De kans is groot dat je persoonlijke gegevens in honderden online databases staan. Accounts, diensten, dataverzamelaars... Met een beetje moeite kun je jezelf van internet verwijderen.

Door: Tijs Hofmans

Hoeveel van je persoonlijke informatie zwerft er online rond? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Security-bedrijf Dashlane verwacht dat de gemiddelde internetter in 2017 niet minder dan 207 online accounts heeft - en waarschijnlijk is dat aan de lage kant. Heel veel van die accounts zijn waarschijnlijk al jaren oud en niet meer in gebruik, en veel gegevens worden door webscrapers en datalekken verspreid en verkocht. Dat zijn heel veel gebruikersnamen en wachtwoorden die je niet wil laten slingeren. Gelukkig zijn er manieren om het opsporen én het verwijderen makkelijker te maken.

Oude accounts verwijderen

Welkom bij 2Door op 'welcome to' te zoeken in je inbox vind je tientallen accounts die je lang geleden hebt aangemaakt

 

Om jezelf van internet te verwijderen kun je het beste beginnen met al die tientallen of wellicht zelfs honderden online accounts die je door de jaren heen hebt aangemaakt. Je staat er namelijk vaak van te kijken waar je allemaal bekend bent en welke diensten informatie over je hebben verzameld. Begin met de diensten waarvan je meteen kunt bedenken dat je er een account hebt, maar waarvan je ook weet dat je ze niet meer gebruikt. Heb je bijvoorbeeld ooit een Dropbox-account aangemaakt maar er in de praktijk nooit iets mee gedaan? Of ben je ooit in ijdele hoop overgestapt naar Ello toen dat plotseling populair werd? Ga eens bij jezelf na welke accounts je hebt waarvan je weet dat je ze eigenlijk niet meer nodig hebt, en zet die onder elkaar. Daarna bekijken we hoe we die accounts echt kunnen weggooien.

Wachtwoordmanagers en appwinkels

De kans is groot dat je nog veel meer accounts hebt, waar je allang niet meer bij stilstaat. Denk maar eens aan diensten als MySpace die je misschien járen geleden hebt gebruikt maar waar je nu niks meer mee doet. Of die keer dat je een plugin wilde downloaden voor een WordPress-website maar waar je wel eerst een account voor moest aanmaken. Gelukkig is het niet onmogelijk die accounts op te sporen. Als je een wachtwoordmanager zoals LastPass of 1Password gebruikt, is dat in ieder geval een goede start: ga gewoon eens door alle accounts heen die je daaraan gekoppeld hebt. Wat je ook kunt doen is eens in je telefoon kijken naar apps die je nooit meer gebruikt, maar waar mogelijk wel een account aan gekoppeld is. Ook kun je in de Play en App Store makkelijk oude apps terugvinden die je in het verleden hebt gedownload, maar misschien later hebt verwijderd - op die manier vind je waarschijnlijk een flink aantal diensten waarvan je al was vergeten dat je je er ooit hebt aangemeld. Je vindt ze door in de Stores naar jouw apps (via Mijn apps - Android - of Updates - Apple) te gaan.

10 minuten e-mail

We zouden bijna zijn vergeten dat we ons ooit voor Taxify, Medium of de vergeten chat-app Bleep hebben aangemeld...

AndroidVoor heel veel diensten hoef je maar één keer een account aan te maken waar je daarna nooit meer naar hoeft om te kijken. Daarvoor kun je tijdelijke e-mailaccounts gebruiken. Die geven je een e-mailadres waarmee je je kunt aanmelden bij een dienst, waar je je wachtwoord en een bevestigingsmail op kunt ontvangen, en die na een korte periode (bijvoorbeeld een half uur) weer verdwijnt. Zo hoef je je echte mailadres nooit op te geven! Er zijn tientallen diensten (Google naar 'temporary email'), zoals '10 Minute Mail', 'MyTemp.Email' of 'Guerilla Mail'. Let wel op dat je deze diensten niet gebruikt als je vaker wil inloggen bij een account!

 Je mail induiken

Nog een manier om 'dode accounts' op te sporen is om diep in je inbox te duiken. De meeste diensten sturen je een bevestigings- of welkomstmail en door die te zoeken vind je snel oude accounts terug. Zoek op termen zoals 'Confirm' (of 'Confirm your email address'), 'Welcome to' of 'Bevestig' ('uw email'). Op dezelfde manier vind je accounts van webwinkels terug: zoek op 'Bedankt voor uw bestelling' of 'Uw order is onderweg' om herinnerd te worden aan eenmalige accounts die je ooit hebt aangemaakt voor die ene keer dat je printerinkt nodig had. Er zijn een aantal diensten waarmee je relatief makkelijk in één keer veel accounts kunt verwijderen. JustDelete.me is een bekende: op die website staat van tientallen populaire websites waar je het verwijdermenu kunt vinden.

justdeleteme 2JustDelete.me geeft per account een linkje naar de verwijderpagina

In veel gevallen kun je via JustDelete.me meteen doorklikken naar je accountinstellingen, maar soms moet je nog wat extra stappen doorlopen. De site geeft daarom ook aan hoe makkelijk of moeilijk het verwijderen is. Andere sites die daar handig voor zijn, zijn Account Killer (www.accountkiller.com) en DeSeat (www.deseat.me). Let wel op dat het voor dergelijke diensten niet mogelijk is om je in één klik uit te schrijven voor alles, maar dat je per dienst moet doorklikken naar de verwijderpagina. Dat is bij sommige diensten lastiger dan bij andere; Facebook is bijvoorbeeld notoir omdat het je account slechts 'deactiveert' in plaats van verwijdert.

