Maandag 4 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Zo ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Wanneer je deze ontvangt, hoef je niets te doen: het gaat hier om een test.

Bram Veldt

Tegenwoordig ontvangen bijna alle Nederlanders van 12 jaar en ouder (92%) het NL-Alert testbericht. Het NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op de eerste maandag van juni en december staat er duidelijk bij dat het om een test gaat. Is het op een andere dag, dan stuurt de overheid dit NL-Alert over een levens- en gezondheidsbedreigende situatie, en gaat het dus niet om een test. In het NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is en wat je moet doen. Ook staat er in een NL-Alert bericht waar je meer informatie en updates kunt vinden. Al eerder dit jaar schreef PC-Active over NL-Alert en dat deze ook op NS-informatieschermen te zien was.

Een NL-Alert ziet er zo uit:

(artikel gaat verder onder de afbeelding) 

NL Alert

Let op: het testbericht kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig om net voor 12.00 uur je koptelefoon af te doen of je oordopjes uit je oren te halen.

Zo werkt NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt bij noodsituaties. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Het alarmgeluid van NL-Alert klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. En je ziet NL-Alert op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

7 op de 10 informeren anderen over NL-Alert

Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht en doe wat er staat, ook als je nog niets merkt van de noodsituatie. Is er een brand en staat er in het NL-Alert dat je ramen en deuren gesloten moet houden? Dan is het belangrijk dit advies op te volgen. Want de rook van de brand kan bijvoorbeeld schadelijke stoffen verspreiden. Informeer ook altijd anderen als je een NL-Alert ontvangt, want het kan zijn dat iemand de noodmelding nog niet gezien heeft. Uit onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders anderen informeren als zij een NL-Alert bij een noodsituatie ontvangen.

Denk vooruit

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties. Een NL-Alert testbericht helpt bij die voorbereiding. Toch is het goed om rekening te houden met een onverwachte dreiging. Een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen. Daarom is het slim om je juist nu hierop voor te bereiden door met mensen om je heen te bespreken wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. En je kunt bijvoorbeeld een noodpakket samenstellen. Kijk voor meer informatie op www.denkvooruit.nl