Apple gaat in iOS 17.4 een aantal aanpassingen aanbrengen voor de iPhone en iPad om te voldoen aan EU-regels. Zo kun je onder andere apps uit andere appstores installeren en kun je andere betaalmethodes kiezen.

Bert van Dijk

Ruim voor 6 maart 2024 gaat Apple voor de iPhone en deels voor de iPad enkele grote aanpassingen aanbrengen om te voldoen aan nieuwe EU-regels. Lees in dit artikel onder meer welke regels dit overigens zijn. Een belangrijke aanpassing is dat gebruikers in alle 27 EU-landen straks na een wijziging in de instellingen ook apps kunnen installeren uit andere appstores die voldoen aan de beveiligings- en privacy-eisen van Apple. Je kunt voor de apps die daar worden aangeboden geen aankopen goedkeuren of aankopen blokkeren. Ook kun je die apps niet delen binnen je gezin. Net als bij de Mac controleert Apple apps die buiten de App Store van Apple worden geïnstalleerd op malware en of zij voorzien zijn van een geldig Apple-certificaat. Zodra Apple malware detecteert, kan Apple iPhone-gebruikers beschermen door het certificaat in te trekken, waardoor die onveilige app niet meer kan worden opgestart.

Andere browser en betaalmethodes
Ook zie je straks in iOS 17.4 een duidelijke keuze welke browser je standaard wilt gebruiken. Verder hoeven andere iPhone-browsers niet langer verplicht gebruik te maken van Apple’s browserengine Webkit die in iOS zit ingebouwd. Hierdoor kunnen andere browsers bijvoorbeeld via plugins veel nieuwe mogelijkheden gaan bieden. Tevens dient Apple het mogelijk te maken dat andere betaalmethodes gebruik kunnen maken van de NFC-chip van de iPhone.

Voor iPhone en iPad
De volgende aanpassingen gaan voor iPhone en iPad gelden: Apple is verplicht om apps van gamestreamdiensten zoals Xbox Game Pass, Playstation Plus en Geforce New toe te laten en appmakers mogen andere betaalmogelijkheden inbouwen, zoals betaling op hun eigen website. Apple brengt bij een appmaker boven 1 miljoen downloads per jaar toch een commissie van € 0,50 per download in rekening. Omdat ook de kosten van de App Store met tenminste 33% zijn verlaagd, zullen waarschijnlijk veel bedrijven toch de betaalmethodes uit de App Store blijven gebruiken.

Apple iPhone EU