Online veiligheid wordt steeds belangrijker. Door de juiste voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat jij online geen onnodige risico’s loopt en veilig kunt internetten. Lees hier hoe.

Een datalek, je hebt de term vast weleens gehoord. De laatste tijd zijn zelfs in Nederland heel wat datalekken voorgekomen. Een website of bedrijf wordt gehackt en alle gegevens die zij hebben opgeslagen komen terecht op het darkweb. Heel vervelend en het kan ernstige gevolgen hebben als jouw gegevens betrokken zijn bij zo’n datalek. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van je online aanwezigheid. Door even wat aandacht te besteden aan voorzorgsmaatregelen, kun je zorgen dat jij online geen onnodige risico’s loopt die je duur kunnen komen te staan. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat je met deze voorzorgsmaatregelen veilig kunt internetten.

Kies je wachtwoord zorgvuldig
Laten we eerlijk zijn, er zijn heel wat mensen die deze blog lezen die één wachtwoord hebben dat ze gebruiken voor al hun accounts. En ja, dat is heel makkelijk om te onthouden, maar het is zo nog makkelijker om al je accounts in één keer te hacken als je gegevens eenmaal betrokken zijn bij een datalek. Je hoeft geen genie te zijn om op het idee te komen om je gegevens te testen op meerdere platforms om te kijken of er nog meer te halen valt. Gebruik dus een sterk wachtwoord met afwisselende hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Dat is een goede eerste stap in het beveiligen van je gegevens.

Wees kritisch
Hackers worden met de dag creatiever. Ze weten e-mails en websites zo na te bootsen dat zelfs medewerkers erin trappen. Natuurlijk zitten er altijd dingen bij die je gewoon niet kunt weten, maar toch gaat er ook heel vaak onnodig iets mis omdat je niet kritisch genoeg kijkt naar de betrouwbaarheid van een e-mail bijvoorbeeld. Kijk altijd naar het e-mailadres van de afzender, de URL van de website en het uiterlijk van de mail of website. Als je denkt dat iets niet klopt, vul dan nooit gevoelige gegevens in. Met medische of financiële gegevens, moet je sowieso altijd heel voorzichtig zijn. Als het niet door een betrouwbare partij gevraagd wordt, moet je je gegevens nooit delen.

Installeer een antivirusprogramma
Een antivirusprogramma beschermt je tegen virussen en andere aanvallen van buitenaf. Het installeren van zo’n programma is super simpel en het maakt echt verschil. Het verlengt ook de levensduur van je laptop of computer omdat je laptop er een stuk minder traag van wordt. Probeer ook altijd op tijd je software-updates uit te voeren. Deze software-updates hebben vaak ook verbeteringen op het gebied van veiligheid van gegevens. Door hierop te letten kun je de risico’s beperken en zorgen dat jouw gegevens niet gedeeld worden op het darkweb. Met al deze stappen zorg je dat je online veilig bent en dat jouw gegevens niet gedeeld worden met partijen die hier niets mee te maken hebben. Het kost allemaal niet heel veel moeite en kan wel heel veel verschil maken. Dus neem dit advies zeker serieus en ga aan de slag met het beveiligen van je gegevens.

Data PC Active 1