Veel mensen kopen graag producten via internet. Het is gemakkelijk en je hoeft er de deur niet voor uit, maar er zitten ook risico’s aan vast. Lees hier onze 15 tips hoe je veilig(er) online kunt winkelen. Bovendien vind je onderaan in dit artikel een lijst met onbetrouwbare verkopers en handelaren.

Bram Veldt, Megan van der Wagt en Rob Coenraads

Met de feestdagen op komst en de aanbiedingen van Black Friday die je om de oren vliegen, gaan veel mensen online op zoek naar de leukste cadeaus en beste aanbiedingen. En die zijn er volop, maar je komt wellicht ook aanbiedingen tegen die te mooi lijken om waar te zijn, of hoe weet je of die (onbekende) webshop wel te vertrouwen is? Bij het online shoppen kan het soms moeilijk zijn om de geloofwaardigheid van een actie te checken. Het is echter heel belangrijk om er zeker van te zijn dat de online winkel oftewel webshop oftewel webwinkel betrouwbaar is. HCC schreef al eerder over het veilig shoppen op Black Friday. Aangezien het niet altijd Black Friday is, maar het wel altijd belangrijk is om zeker van je online aankopen te zijn, vind je hieronder 15 tips om veilig(er) op het internet te shoppen. Overigens geven we soms bij bepaalde tips aan dat het niet alleen voor een verkoper geldt, maat ook voor een koper.

1. Controleer de websitebeveiliging

Zoek in de adresbalk naar de afbeelding van een slotje Slotje online veilig winkelen 1 of een tune icon tune icon in om te bevestigen dat de website een beveiligde verbinding gebruikt. Dit geeft aan dat je informatie versleuteld wordt verstuurd. Bij de tune icon linksboven in je scherm kun je een menuutje uitklappen wat je drie mogelijkheden geeft. Keuze 1 is Verbinding is beveiligd: hier kun je zien dat je gegevens zijn beveiligd. Keuze 2 is Cookies en sitegegevens: hier staat dat er cookies en andere sitegegevens worden gebruikt om je te onthouden. De derde keuze is de Site-instellingen: door hier op te klikken, kom je bij de site-instellingen en kun je zien welke privacy-opties de site heeft. Hier kun je bijvoorbeeld wel of niet toestaan of de site gebruik mag maken van je locatie of je camera.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

tune icon opties

2. Gebruik betrouwbare websites
Controleer of de website een veilige URL heeft: dat heeft de website als er in zoekbalk helemaal vooraan https:// staat (let erop dat de letter s erin zit). Koop alleen bij erkende en bekende websites en zoek verder naar beoordelingen of ervaringen van andere gebruikers om de betrouwbaarheid te beoordelen.

3. Controleer de (ver)koper
Bekijk de (ver)koper en zijn beoordelingen. Let op eventuele klachten over late leveringen, slechte kwaliteit van producten of onbetrouwbare service.
Kijk op deze website van de politie (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html) of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Deze gegevens kun je hier controleren:

- Rekeningnummer (gebruik alleen letters en cijfers, bijvoorbeeld NL12BANK0123456789)
- E-mailadres (niet van toepassing voor Marktplaats-adressen - lees meer)
- Telefoonnummer (gebruik alleen cijfers, bijvoorbeeld 0201234567)
- De url van een webwinkel (bijvoorbeeld www.eenwinkel.nl)

Op de site https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/bekende-malafide-handelspartijen.html staan bekende malafide handelspartijen met een flinke lijst met onbetrouwbare rekeningnummers, URL’s van onbetrouwbare webwinkels en e-mailadressen. Op deze site kun je ook aangifte doen: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

4. Lees de recensies van producten
Lees beoordelingen van andere gebruikers op bijvoorbeeld www.trustpilot.nl om de kwaliteit, prestaties en betrouwbaarheid van het product en aanbieder te beoordelen voordat je koopt.

