Als je video's wilt bewerken op een Mac, zijn er veel videobewerkings-programma's beschikbaar. Ook zijn er in-browser diensten die handige tools bieden.

Het creëren van video's is tegenwoordig nog nooit zo toegankelijk geweest. Bijna iedereen met een mobiele telefoon kan op elk gewenst moment beginnen met het opnemen van video's. Platforms zoals YouTube, TikTok en Instagram of gewoon e-mail maken het uiterst eenvoudig om je eigen video's te delen met anderen. De technische barrières om een video te maken zijn vrijwel verdwenen. Het draait nu vooral om het creëren van boeiende en aantrekkelijke video's om de aandacht van het publiek te trekken.

Video's kunnen voor diverse doeleinden worden ingezet. Voor sommigen is het de meest effectieve manier van adverteren, terwijl het voor anderen een hobby is. Er zijn ook tal van tussenliggende mogelijkheden, waarbij mensen die een videoblog beheren zelfs geld kunnen verdienen met hun content. Wat je doel ook is, het maken van video's vereist een goede camera, het beste videobewerkingsprogramma om beelden samen te voegen en natuurlijk vaardigheden van jouw kant.

Indruk maken op anderen met je video's vereist niet alleen de juiste tools, maar ook essentiële inzichten. Hoewel het tegenwoordig voor vrijwel iedereen mogelijk is om mooie video's te maken, zijn er ook belangrijke tips die je kunt overwegen om op te vallen. Mac-gebruikers beschikken niet alleen over geavanceerde camera's in hun iPhones, maar ook over een scala aan softwareoplossingen die videobewerking eenvoudig en gebruiksvriendelijk maken.

Afbeelding1

Video Opnemen

Een professionele camera is tegenwoordig niet langer een absolute vereiste als je een video wilt opnemen. Het is heel goed mogelijk om filmische video's te creëren met behulp van je iPhone. Desondanks zijn er enkele cruciale details die kunnen bijdragen aan aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van je video's.

  • Formaat: Bij het opnemen van een video met je iPhone heb je doorgaans de keuze uit twee beschikbare formaten. Je kunt opteren voor "maximale compatibiliteit", wat resulteert in een lichtgewicht video die bewerkbaar is op diverse gangbare apparaten. Indien je je video's bewerkt op een Mac, is de voorkeur echter "High Efficiency", aangezien dit de beste opnamekwaliteit oplevert.
  • Resolutie: Het principe "hoe hoger, hoe beter" is niet altijd van toepassing. Moderne iPhones zijn in staat om video's op te nemen in 4K-resolutie zonder problemen. Niettemin kan dit overbodig zijn, omdat schermen die 4K-resoluties adequaat weergeven nog niet erg alledaags zijn. Een resolutie van 1080p volstaat in de meeste situaties ruimschoots. Bovendien voorkomt dit mogelijke complicaties bij het bewerken van de video's op je Mac. Het optimaliseren van deze fundamentele aspecten zal zeker bijdragen aan de kwaliteit en bruikbaarheid van je met de iPhone opgenomen video's.
  • Panoramabeweging: Bij het vastleggen van uitgestrekte landschappen is het van groot belang om te zorgen dat panoramische bewegingen niet te snel of abrupt plaatsvinden. Houd de beweging van de camera langzaam en beheerst, en voorkom overmatige bewegingen. Niettemin bieden de geavanceerde actiemodi op de nieuwste iPhones ook de mogelijkheid om vloeiende bewegende beelden vast te leggen.
  • Belichting: Hoewel de meeste iPhones beschikken over uitstekende ingebouwde belichtingsmogelijkheden, kunnen situaties met weinig licht of uitdagende lichtomstandigheden soms problematisch zijn. In dergelijke gevallen is het raadzaam om te kiezen voor opnamemomenten met voldoende natuurlijk licht, of te overwegen om extern licht te gebruiken om de belichting te verbeteren dat in elke smartphone is ingebouwd.
  • Zoom: Bij iPhones, evenals bij andere digitale camera's, is het aanbevolen om enkel optische zoom te gebruiken en digitale zoom te vermijden. Dit waarborgt behoud van een hoge opnamekwaliteit. Dit aspect zal met name merkbaar zijn bij het bewerken van de video's op je Mac.

