Google Street View wordt vaak gebruikt om gebouwen, straten en mooie locaties te verkennen en te 'ontdekken'. Maar wist je dat je met Google Street View ook kunt tijdreizen? En voor de echte geschiedenisliefhebbers onder ons heeft de website Topotijdreis.nl ook nog leuke functies.

Megan van der Wagt

Al eerder hebben we geschreven over digitale tijdreizen en dat je dit kunt doen via verschillende websites, apps en manieren. Eén daarvan is Google Street View, onderdeel van de Google Maps-app, en waarmee je van alles kunt verkennen, ontdekken en zien, zoals wereldberoemde herkenningspunten, natuurwonderen, straten en waarschijnlijk ook je eigen woning. Omdat het gemaakt is van 360graden gemaakte foto's, kan het voelen alsof je ook echt op deze locatie bent. Street View is opgericht in 2007 en maakt het mogelijk om vanaf dat jaartal allerlei locaties door de jaren heen te bezoeken. In de korte workshop hieronder leggen we je uit hoe je dit kunt doen, eerst via je smartphone en tablet, vervolgens via je computer.  

Stappenplan Street View locaties sinds 2007 bezoeken
1. Open de Google Maps-app:

Google Maps Tijdreizen

2. Zoek via de zoekbalk de locatie die je wilt bezoeken en klik hierop (artikel gaat verder onder de afbeelding): 

Google Maps Afbeelding 2Google Maps Afbeelding 3

3. Wanneer Street View beschikbaar is voor de locatie, komt er een vierkantje met een foto van de locatie erin te zien. Als je hierop klikt, kom je in Street View (artikel gaat verder onder de afbeelding):

Google Maps Afbeelding 4


4. Als het goed is, komt onderaan het scherm een witte uitklapbare balk waar het adres te zien is. Onderaan staat in het blauw Meer datums bekijken, klik hierop (artikel gaat verder onder de afbeelding):

Google Maps Afbeelding 5


5. Wanneer je op Meer datums bekijken hebt gedrukt, kun je scrollen tussen meerdere jaartallen. Wanneer je het jaartal waar je geïnteresseerd in bent gevonden hebt, kun je daarop klikken. Dan zie je automatisch hoe de locatie er in die tijd uitzag (artikel gaat verder onder de afbeelding)

Google Maps Afbeelding 6

Google Maps Afbeelding 7

 

Op je computer werkt het bijna hetzelfde:
• Je opent de website van Google Maps via maps.google.com
• Rechtsonderaan de pagina staat een geel poppetje. Deze kun je slepen naar een locatie, of je kunt de locatie opzoeken.
• Daar aangekomen staat er linksboven een vakje met de locatie en de datum.
• Hier staat in het blauw de optie Meer datums bekijken.
• Wanneer je hierop klikt, krijg je onderaan een aantal jaartallen te zien. Kies het jaartal uit waar je heel eventjes in terug wilt gaan en geniet van je tijdreis.

Topotijdreis.nl
Niet alleen Google Maps weet iets van tijdreizen, zo ook de website Topotijdreis.nl weet er wat van. Deze laat alleen de huizen en straten niet zien, maar kaarten. De website heeft allerlei ouderwetse kaarten over elkaar heen gelegd waardoor je tot 1815 kunt kijken hoe Nederland er uitzag volgens kaarten. Erg interessant en vooral leerzaam.