5. Update je browser regelmatig
Zorg ervoor dat je browser altijd up-to-date is, omdat dit de beveiliging verbetert en mogelijke kwetsbaarheden minimaliseert. Om ervoor te zorgen dat je browser altijd up-to-date is, kun je de volgende stappen volgen, afhankelijk van de browser die je gebruikt. Als voorbeeld gebruiken we hier de populaire browsers Google Chrome en Safari:

Google Chrome Automatische updates inschakelen:
1. Klik op de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek van het browservenster.
2. Ga naar Help en selecteer Over Google Chrome.
3. Als er updates beschikbaar zijn, worden deze automatisch gedetecteerd en geïnstalleerd.

Safari (voor Mac-gebruikers) Automatische updates inschakelen:
1. Apple Software Update beheert Safari-updates samen met andere Apple-software op een Mac.
2. Open de App Store en klik op Updates in de werkbalk.

6. Maak gebruik van beveiligde betaalmethoden
Gebruik betrouwbare betaalmethoden zoals creditcards of PayPal. Beiden bieden beveiligingsmaatregelen om financiële transacties te beschermen. Creditcards bieden vaak fraudebescherming en kunnen betwiste transacties terugdraaien. PayPal biedt ook aankoopbescherming en een systeem voor geschillenbeslechting. Vermijd ook het gebruik van openbare wifinetwerken tijdens het betalen.

7. Beveilig je apparaten
Zorg ervoor dat al je apparaten als computer, smartphone en tablet up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en gebruik betrouwbare antivirussoftware. Kies ook steeds voor een beveiligde internetverbinding en gebruik zo weinig mogelijk openbare verbindingen.

8. Gebruik sterke wachtwoorden
Maak unieke, sterke wachtwoorden voor elk account en verander ze regelmatig. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

9. Gebruik incognitomodus voor gevoelige aankopen
Als je via een gedeelde computer winkelt, gebruik dan de incognitomodus in je browser om te voorkomen dat je gegevens worden opgeslagen. Volg deze stappen om de incognitomodus te gebruiken in de bekende browsers Google Chrome en Safari:

Google Chrome:
1. Open Google Chrome.
2. Klik op de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek van het browservenster.
3. Selecteer Nieuw incognitovenster in het dropdown-menu.
4. Een nieuw venster wordt geopend met de tekst Incognito in de rechterbovenhoek. Dit venster werkt in de incognitomodus.

Safari (voor Mac-gebruikers):
1. Open Safari.
2. Ga naar Bestand in de menubalk.
3. Kies Privémodus om deze te activeren.

Een nieuw venster wordt geopend in de privémodus. Wil je de incognitomodus verlaten, klik dan op het incognito-icoon rechtsboven en klik op Incognitomodus verlaten.

10. Controleer de privacy-instellingen
Lees de privacyvoorwaarden van de website voordat je persoonlijke informatie verstrekt. De privacyvoorwaarden van een website zijn meestal te vinden in de sectie Privacybeleid of Privacyverklaring. Hier zijn enkele manieren om deze voorwaarden te vinden:

1. Kijk onderaan de pagina op de website. Vaak bevinden zich daar links naar belangrijke pagina's zoals Privacybeleid of Privacyverklaring.
2. Menu of navigatiebalk: sommige websites hebben een aparte sectie in het hoofdmenu of de navigatiebalk gewijd aan het privacybeleid. Hier kun je de link naar de privacyvoorwaarden vinden.
3. Zoekfunctie: als de website een zoekfunctie heeft, kun je eenvoudig zoeken naar ‘privacy’, ‘privacybeleid’ of ‘privacyvoorwaarden’ om direct naar de juiste pagina te gaan.
4. Registratie- of inlogpagina's: bij het aanmaken van een account of tijdens het proces van inloggen, bieden sommige websites een link naar hun privacyvoorwaarden.

