Strato kondigt de VPS Linux Mini aan, kleine virtuele servers die in verhouding goedkoper zijn dan andere VPS-modellen van Strato. Deze VPS Mini virtuele servers hebben kleinere specs, maar wel alle functies van een volwaardige VPS.

Door: Megan van der Wagt

Strato is een van de grootste hostingaanbieders van Europa en kondigde deze zomer bijvoorbeeld de gratis HiDrive Share aan voor het versturen van grote bestanden. Nu heeft Strato de VPS Linux Mini aangekondigd. Een VPS is handig om je eigen website te hosten, bepaalde software of applicaties te installeren, te gebruiken voor mailverkeer of om bestanden op te slaan. Strato zegt dat de VPS Mini uitermate geschikt is voor het hosten van websites met lage bezoekersaantallen of voor het testen en ontwikkelen van applicaties. En dankzij de lage prijs is het een mooie mogelijkheid voor beginners om ervaring in servicebeheer op te doen.

Waarom een VPS?
De afkorting VPS staat voor virtual private server, ofwel een virtuele server. Met een VPS huur je een deel van een fysieke server. De hardware wordt met andere gebruikers gedeeld, maar je hebt wel een eigen beheeromgeving, net als op een dedicated server.

VPS Mini varianten
De VPS Mini komt in drie varianten die allemaal zijn uitgerust zijn met 1 vCore (een virtuele kern), maar wel een verschillend werkgeheugen en opslagruimte. Het kleinste model beschikt over 1GB RAM (oftewel werkgeheugen) en een 30GB NVMe-ssd, het grootste model over 4 GB aan RAM en een 75GB NVMe-ssd. De mini-servers kunnen worden ingericht naar wens en hebben dezelfde functionaliteit als de reguliere servers. Gebruikers kunnen een Linux-besturingssysteem installeren, zoals Ubuntu, Debian, AlmaLinux of Rocky Linux. Je kunt op elk moment zonder extra kosten van besturingssysteem wisselen. Dit doe je door in de klantenlogin een herinstallatie van de server te starten.
Bij het maken van een website kun je je eigen domeinnaam registreren en extra SSL-certificaten bestellen. De kosten zijn afhankelijk van de gekozen domeinextensie of het type certificaat.

Verschil tussen een normale VPS een een VPS Linux Mini
Een VPS Mini is een kleine virtuele server. De VPS beschikt over 1 vCore en heeft wat minder opslagruimte dan reguliere virtual servers. Maar je kunt dus wel, net als bij een normale VPS, de server naar eigen inzicht inrichten en heb je volledig root-toegang.

Prijs en beschikbaarheid
De VPS Linux Mini is beschikbaar vanaf € 1,- per maand, via de website van Strato.

Strato Afbeelding Linux Mini 2