen of lezen van e-mail...

Hacken

Op het internet wordt beweerd [3] dat simpel aanpassen van de activatiesleutel afdoende is, maar in ons geval detecteerde Windows XP na enige tijd de hack. Waarna het systeem zonder pardon – inderdaad, nog niet bewaard werk wordt rücksichtslos vernietigd – werd herstart en als straf een niet geactiveerde sleutel werd teruggezet. In een modern besturingssysteem heeft alles gebruikersrechten en dus ook de sleutels in de registry. De activatiecontrole wordt via het SYSTEM account uitgevoerd. En door deze alle rechten op de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WPAEvents te ontnemen, denkt Windows XP dat het geactiveerd is.