Elk voorjaar organiseert Apple een wereldwijde conferentie voor ontwikkelaars, de WWDC. Lees hier de belangrijkste aankondigingen. 

Ernst Roelofs en Bert van Dijk

WWDC 1

De aftrap van Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC begint traditioneel met de aankondiging van de nieuwe besturingssystemen en Mac-gerelateerde hardware. Deze nieuwe besturingssystemen komen vervolgens pas in het najaar beschikbaar, tot die tijd zijn er beta’s (proefversies) beschikbaar om alvast kennis te maken met de nieuwe mogelijkheden en bovenal om te kijken welke fouten er nog inzitten.

De aankondiging van de nieuwe modellen van de iPhone en iPad en volgen in de regel later in het jaar, iets waar de nieuwe besturingssystemen al wel op voorsorteren.

Nieuwe hard- en software
Dit jaar heeft Apple stevig uitgepakt. In dit verslag van de WWDC wordt vooral aandacht besteed aan de nieuwe hardware die Apple aangekondigd heeft en waarvan het leeuwendeel inmiddels te koop is. Apple heeft de nieuwe Vision Pro

Aangekondigd en een nieuwe Mac Studio, MacBook Air 15” en, eindelijk, een nieuwe Mac Pro uitgebracht. Daarnaast zijn macOS (14) Sonoma, iOS / iPadOS 16, Watch OS 10 en TV-OS aangekondigd. In het komende nummer van PC-Active zal de focus of de vernieuwingen van de besturingssystemen liggen.

WWDC 2 2


Vision Pro 
Het meest opmerkelijke WWDC-nieuws is Apple’s lang verwachte VR (virtual reality) bril, de Vision Pro, die een beetje op een duikbril lijkt. Het is dus geen projectie op de brillenglazen, zoals ooit bij Google’s Glass, een revolutionair product dat nooit echt op de markt verschenen is. De Vision Pro is niet zeker de eerste VR-bril. Concurrent Microsoft heeft inmiddels de tweede versie van HoloLens en er zijn meer leveranciers.
WWDC Vison Pro 2Bijzonder aan de Vision Pro is dat deze een stand alone computer is. De bediening vindt plaats door hand- en oogbewegingen. Dit door Apple spational computer genoemde apparaat heeft twee kleine 4K-schermen wat voor een geweldige visuele beleving moet zorgen. Voor brildragers zijn er speciale lensjes die vastgeklikt worden aan de binnenkant. De Vision Pro zit vol met camera’s en sensoren en zal naar verwachting naadloos samenwerken met alle Apple-apparaten thuis en/of op het werk. De voeding vindt plaats via een externe accu die met een kabel bevestigd wordt. Deze accu is goed voor maar twee uur kijkgenot, maar je zult vast extra accu’s kunnen kopen.
De Vision Pro komt pas volgend jaar op de markt en dan in eerste instantie niet in Nederland en Vlaanderen, het blijft dus nog even wachten. De prijs is flink met $ 3599,-. Natuurlijk kun je je tv weg doen, maar als je voor ieder gezinslid zo’n bril moet kopen, gaat dat helemaal in de papieren zitten en dan zijn de gasten nog niet meegeteld. Gelukkig zijn er geruchten dat Apple aan een goedkopere versie werkt.

Nieuwe Mac’s 
Met de komst van de nieuwe M2 Macs: MacBook Air 15”, Mac Studio, Mac Pro en de eerder aangekondigde Mac mini Pro is het assortiment nu behoorlijk compleet en is er voor elk wat wil,; zowel qua prijs als rekenkracht. En nu zijn alle Mac’s voorzien van Apple’s eigen M-processor.

WWDC 3 2De MacBook Air 15” M2 is min of meer identiek aan z’n kleinere broertje, de MacBook Air 13”, die meteen in prijs is verlaagd. Het scherm is uiteraard groter en er zijn luidsprekers toegevoegd voor nog betere geluidskwaliteit. Net als de MacBook Air 13” heeft ook deze MacBook geen ventilator en wordt evengoed amper warm. Sinds de komst van M-MacBooks kunnen laptops weer op schoot gebruikt worden zonder dat die warm wordt; alleen wat onhandig in de winter. Door de integratie van processor, grafische kaart, werk- en opslaggeheugen in één chip oftewel SoC (system-on-a-chip), zijn de M-Macs niet alleen snel en krachtig, ze zijn ook energiezuinig en worden ook bij intensief gebruik amper warm en daardoor stil in gebruik. Omdat ze weinig energie verbruiken, kunnen ze ook relatief lang op één acculading werken. Een SoC kent één groot nadeel: bij welk defect dan ook, ben je in de regel alle data kwijt, omdat er geen aparte ssd meer is.