Als je de privacyvoorwaarden niet direct op de website kunt vinden, kun je ook een zoekmachine gebruiken door de naam van de website te combineren met zoektermen als ‘privacybeleid’. Dit kan je helpen de juiste pagina met de privacyvoorwaarden te vinden, zelfs als deze niet direct op de website wordt gelinkt.

11. Pas op voor phishing
Wees waakzaam voor verdachte e-mails, berichten of pop-upadvertenties die om persoonlijke informatie vragen. Klik niet op links van onbekende afzenders.

12. Gebruik tweestapsverificatie
Activeer tweestapsverificatie waar mogelijk. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een extra code te vereisen naast het wachtwoord.

13. Controleer transacties en bankafschriften
Controleer regelmatig je bankafschriften om ongeautoriseerde transacties snel op te sporen en te melden.

14. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie
Vermijd het verstrekken van onnodige persoonlijke informatie. Een verkoper hoeft bijvoorbeeld geen Sofinummer te hebben om een product te verkopen. Je geheime pincode van vier cijfers waarmee je geld afhaalt, heb je niet nodig voor aankopen op het internet. Deel deze daarom nooit. Ze wordt enkel gevraagd op frauduleuze websites.

15. Wees alert op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn
Als een aanbieding te goed lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees voorzichtig met onrealistisch geprijsde producten.

Veilig online winkelen vereist bewustzijn en voorzorgsmaatregelen. Door deze tips te volgen, kun je jezelf beter beschermen tegen potentiële online gevaren en genieten van een veiligere winkelervaring.

Gieronder vind je de lijst met handelspartijen (verkopers en handelaren) die als malafide bekend staan bij de politie. De politie raadt je alle handel met deze partijen af. Op deze pagina vindt u rekeningnummers, mailadressen, websites (url's) en rekeningnummers van deze handelaren.

URL's:

