Het Bitcoin-netwerk werkt via een gedecentraliseerd systeem waarin netwerkdeelnemers, bekend als mijnwerkers, transacties valideren en het netwerk beveiligen door complexe wiskundige problemen op te lossen. In ruil voor hun inspanningen worden mijnwerkers beloond met nieuw geslagen Bitcoins (BTC). De Bitcoin-halveringscyclus is een gebeurtenis in de Bitcoin-blockchain die ongeveer elke vier jaar of 210.000 blokken plaatsvindt. We krijgen ook een Bitcoin Halving 2024.

Tijdens een halvering wordt de beloning voor het minen van Bitcoin-transacties met de helft verminderd. Deze reductie beïnvloedt de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins worden gecreëerd en verlaagt uiteindelijk het beschikbare aanbod van nieuwe munten. Het totale aanbod van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen munten. De laatste halvering zal naar verwachting plaatsvinden in het jaar 2140, wanneer het maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoins zal worden bereikt en de mijnbeloning na die datum tot nul zal worden teruggebracht. 

De invloed van de halvering van Bitcoin op de aanbod- en mijnbouwbeloningen
Tijdens de halvering wordt het aantal nieuwe Bitcoins dat wordt gecreëerd en beloond aan miners voor het valideren van transacties met de helft verminderd. Deze reductie is geprogrammeerd in het Bitcoin-protocol en is ontworpen om de inflatie onder controle te houden en een eindige voorraad Bitcoins te garanderen. Wanneer er een halvering plaatsvindt, neemt het aanbod van nieuwe Bitcoins die op de markt komen af. Het Bitcoin-halveringsschema is gedurende zijn levensduur als volgt verlopen:

  • 2012: De blokbeloning werd verlaagd van 50 naar 25 Bitcoins per blok.
  • 2016: verlaagd van 25 naar 12,5 Bitcoins. 
  • 2020: Bij de laatste halvering van Bitcoin werd de beloning verlaagd van 12,5 naar 6,25 Bitcoins. 
  • 2024: Momenteel op 6,25 en zal worden teruggebracht tot ongeveer 3,13 Bitcoins tijdens de volgende halveringsdatum van Bitcoin, gepland voor april 2024. 
  • 2140: Het laatste halveringsjaar dat ertoe zal leiden dat de limiet van 21 miljoen Bitcoin wordt bereikt. Na deze datum zal er geen Bitcoin meer worden gedolven.

Naarmate het aanbod afneemt, resulteert deze toegenomen schaarste historisch gezien in opwaartse druk op de prijs van Bitcoin, omdat de schok in het aanbod de vraag stimuleert. Mijnwerkers ervaren daarentegen een directe impact op hun winstgevendheid. Omdat de blokbeloning wordt gehalveerd, ontvangen miners minder Bitcoins voor hun mining-inspanningen. Dit zet de mijnbouwactiviteiten onder druk, vooral die met hogere operationele kosten, omdat ze efficiëntere manieren moeten vinden om te mijnen of hun strategieën moeten aanpassen om de winstgevendheid te behouden. Over het geheel genomen spelen de halveringsgebeurtenissen van Bitcoin een cruciale rol bij het reguleren van het aanbod en de mijnbouwbeloningen van Bitcoin, met gevolgen voor zowel de marktprijs als de economie van de mijnbouw.

Wat kun je verwachten van de Bitcoin Halvering in 2024?
Na de volgende Bitcoin-halvering in 2024 zal de mining-beloning verder worden verlaagd van de huidige 6,25 Bitcoins per blok naar 3,125 Bitcoins per blok. Deze reductie zal de trend voortzetten van het verminderen van de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins worden gecreëerd en in omloop gebracht. In termen van het totale aantal Bitcoins dat nog moet worden gedolven, is het belangrijk op te merken dat Bitcoin een eindige voorraad van 21 miljoen munten heeft. Tegen de halvering in 2024 zouden ongeveer 19,7 miljoen Bitcoins gedolven zijn. Na de halvering van 2024 zullen er nog ongeveer 1,3 miljoen Bitcoins over zijn om te minen totdat het maximale aanbod is bereikt. Tot op heden is de impact van de halvering van Bitcoin op de Bitcoin-prijs positief geweest, wat heeft geleid tot hogere prijzen.