De groeiende belangstelling voor het Linux-besturingssysteem als alternatief voor Windows heeft geleid tot de oprichting van een eigen Interessegroep. HCC!linux beleefde een bliksemstart tijdens de afgelopen HCC!kennisdag in Houten. Doe mee en sluit je aan!

Linux icon
Walter Wijnhoven


De oprichting van HCC!linux was een kwestie van tijd. “Binnen HCC was altijd al belangstelling voor Linux”, vertelt mede-initiatiefnemer Ton Valkenburgh. “Zo telt HCC!opensource veel experts en HCC!compusers kent een Linux-platform. In de regio’s zijn ook leden actief met Linux bezig. Door Cees Heij en Peter de Bruin van de regio Brabant werd daarom gevraagd om vanuit het Verenigingsbureau in Haarlem landelijk meer aandacht aan Linux te besteden. Het was hen al gelukt om Linux Mint Cinnamon als seizoensthema op de agenda te krijgen. Iedereen die zich op een laagdrempelig en iets gevorderd niveau met Linux wil bezighoud, is welkom bij HCC!linux. Ben je een Linux-expert, dan is HCC!opensource meer geschikt voor jou.”

Waarom Linux?
Ton is al jarenlang lid van HCC en ook van HCC!compusers. Hoe werd hij fan van Linux? “Mijn interesse voor Linux ontstond door de introductie van Windows 7. Ik liep met de 64-bit versie tegen problemen aan met drivers voor mijn bestaande audio-interfaces. Onder Linux bleken die wel te gebruiken. De introductie van Windows 10 bracht me er toe om alle laptops en pc’s – ook die van mijn echtgenote – om te zetten naar Linux.” Tot grote tevredenheid van zijn echtgenote en van Ton zelf. “Windows 11 met zijn stringente hardware eisen heeft de belangstelling onder leden verder vergroot.”

Aan de slag!
Samen met Cees Heij, Peter de Bruin, Hans Lunsing, Johan van den Berg, Ger Stok en Rob Coenraads ging Ton aan de slag met het organiseren van workshops voor het installeren van Linux Mint Cinnamon. De belangstelling hiervoor bleek heel groot te zijn, zo bleek op diverse Linux-bijeenkomsten tijdens de HCC!kennisdagen en de CompUfairs van HCC!compusers. Er is nog geen formeel bestuur, maar ieder pakt datgene op waar hij goed in is. De enige ‘officiële’ functie is die van Rob als penningmeester ad interim.

Tot nu toe zijn er presentaties gegeven door Peter de Bruin, Ger Stok, Piet Kooijman en Ton Valkenburg

HCClinx op Kennisdag 2

Voor wie is HCC!linux?
HCC!linux is interessant voor computergebruikers die willen kennismaken met Linux of die Linux al (jaren) gebruiken, maar geen Linux-expert zijn. Het biedt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en leuke contacten op te doen, kennis te vergaren, maar ook om anderen verder te helpen met Linux. Uiteraard is ook iedereen welkom die een alternatief zoekt voor bijvoorbeeld Windows of een ander besturingssysteem. Ton: “Linux is inherent veilig. Als privacy en veiligheid op internet belangrijk voor je is, dan moet je echt naar Linux kijken en lid worden van HCC!linux!” De kersverse interessegroep wil laagdrempelig zijn. “Op de workshops kwamen juist leden zonder ervaring met Linux. De leukste opmerking die ik hoorde: ‘Dat is eenvoudig te gebruiken!’. Het aardige van Linux is dat er veel varianten zijn. Je kiest een variant die het beste bij jou of je hobby's past. De toepassingen (apps) krijg je er gratis bij.”

