De generatieve AI-tool Google Bard is beschikbaar in Nederland en in het Nederlands. Net als ChatGPT moet Bard je helpen met ideeën, je productiviteit een boost geven en je verbeelding prikkelen.

Al eerer schreven we uitgebreid over de slimme chatbot ChatGPT. Zo lees je hier wat ChatGPT is en waarom (niet) je hem zo gebruiken en ook een workshop ChatGPT gebruiken. OpenAI is het bedrijf achter ChatGPT en Google wil hier niet achterblijven en is al enige tijd bezig met zijn eigen chatbot Bard. Onlangs meldde Google dat deze generatieve AI-tool Google Bard nu ook beschikbaar is in Nederland en in het Nederlands. Deze creatieve AI-tool bevindt zich nog wel in de experimentele fase. Overigens: veel software en diensten bevonden zich vaak jarenlang in de betafase, terwijl al heel veel mensen gebruikmaakten van deze software en diensten.

Google Bard
Google Bard kan je op veel manieren helpen. Zo kan hij je helpen met het samenstellen van een vegetarische maaltijd, het uitwerken van een ondernemingsplan of het schrijven van een roman. Je hoeft het alleen maar te vragen. Bard maakt hierbij gebruik van Google’s ervaring met informatie van hoge kwaliteit. Ook schrijft Bard meerdere conceptreacties, zodat de reactie kunt selecteren die je het beste vindt. Met de knop 'Opzoeken op Google' doe je gauw gerelateerde zoekopdrachten in Google Zoeken, zodat je eenvoudig reacties kunt controleren.
Bard is beschikbaar in bijna zestig nieuwe gebieden, waaronder in Europa, en in meer dan veertig talen.

Bard nieuwe functies
Google heeft ook een reeks nieuwe functies toegevoegd:

* Bard spreekt: vanaf vandaag is het mogelijk om de reacties van Bard te beluisteren, ook in het Nederlands. Dat is vooral handig als je de juiste uitspraak van een woord wilt horen of als je naar een gedicht of script wilt luisteren. Voer gewoon een prompt (opdracht) in en selecteer het audiopictogram om de antwoorden van Bard te horen.

* Reacties van Bard aanpassen: je kunt de lengte en stijl van Bards reacties veranderen in vijf verschillende opties: eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel. Je kunt Bard bijvoorbeeld vragen om je te helpen bij het schrijven van een advertentie voor een vintage fauteuil en het antwoord laten inkorten. Deze functie is nu beschikbaar in het Engels en komt binnenkort ook uit voor andere talen.

* Chats pinnen en hernoemen: als je een chat met Bard start, zie je in de zijbalk opties om chats vast te zetten, een andere naam te geven en recente chats terug te vinden. Als je Bard bijvoorbeeld vraagt om je te helpen bij het vergelijken van buitensporten voor de zomer, kun je de tips later nog eens bekijken.

* Reacties van Bard delen: we hebben het ook makkelijker gemaakt om anderen een link te sturen naar je chatsessie met Bard. Zo kun je je ideeën en creaties eenvoudig delen met je netwerk.

* Gebruik afbeeldingen in je prompts: afbeeldingen zijn een groot deel van hoe we onze verbeelding aan het werk zetten. Je kunt in Bard vanaf nu afbeeldingen met prompts uploaden, waarna Bard gebruikmaakt van Google Lens om de foto te analyseren. Deze functie is nu beschikbaar in het Engels en komt binnenkort ook uit voor andere talen.

* Code exporteren naar meer plaatsen: Google blijft interesse zien in het gebruik van Bard om te programmeren en daarom kun je nu Python-code exporteren naar Replit. Eerder kon dat al naar Google Colab.

Google Bard prompt

Ga naar bard.google.com en probeer Bard zelf uit in het Nederlands

Google Bard com