Heel veel computergebruikers maken gebruik van Windows. Met deze tip en trucs wordt computeren leuker en gemakkelijker.
Onder redactie van Bram Veldt en Rob Coenraads
Klaar met alle meldingen op Windows 11? Wil je je widgets aanpassen, of wil je het touchpad uitschakelen? In deze workshop kom je te weten hoe je dit allemaal doet.
Focus
Soms krijgen we net iets te veel meldingen (ook wel notificaties genoemd) binnen via het notificatiepaneel van Windows. Gelukkig zijn er twee mooie oplossingen in Windows die dat alles verhelpen: als gebruiker kun je namelijk kiezen tussen Focusmodus en Niet Storen. We laten zien hoe je beide kunt instellen en maken hiervoor gebruik van een computer met Windows 11 en versie 22H2.
1. Focusmodus
Microsoft presenteert de Focusmodus als handige tool voor tijdens het studeren. Na het inschakelen krijg je op het scherm een timer te zien met de resterende tijd tot de volgende pauze. Alle meldingen die je ontvangt terwijl de modus is ingeschakeld, worden verborgen, zoals de naam ook doet vermoeden. Hoewel de Focusmodus dus een ideale compagnon is voor tijdens het studeren, kan de pauzemelding ook geen kwaad als je aan het werk bent. Hoe je de functie inschakelt? Klik hiervoor rechtsonder op de klok in je taakbalk. Stel vervolgens met + of - de gewenste tijd in en klik tot slot op Focus. Je kunt op dezelfde plek terecht om de modus ook weer uit te schakelen.
2. Niet Storen
We raden de Focusmodus aan voor een korte periode, het is namelijk niet ideaal voor dagelijks (en zeker ook niet langdurig) gebruik. Daarvoor biedt Windows 11 de Niet Storen-functie. Veel uitleg behoeft die functie niet: besturingssystemen als Android, iOS, macOS en Windows bevatten al jarenlang Niet Storen-modi. Om de modus in te schakelen, open je eerst het instellingenmenu van Windows 11. Dat doe je o.a. door in het zoekvenster met het vergrootglas instellingen te typen. Navigeer vervolgens naar Meldingen en zet daar de functie Niet Storen aan. Meldingen worden nu voor onbepaalde tijd verborgen, tenzij je de functie zelf uitschakelt.
Niet Storen inplannen
Wil je dat de modus ’s avonds automatisch wordt uitgeschakeld (of dan juist opstart)? Dat kan. Via het instellingenmenu kun je de Niet Storen-modus namelijk inplannen. Je kiest daarbij voor een tijdstip om de modus in te schakelen en op welke dagen Windows Niet Storen moet inschakelen.
Hierbij kun je kiezen uit Dagelijks, Weekdagen en Weekenden. Vervolgens hoef je als gebruiker niets meer te doen om een meldingsvrij leven te leiden.
Meldingen toestaan
Zijn er apps waar je toch graag meldingen van blijft ontvangen in Niet Storen? Sta dan uitzonderingen toe, eveneens via het instellingenmenu van Windows. Blijf hiervoor in het Meldingen-tabblad en scrol naar beneden tot je Meldingen van apps en andere afzenders tegenkomt. Klik nu de app aan waarvan je meldingen wil blijven ontvangen en kies voor de optie App toestaan belangrijke meldingen te verzenden wanneer Niet Storen is ingeschakeld.
WidgetProgrammaatje |
|
Het widgetscherm aanpassen
Windows 11 wil het met widgets makkelijker maken om bij te blijven. Benieuwd naar wat voor weer het is of hoe lang je na het werk onderweg bent naar huis? Die info kun je vinden in de widgets, al zal je ze zelf eerst moeten instellen.
1. Het widgetscherm openen
Er zijn meerdere manieren om het widgetscherm te openen. Linksonder in de taakbalk toont Windows sinds versie 11 bijvoorbeeld het weer.
Door op het icoontje naast dat weerbericht te klikken, komt het widgetscherm tevoorschijn.
Heb je geen icoontje staan? Dan is de kans groot dat je het hebt verwijderd. Een andere mogelijkheid om het venster te openen, is door tegelijkertijd op de toetsen Windows en W te drukken.