Linux Mint Cinnamon
Op de HCC!kennisdag in juni werden twee workshops over Linux Mint Cinnamon gegeven, die al aandacht kregen in PC-Active 332. Op de HCC!kennisdag van 7 oktober jongstleden werd er een nieuwe workshop over Linux Mint door Peter de Bruin gegeven, waarbij de aanwezigen ook vragen konden stellen. Waarom de keuze voor Mint Cinnamon? Ton: “Dat is een makkelijke overstap voor Windows-gebruikers. Ik zou zelfs zeggen gemakkelijker dan tussen de diverse Windows-versies. Uiteraard moet je er even aan wennen, maar je vindt snel de weg en werkt dan gewoon met e-mail, surft op het web en maakt documenten aan. Daarna kun je de andere toepassingen uitproberen, zoals voor foto- en videobewerking, muziek en nog veel meer. Linux Mint heeft het voordeel dat het gebaseerd is op Ubuntu, dat weer als basis de variant Debian heeft. Ubuntu is goed verspreid, waardoor commerciële partijen er al snel een toepassing of driver voor maken. Daarvan profiteren alle Linux-varianten die op Ubuntu zijn gebaseerd.” Linux Mint is inmiddels populairder geworden dan Ubuntu zelf, met installatiegemak als een van de redenen.

Cloud-koppeling
Na de installatie van Linux Mint Cinnamon op je computer kan de vraag opkomen of het mogelijk is om je cloud-opslag te gebruiken in je Linux-omgeving. Dat kan! Hoe je dat doet, was het onderwerp van een van de workshops. Stap voor stap werd uitgelegd hoe je de koppeling met diverse Drives kunt realiseren. Microsoft OneDrive, Google Drive en het Zwitserse pCloud zijn te koppelen (mounten), waardoor deze benaderbaar worden in het Linux-bestandsbeheerprogramma NEMO. Ook dit laat zien dat Linux Mint een prima optie is voor computergebruikers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk besturingssysteem dat gemakkelijk te gebruiken en aan te passen is.

IMG20230325134325 2

Distributies
De basis van elke Linux-variant (distributie) is de kernel (centrale deel van het besturingssysteem). Wat zijn distributies oftewel distro’s precies en welke zijn het meest populair? Ton neemt als voorbeeld de desktopgebruiker. “Voor de gebruiker onderscheiden de distributies zich van elkaar door de wijze van installatie en configuratie, het softwarebeheersysteem (ook wel pakketbeheersysteem), de standaard desktopomgeving en de aard en het aantal aangeboden softwarepakketten. Versnippering wordt tegengegaan doordat distributies zich houden aan de Linux Standaard Base (LSB). Dat is een verzameling onderling samenhangende standaarden die er voor zorgt dat Linux-programma's zonder grote problemen in elke distributie kunnen werken.”

Ubuntu en meer
Ton: “Voor iedere distributie zijn er servers waarop de softwarepakketten zijn opgeslagen. Deze servers bevinden zich over de hele wereld bij o.a. universiteiten en ICT-bedrijven. Veel distributies hebben dezelfde kernel; soms met aanpassingen, maar ze verschillen vooral op de gebruikersinterface en de geleverde toepassingen. Dit noemen we de desktoppen. De bekendste variant voor de desktop is Ubuntu. Daarvan zijn vele afgeleiden zoals Mint, Kubuntu, Lubuntu, Xbuntu. Andere bekende distributies zijn Fedora, Suse, A(A)rch en de hiervan afgeleide Manjaro. Een goed overzicht is te vinden op https://www.compusers.nl/linux/deel-2-distributies-desktopomgevingen. Er zijn er echter nog veel meer voor de desktop. We willen dit soort informatie zo snel mogelijk op onze website beschikbaar stellen.”

 
 


WeblinksLinux icon2

Meer info over Linux:

    

 

 

 

 

Starten met browser, e-mail, office en foto’s
Als browser is Firefox standaard geïnstalleerd in Linux, aanbevelenswaardig in verband met privacy en veiligheid. Ook Google Chrome of Opera zijn goede browsers die op Linux te installeren zijn. In plaats van Outlook en Outlook Express is Thunderbird een aanrader, maar er zijn ook goede alternatieven. LibreOffice (voorheen OpenOffice) is een uitstekend office-programma. Hiermee kun je gewoon Microsoft Office-documenten openen, bewerken en weer opslaan. Het biedt alle functionaliteit die Microsoft Office ook biedt. Een zeer veelzijdig teken- en fotobewerkingsprogramma is het bekende GIMP. Er is zelfs een GIMP met de look & feel van Photoshop: GIMPshop. Voor raw-bewerking van foto’s is RawTherapee beschikbaar. Deze programma’s zijn ook beschikbaar op Windows wat de overgang naar Linux voor Windows-gebruikers eenvoudiger maakt. Uiteraard zijn er ook op deze terreinen nog meer alternatieven beschikbaar.

