Lees hier de eerste Nederlandse review van de Huawei FreeClip oordopjes met een innovatief open-oor ontwerp voor comfortabel dragen.

Huawei maakt vaak kwalitatief goede en mooie producten, maar veel producten werden hier niet meer uitgebracht. Huawei wil daar echter dit jaar verandering in brengen en daar beginnen ze mee met het uitbrengen van de Huawei FreeClip oordopjes. Hierover hebben we al eerder bericht, nu lees je in dit artikel de review van de Huawei FreeClip oordopjes.

Design en case
De Huawei FreeClip oordopjes komen in een mooi wit doosje met daarin een sierlijk oplaaddoosje. Als we het doosje openen, dan zien we toch wel heel bijzonder vormgegeven oordopjes. Het is even zoeken hoe dat moet gaan werken. Er zit een luidsprekertje in het ronde onderdeel, dus dat is voor de gehooringang en de rest valt dan over de oorlel naar achteren. Huawei noemt de oortjes een innovatieve open-oor luitsterervaring met maximaal draagcomfort.
De minimalistisch vormgegeven bol oogt sierlijk en heeft een flexibele C-vormige rubber/nikkel/titanium-koppeling naar een brede boon voor achter het oor. Met een gewicht van slechts 5,6 gram zit het wel erg comfortabel in vergelijking met oordopjes die met rubberdopjes in de gehooringang moeten worden gestoken. We missen een L/R-indicatie, maar leren dat de oordopjes verwisselbaar zijn en zelf links en rechts bepalen. Er zijn twee kleuren leverbaar en dat zijn zilverachtig antraciet en parelachtig paars. De IP-waarde is 54 waarmee ze niet waterdicht zijn, maar wel waterspetters kunnen verdragen.

Techniek
Het zijn Bluetooth 5.3-oordopjes met zo'n 10 meter bereik, die met twee apparaten kunnen worden gekoppeld. De SBC-, AAC-, L2HC- en LC3-codecs worden ondersteund, de bekende high-res codecs ontbreken. Het geluid wordt doorgegeven aan de drivers die zich in de bol bevinden. Bij het afnemen van de dopjes volgt een autopauze. Door 2 of 3 tikken op die bol of C-vormige arm kunnen commando’s worden gegeven zoals audio afspelen/pauzeren, volgend nummer afspelen of gesprek beantwoorden/beëindigen. Via de app Huawei AI Life app kan dat aan eigen wens worden aangepast en ook een commando voor een spraakassistent worden geactiveerd. Tijdens telefoongesprekken wordt gebruikgemaakt van microfoonsystemen in de bol en boon dat met speciale AI-technieken de stem uit het omgevingsgeluid filtert.

Accu en opladen
Het 46 gram wegende oplaaddoosje heeft een usb-aansluiting voor opladen; optioneel is QI-draadloos opladen ook mogelijk. De FreeClips koppelen elk met twee contactpunten aan het laadgedeelte voor snelle lading. De accuduur (55 mAh) van de FreeClips is ruim 8 uur bij normaal volume, met het oplaaddoosje (510 mAh) kom je totaal op zo'n 36 uur. De FreeClips zijn binnen 40 minuten totaal opgeladen en het doosje vraagt 60 minuten geduld en 150 minuten bij draadloos laden. Dat zijn nette tijden voor deze compacte set.

Luisterervaring
De oordopjes voel je nauwelijks en zitten dus, voor lange tijd, comfortabel. Schudden met het hoofd laat de dopjes goed zitten. Het geluid wordt voortgebracht voor de gehooringang en klinkt verrassend goed met veel detail; het laag is wat mager. Via de app kunnen vier geluidsprofielen worden geselecteerd waarbij accenten worden verlegd. Het omgevingsgeluid komt dus goed door, waardoor je niet afgesloten bent van je omgeving. Alleen bij hoog volume zal een ander gaan klagen over hoorbaar geluid.

Conclusie
De Huawei FreeClips zijn een innovatief ontwerp en daarbij comfortabele oordopjes voor een ieder die het betere middenklasse kwaliteit geluid wenst in combinatie met een open luisteromgeving voor ongestoorde communicatie. Bij normaal volume zal niemand last hebben van het open-oor geluid. De adviesprijs is wat aan de hoge kant, maar daar krijg je dan ook iets bijzonders voor.

4 sterren

Huawei FreeClip
Adviesprijs: € 199,99

Voordelen

+ innovatief met comfortabel draagcomfort
+ goede accuduur

huawei freeclip kv

Nadelen
- geluidskwaliteit iets minder dan bij in-ear