Ledenadministratie
Men werd lid door de contributie over te maken en  daar hoort een administratie bij. Dick: “Gelukkig meldde zich een lid, Piet Mansvelt Beck, die thuis (naast zijn baan) een bescheiden administratiekantoor had en dat graag wilde automatiseren. Hij kocht een Heathkit bouwdoos, leerde solderen en bouwde zijn eerste computer. Hij schreef zelf de software voor de ledenadministratie met als input een cassetterecorder en als output een cassetterecorder en digital printer die ook etiketten op ketting kon bedrukken, nodig om de nieuwsbrieven te versturen (netjes gesorteerd op postcode). Om de paar weken fietste ik naar Pijnacker om de nieuwste leden aan het bestand toe te voegen. Piet heeft dit werk, met steeds betere apparatuur, jarenlang gedaan.”

M2-familie 
De M(2)-familie bestaat nu in oplopende prestaties uit: M2, M2 Pro, M2 Max en M2 Ultra als topmodel. De M2 Max is, net als de M1 Max, een grotere chip dan de basisversie van de M2. De M2 Ultra zijn 2, intern met elkaar verbonden, Max M2- chips. De M2 Ultra is een van de snelste en krachtigste personal computers die ooit zijn gemaakt, mede omdat alle belangrijke computeronderdelen in één chip geïntegreerd zijn. Als je voor een M2-model gaat, adviseren wij toch wel (minimaal) 512GB opslaggeheugen: de basisconfiguratie met 256 GB is namelijk aanzienlijk minder snel.

   
 

Lagere prijzen

De M2 Mac’s zijn aanzienlijk sneller dan hun voorgangers die evengoed ook nog hun mannetje staan. Deze zijn op Marktplaats tegen lagere prijzen verkrijgbaar, of als refurbished model. Op YouTube zijn er tal van vergelijksfilmpjes te zien en misschien is een tweedehands Studio M1 Max interessanter dan de Mac mini Pro M2.

Apple’s Studio is nu ook van de M2 SoC voorzien met de M2 Max- en M2 Ultra-chip en daarmee een stuk sneller dan hun voorgangers. De Mac mini (Pro) is er voor de consument die niet per se onderweg hoeft te werken en/of het zwaardere werk (Pro) voor thuis bewaart. De Studio is voor de meer doorgewinterde video-editor dan wel bedoeld voor professioneel gebruik, wat zeker voor de Studio M2 Ultra geldt.

WWDC 4 2

Mac Pro 
De vernieuwde Mac Pro is qua uiterlijk onveranderd gebleven. Met de Mac Pro is nu de laatste Mac over naar Apple’s eigen M-chip. Qua prestaties en samenstelling is de Mac Pro gelijk aan de Studio M2 Ultra in diens maximale configuratie. Qua prijs is de Studio echter aanzienlijk goedkoper. Waarom dan toch de Mac Pro? Dat zit hem vooral in de extra aansluitmogelijkheden. Zo heeft de Mac Pro zeven PCIe-sloten; bedoeld voor high-end uitbreidingskaarten. De Mac Pro is daarmee vooral voor werkzaamheden waarbij er uitbreidingskaarten nodig zijn. Qua prijs (begint bij € 8399,-) is deze computer vooral voor bedrijven.

mac Pro

Het is opvallend dat er geen vernieuwde iMac is aangekondigd. De 24” iMac met (basis) M1-chip is het meest recente model; een grotere, M 27” iMac bestaat (nog) niet. Natuurlijk kom je met de Mac mini Pro en Studio, gecombineerd met Apple Display een heel eind, zo niet aanzienlijk verder, maar die vormen geen geïntegreerde computer. Hier vind je een overzicht van alle Mac’s: https://www.apple.com/nl/mac/compare/

Besturingssystemen 
Qua besturingssysteem zijn er dit jaar geen grote vernieuwingen als Stage Manager of Universal Control, hoewel Stage Manager op de iPad verbeterd is. Het zijn eerder kleine vernieuwingen en verbeteringen die evengoed een deel van de lezers zeker zal aanspreken. Hierover zullen we in de volgende PC-Active dieper op ingaan.

Beta’s
De eerste publieke beta’s (proefversies van software) zullen rond het uitkomen van deze PC-Active zeer waarschijnlijk al beschikbaar zijn. Dit jaar is er een gratis Developersaccount beschikbaar gekomen naast het betaalde account van 100 euro en kunnen meer gebruikers een developersbeta downloaden. Dat is echter niet verstandig zonder kennis van zaken en dan nog alleen op een Mac die over is en/of een externe ssd of harde schijf, omdat developersbeta’s nog vol bugs kunnen zitten.

Overigens blijven er ook beta’s en updates van de huidige besturingssystemen uitkomen. De ondersteuning in de vorm van veiligheidsupdates blijven sowieso (veel) langer verschijnen, ook nog lang nadat de officiële ondersteuning gestopt is.