 • 123stofzuigers.com
 • 123woning.com
 • 35shop-electro.com
 • accpetad.com
 • acorntennis.com
 • agide-boutique.com
 • alahtuh.com
 • altamsterdam.nl
 • altijdwarmte.com
 • alzaa-shop.com
 • anaiswinkel.nl
 • annelot-boutique.com
 • apparimo.nl
 • audio24.nl
 • baller-online.com
 • barca-boutique.nl
 • beelini.nl
 • believer-shop.com
 • bestehout.nl
 • bigdis2008.com
 • bigsalest.com
 • biseomy.com
 • blarivo.com
 • blokjeskopen.com
 • boeks-fitness.com
 • bois-energie-plus.com
 • bois-energies.be
 • bouwmarkt-korting.com
 • brendaza.com
 • brendoza.com
 • budgethardware.net
 • burtonnederland.com
 • buscemischoenen.com
 • buyazzshop.com
 • caiabeauty.com
 • campernetherlands.com
 • caranly.com
 • caterpillar-nederland.com
 • caterpillar-nederland.top
 • centralsport.nl
 • chantal-modehuis.nl
 • cigkoftemhaarlem.nl
 • clarksschoenen.com
 • classyamsterdam.nl
 • compleet-duurzaam.nl
 • coral-glam.com
 • davini-fashion.nl
 • dazanio.nl
 • dealit-quick-nl.com
 • debruijnamsterdam.nl
 • defianna.nl
 • dejongschoenen.nl
 • delolme-brandhout.com
 • deluxautos.nl
 • deluxesneakers.nl
 • devries-home.nl
 • dijkemaschoenen.nl
 • discountdagen.com
 • divingshop.nl
 • dixioutlet.com
 • dksesr.com
 • domimo-online.com
 • dream-cars-it.com
 • dresst.nl
 • durosek.nl
 • dutchsport.net
 • e-neosmart.com
 • ebikeprofessor.nl
 • ekorafit.com
 • eleganti-shop.com
 • elitecloth.store
 • emotiva-shop.com
 • energypelletsonline.nl
 • es-campervip.com
 • etadsl.com
 • etherischeoliediscounter.com
 • fabellum.nl
 • fidal-nl.com
 • fietsonline.net
 • fietsstore.com
 • fietsstore.net
 • figliasoccer.nl
 • financien-krediet.nl
 • firewood-appliances.com
 • fitnesstoestellen-nl.com
 • fjallravennederland.com
 • footflick.nl
 • forusa.nl
 • fozelia.nl
 • fresh-prince.nl
 • furnituremall.top
 • futanspace.com
 • gbgroup.ee
 • genteau-amsterdam.nl
 • gereedschapcentra.nl
 • gereedschapheelal.nl
 • girohout.nl
 • godealdagen.com
 • goedkooptanken.org
 • gokortingen.com
 • grillscloud.com
 • grocezo.com
 • gymplaza.net
 • hansmanamsterdam.nl
 • hanwagschoenenaanbieding.com
 • heizklima.com
 • herentrends.nl
 • herfstdeals.com
 • herfstvoordeel.com
 • hethuisvanhout.com
 • higooba.com
 • hoekmarkt.com
 • holaten.com
 • hollandea.nl
 • holzmullerfirewood-shop.com
 • holzpellet-energi.com
 • houtpellet-winkel.com
 • Huisdecoratie-nl.com
 • huisenso.nl
 • huishof.nl
 • injectec.net
 • janssen-amsterdam.nl
 • jenneed.com
 • johanwalker.com
 • jolien-nl.com
 • jolijnbags.com
 • juhanzo.store
 • juisthout.com
 • justdance-events.nl
 • k-a-trucks-nl.com
 • katshaarsmelkbv.com
 • khsourcingbv.nl
 • kickgame.nl
 • kickingoff.nl
 • kickinoff.nl
 • kicksgame.nl
 • kitoflex.nl
 • korneeloutlet.com
 • kortingweken.com
 • laatstedeals.com
 • laptopdiscount.net
 • lidlelectricsale.com
 • lidlmarket.shop
 • lidloffsale.com
 • lidlopusnet.com
 • lidlshopchampions.com
 • lidlshopgeniusx.com
 • lidlshoppioneerspro.com
 • lidlwhisperer.com
 • lidlworldsale.com
 • lidlzenithx.com
 • lightmaskify.com
 • lockhurst-winkel.com
 • logistshop.com
 • loisamsterdam.com
 • lokalehoutpellets.com
 • lola-amsterdam.com
 • lonora.nl
 • losario.nl
 • louwstra-amsterdam.nl
 • louwstra.nl
 • luminalamps.nl
 • luminaleds.nl
 • maaimachine24.com
 • mabela-amsterdam.nl
 • madurro.nl
 • maesh.nl
 • magazijnkorting.com
 • markt-electro.com
