Online transacties zijn enorm handig, of je nu wat eten bestelt bij een lokaal restaurant, een bankoverschrijving uitvoert, of een kerstcadeautje aankoopt bij een internationale webshop. Maar je mag niet vergeten dat er op het internet ook heel wat gevaren op de loer liggen! Niet alle websites en bedrijven zijn even betrouwbaar, en je kan ook het slachtoffer worden van malafide derde partijen. 

Het is dus van het grootste belang dat je weet wat de beste praktijken zijn bij online betalingsbeveiliging, zodat je altijd met een gerust hart kan shoppen.

Om te beginnen moeten we duidelijk maken dat je zelf heel veel in de hand hebt. Ja, aanvallen van buitenaf zijn het grootste gevaar, maar je kan zelf stappen ondernemen waardoor het heel moeilijk zal worden om jouw transacties te onderscheppen.

Ga nooit in zee met bedrijven of personen die je een betwijfelbare betalingsmethode aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een veelvoorkomende scam waarbij online oplichters je software op je apparaat laten installeren, waarop je dan moet inloggen met je bankgegevens. Doe dit nooit! Veilige betaalmethoden zijn er immers genoeg, zoals bijvoorbeeld internetbankieren via de app van je eigen bank, waardoor je sterke beveiligingslagen hebt en een grote mate van consumentenbescherming.

Andere opties zijn anonieme betaalmethoden, zoals prepaidkaarten of cryptocurrency. Prepaidkaarten kan je ergens fysiek of digitaal aankopen, en door middel van een code kan je er zaken online mee aankopen, zonder dat je gevoelige gegevens moet invoeren. 

Cryptocurrency biedt gebruikers een manier om veilig, snel en vooral anoniem transacties uit te voeren, wanneer en waar ze dan maar willen. Er zijn ook tal van beschikbare cryptomunten waarmee je kan betalen, zoals Bitcoin, Ethereum, en afhankelijk van waar je wil betalen, kan het zelfs mogelijk zijn om met de top 11 nieuwe cryptomunten een transactie uit te voeren.

Wil je iets aankopen of geld storten op een account bij een website, dan moet je erop letten dat de website versleuteld is, met andere woorden dat er een HTTPS in de naam van de website staat. Dit kan je ook herkennen aan het hangslotje links van de URL. Dat betekent dat er een SSL-certificaat op de website aanwezig is, waardoor de gegevens die tussen jouw browser en de website worden uitgewisseld, onleesbaar zullen worden gemaakt voor derden.

Kies altijd voor sterke wachtwoorden als je ergens inlogt, zodat die moeilijk of zelfs onmogelijk te raden zijn. De naam van je dochter is bijvoorbeeld een slecht idee, net als je geboortedatum of een andere code die aan jou gelinkt kan worden. Kies in de plaats daarvan voor een willekeurige reeks cijfers, letters en speciale symbolen, zoals bijvoorbeeld D11@*Smkql3. Dit is al heel wat moeilijker te kraken!

Maak ook altijd gebruik van extra beveiligingslagen indien die van toepassing zijn, denk aan tweefactorauthenticatie (2FA), waardoor er bijvoorbeeld een code zal worden gestuurd naar je mobiele telefoon, of via een authenticatie-app. Nog beter is biometrische authenticatie, waarbij je je vingerafdruk of een scan van je gezicht zal moeten gebruiken om in te loggen bij, pakweg, je internetbankieren.