deel2In PC-Active 331 is stilgestaan bij de nieuwe apparatuur die Apple bekend heeft gemaakt op het WWDC ontwikkelaarscongres. Dit artikel gaat over de vernieuwingen in de besturingssystemen van Apple.

apple intro 2
Ernst Roelofs

Dit jaar zijn de vernieuwingen van Apple's besturingssystemen wat minder spectaculair, maar zeker de moeite waard. Ze zullen naar verwachting medio september verschijnen.

Ook dit jaar zien we dat macOS steeds meer op iPadOS gaat lijken. Verder zijn niet alle functies voor alle iPads beschikbaar. StageManager, om tegelijk meerdere apps in verschillende vensters te gebruiken, is verder verbeterd, maar werkt nog steeds alleen op iPads met minimaal de M1-processor. Verder kun je bij macOS Sonoma sommige nieuwe functies niet gebruiken op Macs met een Intel-processor.

iOS / iPadOS 17
Voor de besturingssystemen van de iPhone en iPad zijn er naast vernieuwingen ook weer uitbreidingen van al bestaande mogelijkheden.

Wat later komt in iOS en iPadOS 17 ook een Journal-app van Apple beschikbaar waarmee je een dagboek bij kunt houden. Daarbij gebruikt die app ook informatie uit andere Apple-apps zoals Foto’s, Contacten en waar je je bevindt.

In de Zoek mijn-app kunnen nu maximaal vijf personen voorwerpen zoals een sleutelbos terugvinden als daar een AirTag aan bevestigd is. Zo kunnen jouw partner en je kinderen ook jouw sleutelbos vinden.
Wat ook nieuw is dat je Contactposters kunt maken voor al je contacten met een bijpassende foto of memoji-figuurtje. Je ziet die dan als je door die persoon uit je adresboek wordt gebeld.

Afbeelding1 2

Nieuw in iOS 17 zijn Contactposters, Live Stickers en Live Voicemail

Met Live Stickers kun je chatberichten leuker maken. Je kunt ook gemakkelijk stickers uitsnijden van eigen foto’s en opslaan in iCloud, zodat je ze in de berichten-app op al je Apple-toestellen kunt gebruiken.
Ook nieuw is de mogelijkheid gesproken tekst weer te geven. Live Voicemail zet een voicemailbericht gelijk om in tekst, zodat je alsnog kunt besluiten de telefoon op te nemen bij een belangrijk bericht. Jammer is wel dat het voorlopig alleen werkt in het Engels in de VS en Canada.

In Apple’s Kaarten-app kun je straks ook de kaarten van een groot gebied downloaden. Dit is fijn als je een beperkte databundel hebt en in gebieden met een slecht mobiel bereik. Bij concurrent Google Maps kan dit al vrij lang en we hopen dat het nu ook snel mogelijk wordt om goede fietsroutes te plannen.

Een andere handige nieuwe functie is NameDrop. Door twee iPhones tegen elkaar te houden, kun je contactgegevens uitwisselen. De data-uitwisseling gaat ook door als de iPhones niet meer bij elkaar in de buurt zijn. Wellicht betekent dit het einde van visitekaartjes en verkeerd gespelde e-mailadressen. NameDrop werkt ook met een Apple Watch.

Ook nieuw is dat Siri wat directer is geworden. “Siri” volstaat; “Hé” hoeft niet meer.

Afbeelding2

Met Namedrop heb je geen visitekaartjes meer nodig

Vrijwel alle nieuwe functies en mogelijkheden die ontworpen zijn voor de iPhone, vind je ook terug op de iPad met daarnaast een paar extra functies. Zo kan met iPadOS 17 een externe camera op een iPad aangesloten worden. Dit werkt alleen op iPads met minimaal een M1-processor die ook Stage Manager ondersteunen.
Ook het start- of lockscherm kan aangepast worden. Dit kon al eerder bij de iPhones.
Wat fijn is, is dat de app Gezondheid (Health) nu ook voor de iPad beschikbaar komt. Nieuw in die app is dat je daarin naast de fysieke gezondheid met een vragenlijst ook de stemming (mood) kunt meten. Het is nog onduidelijk of ook andere data zoals bijvoorbeeld bewegen en muziekkeuze gebruikt gaan worden bij het bepalen van jouw stemming.

Afbeelding4

Alle nieuwe mogelijkheden van iPadOS

macOS 14 of Sonoma
Ook deze nieuwe versie van macOS (14) is weer naar een mooie omgeving in California genoemd; ditmaal een wijnstreek. Mooi meegenomen is dat er dit jaar minder Macs afvallen dan in de afgelopen jaren. Mocht jouw Mac toch afvallen (de meeste 2017-modellen vallen af), dan is er tegen die tijd vast wel een nieuwe versie van OpenCore Legacy Patcher, zodat je daarmee Sonoma toch kunt gebruiken.

