Elke week staat er op hcc.nl een nieuwe Vraag van de Week die ook in de HCC-nieuwsbrief wordt gepubliceerd. Daarbij zitten interessante vragen en natuurlijk de antwoorden die wij je zeker niet willen onthouden.

Marco Mekenkamp

Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe Vraag van de Week op hcc.nl die ook wordt meegenomen in de wekelijkse HCC-nieuwsbrief die op woensdag wordt verstuurd. Hierbij zitten veel vragen bij die voor iedereen interessant en handig zijn. Wellicht weet niet iedereen dat en daarom vind je hier een mooi voorbeeld van zo’n (aangepaste) Vraag van de Week. Wil je voortaan elke week zo’n Vraag lezen, abonneer je dan op de HCC-nieuwsbrief via hcc.nl/nieuwsbrief, vul je gegevens in, vink vervolgens HCC!nieuwsbrief aan en klik vervolgens op Verzenden. Hieronder vind je de Vraag van de Week van 11 juli, de andere Vragen vind je via het tabblad Kennis en kies daarna voor Vraag van de week.

  a18fc20c 2b4a 4679 82b2 1172d6917f22 2
 

Het voorwoord uit PC-Active 331 vertalen
we voor de foto van Nederlands naar Hebreeuws

VvdWeek kop

 

Ik ga binnenkort op vakantie naar pink wine ge6eada793 640Frankrijk. Ik ben de taal niet goed machtig, dus moet regelmatig opzoeken wat teksten betekenen. Die tik ik dan in een vertaalapp in. Maar bijvoorbeeld bij een menukaart is dat erg omslachtig. Kan dat niet makkelijker? 
Fien de M.


Vroeger gingen we gewapend met de ‘Wat & Hoe’-taalgids op vakantie. Maar tijden veranderen en sinds de digitalisering zijn er veel mogelijkheden bijgekomen, zoals  vertaal-apps. Je voert de tekst en gewenste taal in en je krijgt de vertaling. Wanneer je echter een lap tekst hebt (bijvoorbeeld een VvdWeek 3
menukaart in een restaurant), is dat overtikken niet echt praktisch. De oplossing is de camera-vertaler. Je hoeft dan alleen maar met je mobiele telefoon over de tekst heen te gaan en de vertaling verschijnt over die teksten in de andere taal heen. Als voorbeeld nemen we Google Translate en we laten je weten hoe het werkt op zowel een telefoon met Android als een iPhone met het besturingssysteem iOS.

Download de Google Translate app en open deze. Kies de taal van de tekst aan de linkerkant van het scherm en naar welke taal je deze wilt vertalen aan de rechterkant van het scherm. Klik vervolgens op het camera-icoontje in de app. Richt je camera op de tekst, waarna je op het rondje drukt. De tekst staat nu vertaald op je scherm. Wanneer je de vertalende camera wilt pauzeren, druk je op het rondje in het scherm.

Tip
Voor het gebruik is over het algemeen internetverbinding nodig. Het is echter ook mogelijk om een taal te downloaden, zodat je die ook offline kunt gebruiken. Bij vertalen van vind je een lijst met allerlei talen. Rechts naast de taal staat een icoontje met een pijl naar beneden en een streep eronder. Wanneer je hierop drukt, download je de taal. Je kunt daarna vertalen zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Let op: voor het downloaden van de taal is wél internet nodig, dus doe dat nog lekker thuis voordat je op vakantie gaat.