Heb jij net een nieuwe laptop aangeschaft, dan beschikt deze vaak niet direct over alle nodige licenties. Hier zijn een aantal tips waar je rekening mee moet houden tijdens de aanschaf van deze licenties.

Koop je een nieuwe computer, dan heb je vaak niet alle licenties voor de benodigde software. Vooral wanneer je ook wilt kunnen beschikken over programma's als Word en Excel, is het noodzakelijk om hiervoor een licentie van Microsoft aan te schaffen. Afhankelijk van de hoeveelheid apparaten en ook het aantal programma waar tot je beschikking wilt hebben, bepaalt uiteindelijk hoeveel je betaalt. Zo kun je kiezen voor een Office 365-abonnement, maar zijn er ook andere mogelijkheden ten aanzien van een licentie. Om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt en ook vooral beschikt over hetgeen wat je nodig hebt, hebben we een aantal tips voor je waar je rekening mee moet houden tijdens de aanschaf.

Het soort licentie
Zoals we al hebben aangegeven, zijn er allerlei verschillende licenties die je kunt aanschaffen als het gaat om Microsoft-licenties. Het is dus belangrijk te weten waarvoor je het nodig hebt en wat je precies zoekt. Microsoft biedt namelijk verschillende licentiemodellen aan, zoals Open License, Enterprise Agreement, Office 365 abonnementen en nog een aantal meer. Kies een licentiemodel dat aansluit bij wat jij zoekt, zowel praktisch, maar ook het budget. Zo is het ontzettend handig om toegang te hebben tot bepaalde programma’s, maar wanneer je ze zelden tot niet gebruikt, heb je er weinig aan natuurlijk.

Het aantal gebruikers
De meeste licenties die je kunt aanschaffen, betaal je naast de functionaliteiten, ook op basis van het aantal personen dat er gebruik van maakt. Vooral zakelijk gezien kan dit een enorme impact hebben op de kosten voor je bedrijf. Stel dat je een pakket met 100 licenties hebt aangeschaft, maar je momenteel met 20 mensen aan het werk bent, dan maak je onnodig veel kosten. De prijs per licentie mag dan misschien wel voordeliger uitvallen, maar dat weegt nog niet op tegen de totaalprijs. Bepaal dus het aantal gebruikers en kies op basis daarvan een abonnement dat bij je past. Doordat je werkt met softwarelicenties, is het namelijk eenvoudig om op te schalen wanneer je een extra licentie nodig hebt.

Ga in gesprek met experts op het gebied van Microsoft Licenties
Het aanschaffen van de juiste licenties kan best een uitdaging zijn. Niet alleen wanneer het om privégebruik gaat, maar ook zakelijk gezien. Je doet er daarom dus ook goed aan om met experts op het gebied van Microsoft Licenties in gesprek te gaan, zodat jullie samen kunnen kijken wat de behoefte is en wat daar het beste op aansluit. Zo kan het heel goed zijn dat je het nodige hebt uitgedacht, maar dit in de praktijk allesbehalve verstandig is om te doen. Helemaal wanneer je een enterprise licentie nodig hebt voor je bedrijf, kan dit verschil van enkele honderden tot wel duizenden euro’s per jaar zijn, afhankelijk van de omvang van het bedrijf.

Kies voor een IT bedrijf
Het beheren en optimaliseren van je IT processen lijkt eenvoudig. Met het aanschaffen van de juiste licentie ben je immers klaar om aan de slag te gaan. Toch werkt dit in de praktijk net even iets anders. Net als alle andere software-aanbieders, heeft ook Microsoft regelmatig een update. Niet alleen om de boel veiliger te houden, maar ook om bepaalde functies verder te optimaliseren. Je doet er daarom dus als bedrijf ook verstandig aan om een IT bedrijf in arm te nemen, zodat deze dat werk in ieder geval bij je weg kunnen nemen en je niet bang hoeft te zijn dat je te maken krijgt met een digitale inbraak.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met licenseq

Microsoft 1