2. Widgets aanpassen of verwijderen
Afhankelijk van of je Microsoft daartoe toestemming gegeven hebt, zullen de widgets reeds zijn aangepast voor jou. Mag Microsoft je locatie weten? Dan zal die automatisch het weerbericht voor je locatie laten zien. Hetzelfde geldt voor de huidige verkeerssituatie. Door op de drie puntjes te klikken, kun je er echter voor kiezen om de widgets ook aan te passen. Hierdoor kun je zelf kiezen naar welk adres de widget verwijst. Neem je het openbaar vervoer en heb je eigenlijk geen boodschap aan verkeersinformatie? Dan kun je de widget ook makkelijk verwijderen door op de drie bolletjes te klikken.
3. Widgets toevoegen
Je kunt ook makkelijk widgets toevoegen: klik hiervoor op het plus-teken dat bovenaan je widgets verschijnt. Daar kun je kiezen om een kleine Outlook-kalender tussen de widgets te zetten of om je to-do-lijst er vast te prikken. Windows biedt meteen een link aan om naar meer widgets te zoeken via de Microsoft Store, maar dat raden we eerlijk gezegd af: voor veel widgets moet je betalen en voegen niet echt functies toe.
|
4. Widgetknop verwijderen
Je kunt ook de widgetknop, linksonder in de taakbalk, verwijderen. Het widgetscherm zelf blijft echter staan: als je op de Windows- en W-toets drukt, zal het scherm nog steeds tevoorschijn komen. Typ in het zoekvenster met het vergrootglas ‘taakbalkinstellingen’ en schuif het balkje bij Widgets naar links. Het weerbericht zal meteen van je taakbalk verdwijnen.
Het touchpad uitschakelen
Er zijn meerdere redenen om het touchpad van je laptop uit te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld ergonomischer werken als je liever een externe muis gebruikt en voorkom je ook dat je niet per ongeluk het touchpad activeert. Zeker als je je laptop quasi altijd aan je bureau gebruikt, zijn er maar weinig mensen die toch liever het touchpad willen blijven gebruiken. Er zijn grofweg drie verschillende manieren om je touchpad (tijdelijk) uit te schakelen, de een al wat sneller en drastischer dan de andere.
1. Via de Windows-instellingen
Open de Windows-instellingen. De snelste manier is door de toetsen Windows en de i samen in te drukken. Kies dan voor de instellingen van je Apparaten. De vierde optie in de linker menubalk is degene die je zoekt: Touchpad. Je kunt er twee dingen aanpassen om je touchpad uit te schakelen: het touchpad volledig aan- of uitzetten met het schuifje of aanvinken dat het touchpad automatisch uitvalt als je een muis aansluit. Handig, toch?
Je kunt het touchpad automatisch laten deactiveren als je een muis aansluit |
2. Met functietoets Fn
Wil je toch graag snel en handmatig het touchpad van je Windows-laptop aan- of uitzetten? De meeste fabrikanten hebben die functie geïntegreerd in een toets.
Er is ook een toetsencombinatie op je laptop om het touchpad aan of uit te zetten |
Zoals gebruikelijk staat er een hele rij (vaak anders gekleurde) icoontjes op je functietoetsen (soms ook op de bovenste rij lettertoetsen) die je in combinatie met de Fn-knop activeert. Mogelijk heb je zo al eens per ongeluk je touchpad uitgezet. Het icoontje dat je zoekt, is een neerwaarts handje dat met zijn wijsvinger in een rechthoek duwt, met daarnaast een verbodsteken. Druk op de toets wanneer je de Fn-knop inhoudt en je zet je touchpad uit of weer aan.
3. In Apparaatbeheer
Dit is de meest drastische manier en niet op elke laptop mogelijk om het touchpad uit te schakelen: in het Apparaatbeheer. Rechtsklik op het Windows-logo links onderaan in de Taakbalk (of gebruik de combinatie Windowstoets + X). In de snelkeuzelijst die verschijnt, kun je meteen naar Apparaatbeheer gaan, het vijfde item in de lijst. Vouw het lijstje met Human Interface Devices open en zoek naar een vermelding van het touchpad. Rechtsklik erop en kies voor uitschakelen. Opties 1 en 2 uit deze workshop zullen niet meer werken, dus je zal je het apparaat weer moeten inschakelen om je touchpad opnieuw te gebruiken.
De meest drastische optie: het touchpad uitschakelen in Apparaatbeheer |