In 2023 stapten één miljoen huishoudens over van energieleverancier. ANWB Energie (6%) en Vandebron (6%) scoorden het hoogst op de overstapbalans. 14% van de huishoudens is van plan om dit jaar over te stappen.

De Nationale Benchmark Energieleveranciers is een grootschalig onderzoek naar reclame, naamsbekendheid, leveranciers, termijnbedrag, NPS en loyaliteit in de Nederlandse markt voor energieleveranciers. In het onderzoek van Multiscope zijn 6.416 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking. Lees hier de resultaten.

Vattenfall grootste energieleverancier
Bijna 1,5 miljoen huishoudens nemen stroom en/of gas af bij Vattenfall. Dat is 18% van alle huishoudens in Nederland. Dit maakt Vattenfall de grootste energieleverancier van Nederland. Eneco (14%) en Essent (13%) volgen op de tweede en derde plaats. Greenchoice levert energie aan 11% van de Nederlandse huishoudens en Budget Energie aan 8%.

ANWB en Vandebron grootste stijging
In het afgelopen jaar stapten één miljoen huishoudens over van energieleverancier. Eén op de tien overstappers stapten over van een andere partij naar ANWB Energie, terwijl 4% juist ANWB Energie verliet. De overstapbalans komt daarmee op 6%. Vandebron heeft met een instroom van 11% en een uitstroom van 5% ook een groei van 6%. Greenchoice staat met een balans van 4% op de derde plaats. Partijen met de grootste afname in aantal klanten zijn Eneco, Essent en energiedirect met respectievelijk -6%, -5% en -5% op de balans.

14% huishoudens wil overstappen
Ruim 1,1 miljoen huishoudens willen in de komende twaalf maanden overstappen van energieleverancier. Dit komt neer op 14% van de huishoudens. Van alle huishoudens die willen overstappen, weet 68% nog niet naar welke energieleverancier.

Energie overstappen