Kruisbestuiving
Sommige HCC-leden zijn lid van meerdere Interessegroepen en/of CompUsers, waardoor er vanzelf 'kruisbestuiving' ontstaat. Ton: “Bij HCC!opensource zit veel diepgaande Linux expertise. HCC!linux richt zich op de beginnende en wat gevorderde Linux-gebruiker. Het is goed mogelijk dat er leden zijn die doorgroeien naar HCC!opensource en misschien ook hun kennis willen inzetten bij HCC!hobbynet. Wij zullen dat graag ondersteunen, want het gaat om HCC. Tot nu toe kwam HCC!opensource niet toe aan acties om de beginnende Linux-gebruiker op grote schaal te faciliteren. Domotica-toepassingen maken ook vaak gebruik van Linux, maar dat geldt ook voor Robotica en interessegebieden van andere Interessegroepen. Kennisuitwisseling en samenwerking is altijd mogelijk, maar nu ligt onze focus op de opbouw van een levensvatbare HCC!linux.”

linux 154544 1280Toekomst
“Onze aandacht gaat nu uit naar de beginnende gebruiker en Linux Mint Cinnamon. In een latere fase zullen ook andere distributies aan de orde komen en uiteraard Linux op ARM-processors. Het is aan de leden om te bepalen wat zij belangrijk vinden. Op de oprichtingsvergadering ontstond er al een levendige discussie over waar we ons op moeten focussen en dat is goed. In het kader van het seizoensthema zijn er online sessies geweest. Nu richten we het vizier vooral op fysieke bijeenkomsten. Dat zal centraal viermaal zijn op de CompUfairs en Kennisdagen, maar ook in de regio’s Zuid-Holland en Brabant zijn er al activiteiten. We willen dit uitbreiden naar alle regio’s. Dat is mogelijk naarmate we meer ‘handjes’ krijgen om dingen te regelen.”

Oproep!
De vele activiteiten van HCC!linux kunnen niet doorgaan zonder de gewaardeerde inzet van vrijwilligers. “Vrijwilligers zijn essentieel voor een vereniging”, aldus Ton. “Zij houden de boel draaiend. Op dit moment hebben we alleen een tijdelijke penningmeester, maar we zijn bezig om onze activiteiten gestructureerd te organiseren. Er zijn al een aantal enthousiastelingen die taken op zich willen nemen. Of we een ‘echt’ bestuur nodig hebben, zal in de toekomst wel blijken. We hebben nu leden nodig die activiteiten willen coördineren, praktische dingen regelen zoals zalen, presentaties geven, de website beheren en artikelen schrijven. Voor de website hebben we nu twee leden, voor de overige zaken hopen we binnenkort een klein team te vormen. Hoe meer vrijwilligers hoe beter, maar ook hoe lichter het werk!” Aanmelden kan bij verenigingszaken@hcc.nl met als titel ‘Linux’. Dat geldt trouwens ook voor iedereen die lid wil worden van HCC!linux. Heb je belangstelling voor Linux of werk je er al mee? Sluit je bij ons aan. Van harte welkom!

‘Bye Bye’ command line
“Vaak denken mensen dat je bij Linux veel met de command line moet doen”, weet Ton. “Dat is echter al jaren niet meer het geval. Er is een goede grafische gebruikersinterface, die bij sommige varianten helemaal naar je eigen wensen is aan te passen. Je kunt het dan makkelijk op een Windows- of Apple-machine laten lijken. Er zijn varianten die naadloos updates en upgrades uitvoeren. Bij een volgende start zijn de aanpassingen actief gemaakt.”

Agenda
Wat bijeenkomsten betreft, begint HCC!linux centraal op de CompUfairs in De Bilt en tijdens de HCC!kennisdagen in Houten. Behalve leerzaam zijn het ook gezellige ontmoetingsplaatsen.
Zet de volgende data in 2024 alvast in je agenda: 3 februari, 30 maart en 5 oktober. Graag tot ziens!