 

 Het recht vergeten te worden

Sinds mei 2014 heeft iedereen in Europa het 'recht om vergeten te worden'. Dat betekent dat je jou onwelgevallige resultaten uit zoekmachines en van websites kunt laten verwijderen. Daarvoor moet je wel een goede reden hebben, bijvoorbeeld als het schadelijk is voor je carrière of als er privacygevoelige informatie online over je te vinden is. Google moet daarbij altijd de afweging maken tussen de privacy van gebruikers en de openbaarheid van informatie, en dat betekent dat resultaten niet altijd worden verwijderd. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je éérst de informatie bij de bron probeert weg te halen, door een e-mail te sturen naar de beheerders van de betreffende website(s). De contactinformatie is meestal wel online te vinden, maar als dat niet werkt kun je ook redelijk makkelijk een contactadres vinden via het WhoIS-register waar openbare informatie van website-eigenaren staat. Ga daarvoor naar www.whois.com, en typ rechtsboven het domein in waar je contact mee probeert te zoeken. Let wel op dat je daarbij regelmatig valse informatie krijgt, of een generiek e-mailadres waar in de praktijk nooit naar gekeken wordt. In steeds meer gevallen wordt er zelfs helemaal geen e-mailadres meer getoond, omdat dat leidde tot teveel spam. Als dat het geval is, kun je altijd nog proberen een e-mail te sturen naar webmaster@[DOMEIN], of info@[DOMEIN] – die adressen zijn bij de meeste websites wel in gebruik.

 

google verwijderverzoek
whois

Met een verwijderverzoek kun je informatie
uit Google laten weghalen
 

 

 Een WhoIS-zoekopdracht kan je mogelijk leiden
naar een klachtenafdeling

Verwijderverzoeken

Als je een verwijderverzoek doet bij een website, hou het dan kort (webmasters krijgen veel van zulke e-mails) en geef voldoende informatie. Geef de url van de pagina waarvan je informatie verwijderd wil hebben, en eventueel een directe link naar een specifiek bericht. Noem ook je gebruikersnaam als dat van toepassing is en vertel in maximaal twee korte zinnen de reden voor je verzoek - de webmaster heeft heus geen behoefte aan je levensverhaal! Als je verwijderverzoek door de websitebeheerder wordt geaccepteerd, verdwijnt die informatie na een tijdje ook uit de Google-resultaten, al kun je dat proces versnellen door de betreffende url op te geven via https://www.google.com/webmasters/tools/removals.

Laat de websitebeheerder niets van zich horen en blijft die informatie staan? Dan kun je je verzoek bij Google neerleggen. Dat is niet zo makkelijk als je zou denken, want het formulier is goed verstopt en je wordt er regelmatig op gewezen dat je je verzoek bij site-eigenaar zelf moet neerleggen. Je vindt het verwijderformulier via www.hcc.nl/verwijderverzoek, waar je een ingewikkeld menu moet doorlopen voor je je verzoek kunt indienen. Kies onder het Google-product 'Zoeken op het web' de vijfde optie: 'Ik wil mijn persoonlijke gegevens laten verwijderen uit de zoekresultaten van Google', en kies daarna de optie 'Conform de Europese wetgeving....' Helemaal onderaan verschijnt nu een link naar het formulier - goed verstopt achter het woordje 'hier'. Als je deze route volgt zie je welke opties er allemaal nog meer zijn, maar als je daarin niet geïnteresseerd bent, kun je ook direct naar het formulier via www.hcc.nl/verwijderformulier Vul dat formulier in en als het een beetje meezit ben je straks helemaal niet meer in Google te vinden - of zelfs op het hele internet! Fijn hè, die anonimiteit?

haveibeenpwndDe website Have I Been Pwnd laat zien of je emailadres ooit gehackt is

 

Have I Been Pwnd?

Een goede manier om te ontdekken of je emailadres ooit bij een groot datalek op straat is komen te liggen, is www.haveibeenpwnd.com. Op die site verzamelt de gerenommeerde beveiligingsonderzoeker Troy Hunt data uit grote lekken, zoals die van LinkedIn in 2012. Als je je emailadres door invult, kun je zien of en waar je 'gepwnd' bent. Zorg dat je je accounts daar zo snel mogelijk verwijdert - al is dat misschien mosterd na de maaltijd...