Instagram komt met een nieuw socialemediaplatform genaamd Instagram Threads. Het nieuwe netwerk gaat de concurrentie aan met Twitter en wilt leuker en beter zijn, onder andere om politiek minder beladen te zijn.

Megan van der Wagt en Rob Coenraads

Threads is een nieuwe app van Instagram, dat net als Facebook en WhatsApp een onderdeel is van moederbedrijf Meta. Na maanden wachten is de app sinds donderdagmiddag 14 december ook beschikbaar in Nederland en België. De app werd eerder uitgebracht in verschillende regio's, zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada, maar door privacywetgeving kon de app niet eerder in de EU verschijnen.

Wat is Threads?
Threads lijkt heel veel op X, het voormalige Twitter. De app oogt hetzelfde als X en je kunt er praktisch hetzelfde mee. Je gebruikt dezelfde gebruikersnaam als voor je Instagram-account en je kunt 'statusupdates’ toevoegen. Deze Threads mogen maximaal 500 karakters lang zijn, terwijl dat bij X maar maximaal 280 tekens lang mag zijn. Je kunt deze aanvullen met foto's, links of video's, maar een video mag dan maximaal 5 minuten lang zijn. Het is ook mogelijk om Threads-berichten te delen op Instagram zelf, als verhaal.
De app is op donderdag online gekomen voor iOS-gebruikers in de App Store en inmiddels ook verkrijgbaar in de Play Store van Google voor Android-gebruikers.

Je kunt nu ook pcactive volgen via Instagram Threads.

Threads beter en leuker dan X?
Threads wil de strijd aangaan met X, het voormalige Twitter. Nadat Elon Musk Twitter overnam, voerde hij een aantal drastische veranderingen door, zoals een andere naam en het toevoegen van betaalbare verificatievinkjes. Ook zijn er controversiële X-gebruikers die Musk toestaat en kwam Musk onlangs in het nieuws toen hij onlangs reageerde op een antisemitisch bericht op X dat "Joden de haat tegen blanken aanwakkeren". Hij schreef er de opmerking "Je spreekt de waarheid" bij. Mede daardoor willen grote adverteerders als IBM, Apple en Oracle niet meer adverteren op X. In Nederland verliest X ook rap veel gebruikers: zo is het het afgelopen jaar het aantal gebruikers met ruim 25% afgenomen.
Instagram wil met Threads een leuker, beter en politiek minder beladen (via algoritmes) socialmediaplatform bieden. Hoewel er de afgelopen jaren meer zogeheten Twitter-killers waren zoals Mastodont, kwam geen enkel alternatief ook maar in de buurt van Twitter of X. Maar doordat X zichzelf nu zo uit de markt prijst en met de kracht van moederbedrijf Meta, lijkt Threads wel een goede alternatief te zijn om X van de troon te stoten.

Threads 2