Google Doodles zijn kleine tekeningen met een bepaald onderwerp die te zien zijn boven de Google-zoekbalk op je computer of in de Google-zoekbalk op je smartphone. Met de Google Doodle van vandaag vieren we de Dag van de Doden, oftewel ‘Día de los Muertos’, in Mexico. Deze Doodle vind je op de Google Doodle-site.

Megan van der Wagt

Bijna elke dag is er wel een Google Doodle, hoewel ze niet altijd bij of in de Nederlandse Google-zoekbalken staan. Wel vind je ze op de Google Doodle-site.

Wie kennis heeft van de Mexicaanse cultuur of de Disney-film Coco wel eens heeft gezien, is hier redelijk bekend mee: Día de los Muertos, oftewel de Dag van de Doden. De Dag van de Doden wordt gevierd van 1 tot en met 2 november en het is een dag voor gezinnen om overleden dierbaren te eren. Er wordt gezegd dat op deze dag de grens tussen de geestenwereld en de levende wereld even niet meer bestaat, zodat zielen van de doden zich kunnen herenigen met hun families. Men gelooft dat op 1 november zielen van kinderen (angelitas) terugkeren naar aarde en die van volwassenen op 2 november. Overigens wordt in heel veel Europese landen (waaronder België, Frankrijk, Italië en Spanje) op 1 november Allerheiligen gevierd waarbij alle heiligen worden herdacht en is het in die landen een nationale feestdag. Een dag later is het Allerzielen en worden alle overledenen te herdenken.

Día de los Muertos
Om dit te vieren, beschilderen veel Mexicanen hun gezich met calaveras (schedels). Vrouwen dragen kleurrijke jurken of blouses en handgemaakte bloemenkronen, terwijl mannen zich in pakken en hoeden kleden. Deze Dag van de Doden is dus eigenlijk een feest- en herdenkingsdag. De mensen die hieraan meedoen, voelen zich op deze dagen weer herenigd met hun overleden dierbaren. Daarom wordt er ook echt gefeest op deze dag. Ze doen er alles aan om elk jaar weer een groot en liefdevol feest te vieren.

Voorbereidingen
Het hele jaar bereidt men zich dan ook voor op het festival, men verzamelt goederen die ze aan de doden zal offeren. Rond de periode van Día de los Muertos maakt men de graven van dierbaren schoon en versiert deze. Ook wordt er gestrooid met geurige oranje bloemblaadjes van het Groot Afrikaantje. Deze feloranje bloemen markeren het pad terug naar de levenden en trekken zielen aan met hun geur en levendigheid.
Veel families bouwen altaren in hun huis: ofrendas. Ook deze zijn met de bloemblaadjes versierd. Bij deze ofrendas worden offers geplaatst zoals: kaarsen, wierook, bloemen, fruitmanden, het lievelingseten van de overledene en een speciaal soort brood dat op deze dag wordt gemaakt genaamd ‘pan de muerto’, wat brood van de dood betekent. Op 1 november wordt er ook speelgoed en snoep bij de offers toegevoegd en voor de volwassenen wordt er op 2 november sterke drank en sigaretten op het altaar geplaatst. Ook een glas water is bij de ofrenda te vinden, want er wordt gezegd dat de reis naar aarde heel wat moeite kost.

day of the dead 2023 6753651837110150 2xa