Sta je op het punt om naar een nieuwe autoverzekering te kijken? Als je nog nooit een verzekering hebt afgesloten voor een voertuig, kan het soms moeilijkheden met zich meebrengen. Er zijn namelijk een groot aantal keuzemogelijkheden. De gebruikte taal kan jou ook nog wel eens in de problemen brengen. Juist daarom moet je vooraf goed weten wat je allemaal kunt verwachten en waar je rekening mee kunt houden. Maar waarom is het dan zo lastig om een passende verzekering te vinden? En hoe kun je deze moeilijkheden zo goed mogelijk voorbereiden? Onderstaande informatie zet een groot aantal zaken voor jou op een rij, zodat je snel een verzekering hebt voor jouw nieuwe voertuig.

Vakjargon zorgt voor veel moeilijkheden
Een van de eerste moeilijkheden waar je mee te maken krijgt tijdens het afsluiten van een autoverzekering, is het jargon dat gebruikt wordt door de verzekeraars. De moeilijke woorden komen je tegemoet vanaf het moment dat je de dekkingen en bijbehorende polisvoorwaarden doorneemt. Juist dit vakjargon kan jou nog wel eens laten duizelen. De dekkingen hebben allemaal een eigen benaming. WA, beperkt casco, allrisk, eigen risico en verschillende kortingen: het zijn allemaal woorden die je vooraf al moet kennen. Vanaf dat moment is het namelijk eenvoudiger om de verzekering te vinden die echt bij je past en waarmee je niet voor onaangename verrassingen komt te staan onderweg. Lees je daarom in en maak een goede vergelijking voor een verzekering die jou voordelen geeft.

De prijs kan duizelen
Een andere uitdaging tijdens het vinden van een verzekering bij Univé is op het gebied van de prijs. In eerste instantie kun je je afvragen waarom je eigenlijk zo veel betaalt iedere maand voor de verzekering. De goedkoopste oplossing kan al meerdere prijzen hebben door de gegevens die je invult. Jouw leeftijd, rijervaring en het type auto zijn al eventuele factoren die de prijs doen veranderen. Maar ook de schades die je in het verleden al hebt geclaimd spelen een grote rol. Als je al enkele jaren jouw rijbewijs hebt en daarbij nog nooit een schadeclaim hebt ingediend, kun je genieten van een no claim korting. Het is als het ware een beloning van de verzekeringsmaatschappij voor jouw goede rijgedrag. Maar het brengt dus wel een moeilijkheid met zich mee als je de aanvraag in wilt dienen, mede vanwege de gegevens die je uit moet zoeken.

De polisvoorwaarden zijn verwarrend
En weet je eigenlijk wel wat er allemaal aan voorwaarden gesteld zijn? De polisvoorwaarden kunnen moeilijk zijn om te begrijpen en geven jou ook op de lange termijn meer moeilijkheden. Neem daarom de tijd om deze vooraf goed door te nemen. Kijk goed wat er allemaal binnen de verzekering hoort, maar ook wat er uitgesloten is. Je wilt tijdens het indienen van een schadeclaim immers niet voor verrassingen komen te staan. Pas als je er zeker van bent dat je alles begrijpt, dien je de aanvraag in en kun je met de juiste autoverzekering de weg op.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Univé.

foto Plato Terentev 1