Na het afronden van de opnamen en wanneer je tevreden bent met de resultaten, is het moment aangebroken om aan de videobewerking te beginnen. We hopen dat deze informatie je van dienst zal zijn bij het selecteren van het meest geschikte videobewerkingsprogramma voor jouw behoeften, specifiek wanneer je videobewerking uitvoert op een Mac-platform.

EaseUS

EaseUS Video Editor biedt tools voor het bijsnijden, roteren, omdraaien van videoclips, het aanpassen van kleur en helderheid, het toevoegen van tekst en afbeeldingen en het invoegen van achtergrondmuziek of geluidseffecten. Deze editor heeft een breed scala aan overgangen en effecten, passend bij elke video. Of je nu de klassieke Hollywood-effecten wilt of iets moderners zoals Sundance-hits: er zijn meer dan 50 overgangen en beelden om uit te kiezen.

Als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om toespraken aan video's toe te voegen, dan zul je de functie voor het uitwisselen van tekst naar spraak zeker waarderen.

Movavi Video Editor

Als je al meer ervaring hebt met videobewerking en iets meer wilt dan de basisfuncties, is het de moeite waard om te kijken naar Movavi Video Editor, dat zowel voor Mac als Windows geschikt is. Met deze videobewerkingssoftware verandert jouw Mac in een echte filmstudio. Dit programma biedt alle benodigde tools om video's te knippen en te combineren. Er zijn ook verschillende effecten beschikbaar, en als je er meer wilt, kun je deze aanschaffen. Bovendien biedt Movavi een instrument om video's te stabiliseren en andere fouten te corrigeren die kunnen voorkomen in opnames.

Openshot

Openshot is andere populaire videobewerkingssoftware die gericht is op gebruiksvriendelijkheid. Het is gratis en open-source software die beschikbaar is voor videobewerking op Mac, Windows of zelfs Linux. Openshot kenmerkt zich door eenvoudig gebruik en een intuïtieve drag-and-drop-interface. Het programma is het beste geschikt voor kortere video's en behoort dus ook tot de oplossingen die vooral gericht zijn op beginners.

Apowersoft

Apowersoft Video Editor is intuïtieve videobewerkingssoftware die gemakkelijk te gebruiken is. De gebruiksvriendelijke interface maakt het gemakkelijk om te navigeren en te begrijpen. De software biedt een reeks bewerkingstools waarmee gebruikers eenvoudig video's van hoge kwaliteit kunnen maken. De software ondersteunt populaire videobestandsformaten zoals MP4, AVI, MKV, WMV en nog veel meer.

Gebruikers merken ook op dat de volgende kenmerken van Apowersoft goed zijn: de mogelijkheid om tekst en muziek aan video's toe te voegen en bestanden te importeren van sociale mediasites zoals Facebook en Twitter.

Clipchamp

Clipchamp, ook beschikbaar via de browser, biedt professionele tools zonder dat je aparte videobewerkingssoftware voor Mac of PC nodig hebt. Clipchamp is ook een van de meest gebruiksvriendelijke diensten, geschikt voor zowel beginners als ervaren videoproducenten. Clipchamp biedt talloze handige sjablonen. Hoe meer je weet over videobewerking, hoe gemakkelijker je de sjablonen kunt vermijden en je eigen ideeën kunt realiseren. Met een betaald abonnement kun je watermerken van je video's verwijderen.

Slotgedachten

Als je echt mooie en boeiende video's wilt maken, hoef je alleen maar de beste videobewerkingssoftware te combineren met opnames van je iPhone. De keuze aan videobewerkingssoftware is groot en je zult zeker iets vinden dat bij je past.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een derde partij.