De AI-Chatbot Kiesbot is gelanceerd door Watermelon, om de stemkeuze voor de Tweede Kamerverkiezingen te vergemakkelijken. Hij moet op WhatsApp en Instagram objectief antwoord geven op vragen van kiezers rondom de aankomende verkiezingen.

Megan van der Wagt

Na de val van het kabinet is het alweer bijna tijd om te stemmen. Na de val zijn er heel wat verschuivingen in de politiek gemaakt. Zo heeft Mark Rutte de politiek verlaten en richtte Pieter Omtzigt in augustus zijn eigen partij op. Daarnaast zijn er twee oppositie partijen samengevoegd en is het heel begrijpelijk dat kiezers op dit moment niet meer weten welke info bij wie hoort en het belangrijkste: op wie ze moeten stemmen. De AI-Chatbot Kiesbot moet objectief antwoord geven op vragen van kiezers rondom de aankomende verkiezingen.

Kennis van de Kiesbot
De AI-Chatbot kent de volledige verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Kiezers kunnen al hun vragen stellen rondom thema's die zij belangrijk vinden. Ook is het mogelijk om via de Kiesbot standpunten van de politieke partijen met elkaar te vergelijken. De kennis van de chatbot moet voor meer duidelijkheid zorgen, aangezien er veel behoefte aan is. De kiesbot is ontwikkeld om zowel jongere als oudere stemgerechtigheden te helpen met het besluitproces. De chatbot kan namelijk via WhatsApp als Instagram gebruikt worden, wat de bot zeer toegankelijk maakt. Op Instagram wordt er overigens wel meer gefocust op goede voorlichting onder de jongere doelgroep.

Voorbeeldvragen die gesteld kunnen worden

Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe willen partijen de woningmarkt verbeteren?
  • Wat zijn de standpunten met betrekking tot duurzame energie?
  • Welke partijen zetten zich het meest in voor de zogenoemde pechgeneratie?
  • In hoeverre wordt er in de partijprogramma’s gesproken over kunstmatige intelligentie?

Er is ook de mogelijkheid om praktische vragen te stellen zoals:

  • Wanneer mogen we naar de stembus?
  • Waar kan ik stemmen?
  • Mag ik stemmen voor mijn partner?

Whatsapp en Instagram chatbot op basis van ChatGPT

De chatbot, aangedreven door GPT-4 AI-technologie, bevat een ‘Document Scraper’-functie. Deze stelt de chatbot in staat om de inhoud van alle 26 partijprogramma’s, direct beschikbaar als PDF-bestanden, te absorberen in zijn 'kennis'-database. Hierdoor kan de bot onmiddellijk vragen beantwoorden die gerelateerd zijn aan de partijprogramma’s.

Kiesbot uitproberen

De AI-chatbot is vanaf vandaag gratis en in alle talen beschikbaar via kiesbot.nl. Voor het gebruik via Whatsapp kunnen de vragen geappt worden naar het nummer +31 85 004 3187. Om Kiesbot via Instagram te gebruiken, kan er een bericht (direct message) gestuurd worden naar het account ‘Kiesbotverkiezingen’ op Instagram.

IMG 5192