 • markt-elektro.com
 • marly-amsterdam.nl
 • medicalplanet.net
 • megaparfumedeals.net
 • megaweken.com
 • mialea.de
 • midformsandalen.net
 • mijnzenwinkel.nl
 • milano-nl.com
 • mixton.nl
 • modafioutlet.shop
 • modasbeau.com
 • modawear.nl
 • models-goedkoops.com
 • modemolen.nl
 • modennium.nl
 • modissa.nl
 • molihout.com
 • monesa.nl
 • monet-home.shop
 • montela-shop.com
 • montigusto.nl
 • moriidrum.nl
 • mounh.nl
 • muckbootsnlsale.com
 • my-firewoodstore.com
 • myzixo.com
 • nederlandaanbieding.com
 • netwerkplanet.com
 • nicado.nl
 • nieuwemarktshop.com
 • nl.deal-outlet.com
 • nlstore.bottles-airup.shop
 • nlwem.com
 • nobull-nederlandnl.com
 • nobullwinkelnederland.com
 • nobulprojectnederland.me
 • nowaflex.nl
 • npuia.com
 • nseisoy.com
 • ntaior.com
 • oneillsale.shop
 • outleturtieri.co
 • panamajack-belgie.com
 • peeters-amsterdam.nl
 • peetersamsterdam.nl
 • perfectsalah.nl
 • polderhoutpellets.nl
 • poncert.com
 • pre-blackfriday2023.nl
 • premierepulsede.com
 • prestigeplazanl.com
 • prijsjagers.com
 • primawarmte.com
 • pronova-shop.com
 • propinquity180.shop
 • qolasam.com
 • recovlex.nl
 • refse.net
 • retail-merwede.nl
 • reviewpunt.nl
 • roermondsale.com
 • roermondsale.nl
 • ronctly.com
 • rooni.nl
 • rosa-amsterdam.com
 • rosa-mode.shop
 • rosimae.com
 • rosora.nl
 • rushaoutlet.com
 • russellbromleyschoenen.com
 • s-gartenmarkt.com
 • saleclub.shop
 • saleroermond.nl
 • samsova-shop.com
 • sanuknederland.top
 • savally.nl
 • schoenenbaas.nl
 • schoenkeuze.nl
 • schoenmeester.nl
 • schoenun.nl
 • seizoensmode.nl
 • senna-shop.nl
 • shoex.nl
 • shopboostx.com
 • shopventuro.com
 • shunaza.com
 • siltstep-fr.com
 • siltstep-nl.com
 • sinarbrand.com
 • sleepsense-online.nl
 • smartselektronik.com
 • sneakerdam.nl
 • sneakerin.nl
 • sneakerreus.nl
 • sneakerway.nl
 • snelle-markt.com
 • solar-discounter.nl
 • sorel-nederlands.com
 • sortems.com
 • soubare.com
 • Speelgoed-outlet.com
 • stapbeter.nl
 • stijlstrategen.nl
 • stuntweken.com
 • styletric.com
 • sukehiro.com
 • summumsale.shop
 • tailortrade.nl
 • telefoonshop.net
 • theathletefoot.nl
 • theathletsfoot.com
 • thenordicstock.nl
 • thuismart.nl
 • thuiswereld.nl
 • tielboutique.net
 • totaal-duurzaam.com
 • touelpellets.com
 • tovara-shop.com
 • tovenarij-nederland.com
 • trendiva-amsterdam.nl
 • trendsdelight.com
 • trendyflair.nl
 • turbolidlcraft.com
 • unsiger.com
 • urbancloset.nl
 • urtierioutlet.shop
 • uteka.nl
 • valebul-fr.com
 • valleiautos.com
 • vandekker.nl
 • vanhorden.com
 • vanlooi-amsterdam.nl
 • vapotheek.com
 • varilo.nl
 • ventboro.nl
 • verkoop-nl.com
 • verova-amsterdam.nl
 • vessinederland.com
 • vessinederlands.com
 • viarro-shop.com
 • videeda.com
 • villaoutlet.nl
 • virtuelabs.nl
 • vivanaya.com
 • voordeeldagen.com
 • vurrpellets.com
 • vuur-brandt.nl
 • wallasia.nl
 • wantrys.com
 • warmworden.com
 • webshopchecken.nl
 • wehkampoutlet.nl
 • wereldparts.net
 • westwoodbv.com
 • whaleholidays.com
 • whey-proteine.nl
 • wildivo.com
 • willemsenwitgoed.nl
 • winkel-brandhout.com
 • winterdealss.store
 • witgoedhandel-dezwaan.nl
 • wizholzshops.de
 • wonder-beauty.nl
 • yoram-amsterdam.nl
 • zadelia.nl
 • zelevo.nl
 • zenlaptops.info
 • zolado.nl
 • zolonda.nl
 • zomer-outlet.nl
 • zomerdeals-nl.com
 • zomerkortingen.com
 • zorando.nl

 

 

 

foto online shoppen 1