Veel vernieuwingen die je in iPadOS terugvindt, tref je ook in Sonoma aan. De afgelopen jaren groeien beide besturingssystemen meer en meer naar elkaar toe waarbij (soms mijns inziens ten koste van de overzichtelijkheid) iPadOS als uitgangspunt lijkt te dienen.
De app Gezondheid zul je echter in macOS niet tegenkomen en Journal was in de eerste betaversie van Sonoma ook nog niet aanwezig.

Handig is verder dat Safari nu verschillende profielen bevat zodat je voor werk, privé en bijvoorbeeld de vereniging aparte groepen websites kunt maken. Daarnaast is er private browsing, een privacy-optie die het scherm blokkeert als je je van de Mac verwijdert.

Apple timmert hard aan de weg op het gebied van gamen en komt met een speciale Game-modus die automatisch zorgt voor betere prestaties.
Ook nieuw is de Presenter Overlay. Hiermee kun je jezelf tijdens een presentatie op de voorgrond zetten. Deze functie werkt nu al vanuit o.a. FaceTime en Zoom.
Met de nieuwe Schermdeelkiezer kun je tijdens een videogesprek direct vanuit het bijbehorende venster één of zelfs meerdere apps delen.

Afbeelding5

In elk venster kun je met de schermdeelkiezer bepalen
hoe en waar je dat scherm deelt

Ook nieuw is dat je widgets op het scherm kunt plaatsen en Web-apps in het Dock. Helaas verschijnen die widgets dan op alle Bureaubladen. Alleen widgets op bijvoorbeeld het eerste scherm vond ik handiger, al kun je door dubbel te klikken in het Bureaublad die wel tijdelijk leegmaken; alle vensters verdwijnen dan naar de zijkant. Dat is soms best handig als een Bureaublad vol is en je even naar een map wil gaan die verborgen is achter al die vensters.

Afbeelding7

Alle nieuwe mogelijkheden van macOS Sonoma in a nutshell

WatchOS 10
Het besturingssysteem van Apple’s horloge is een jubileumeditie (de tiende) en heeft veel nieuwe opties. De bediening zal voor bestaande gebruikers wel even wennen worden. WatchOS 10 heeft namelijk een vernieuwde interface zodat gebruikers de Apple Watch op compleet nieuwe manieren kunnen gebruiken.

Na de update naar watchOS 10 krijgen gebruikers in één oogopslag toegang tot de voor hen belangrijkste informatie. Een vereenvoudigde navigatie en nieuwe visuele taal maken het gebruik van het display beter en gebruiksvriendelijker.

Afbeelding8

Een overzicht van de nieuwe mogelijkheden van WatchOS 10

Ook vernieuwd is de ‘slimme stapel' met widgets die informatie geven op het juiste moment en zich aanpassen aan de context. Deze informatie tover je tevoorschijn door vanuit een willekeurige wijzerplaat aan de Digital Crown te draaien of vanaf de onderrand van het scherm naar boven te vegen. Zo zie je aan het begin van de dag in Weer de weersverwachting. Ben je op reis, dan kan de slimme stapel de boardingpassen uit Wallet tonen. Als je in Agenda en Herinneringen een vergadering of taak hebt gepland, dan verschijnen die op het juiste moment bovenaan. Ook actieve apps schuiven omhoog zodat je ze meteen kunt gebruiken. Dankzij die slimme stapel kun je een voor jou mooie wijzerplaat instellen en toch snel belangrijke informatie inzien.

Toegang tot het bedieningspaneel krijg je nu door een druk op de zijknop (het Dock voor je favoriete apps is vervallen). Veel meer mogelijkheden dus, maar voor bestaande gebruikers is het zeker even wennen.

Afbeelding10 2a

Demonstratie van en meer uitleg over de belangrijkste nieuwe functies krijg je onder andere in de online lezingen van HCC!apple en tijdens hun presentaties op de HCC!kennisdag.

   
 

tips
Nieuw gratis ebook
met iPhone en iPad tips

HCC!apple heeft uit de maandelijkste iPhone en iPad tiplijsten van meer dan
tien jaar een groot aantal tips en apps geselecteerd.
Je ontvangt dit ebook (pdf) met maar
liefst 35 pagina’s tips automatisch
via de maandelijkse tiplijsten als je je
binnen HCC ook aanmeldt voor Interessegroep HCC!apple.