Google Doodles zijn kleine tekeningen met een bepaald onderwerp die te zien zijn boven de zoekbalk op je computer of in de Google-zoekbalk op je Android-smartphone. Met de Google Doodle van vandaag eren we de 150e verjaardag van Jaap Eden.

Megan van der Wagt

De Google Doodle van de dag is een rubriek waarbij pcactive.nl elke dag de nieuwe Google Doodle bespreekt. Doodles zijn kleine tekeningen met een bepaald onderwerp die te zien zijn boven de zoekbalk op je computer of in de Google-zoekbalk op je Android-smartphone. Google toont deze Doodles elke dag, bijvoorbeeld geboortedagen van historische figuren of op nationale feestdagen. Geïnteresseerd in de achtergrond naar deze Doodles? Kijk dan vooral vaker op pcactive.nl

Jaap Eden, volledige naam Jacobus Johannes Eden, was een Nederlandse schaatser, wielrenner en bandyspeler. Hij groeide op rondom Haarlem waarbij hij voor enige tijd voetbal heeft gespeeld bij HFC Haarlem. Hij werd op zijn vijftiende ontdekt door Klaas Pander, waardoor Jaap is begonnen met schaatsen. Op 19-jarige leeftijd behaalde hij zijn eerste wereldtitel schaatsen. Na meerdere wereldtitels besloot Eden het te wagen op een wielercarrière en ook hier slaagde hij in, aangezien hij in 1896 de titel profwielrenner op zich mocht nemen.
Vandaag, 19 oktober 2023, wordt de 150e verjaardag van Jaap gevierd: een sportheld waar wij de naam van onze jaarlijkse Nederlandse sportprijzen aan te danken hebben.

jaap edens 150th birthday 6753651837109954 s 1