Samsung heeft de nieuwe 27inch ViewFinity S9 5K-monitor onthuld. Dit S90PC-model moet volgens Sasmung levensechte kleurweergave en extreem hoge resolutie leveren kwaliteitsbeeld voor werk en entertainment op één monitor.

De lancering van de nieuwe ViewFinity S9 volgt op de introductie van de ViewFinity S8 (het S80PB-model) in juni 2022, die was uitgerust met een Ultra High Definition (UHD)-resolutie. De nieuwe ViewFinity S9 is geoptimaliseerd met alle tools die nodig zijn in sectoren als grafisch ontwerp en fotografie.

Samsung ViewFinity S9 5K-monitor
De nieuwe ViewFinity S9 heeft een 27inch scherm met een resolutie van 5K (5.120 x 2.880 pixels). Daarmee heeft hij een werkruimte die 50% groter is dan andere UHD-monitoren, met een beeld- en teksthelderheid. Dit biedt professionals de mogelijkheid om te werken aan content met ultrahoge resolutie zonder in te hoeven zoomen, zodat ze hun projecten in 5K kunnen bekijken terwijl al hun bewerkingstools zichtbaar blijven op het scherm.
Met 99% DCI-P3 [1] en 218 PPI (pixels per inch) biedt de ViewFinity S9 meer verzadigde en levendige kleuren met scherpere details: heel geschikt voor diegenen die moet kunnen vertrouwen op een accurate visuele weergave [2]. Bovendien maakt de typische helderheid van 600 cd/m2 het gemakkelijk om in bijna elke lichtomgeving te werken. Samsungs kalibratietechnologie helpt gebruikers om de gewenste nauwkeurige kleurweergave in te stellen. Tijdens de productie wordt de kleur van de monitor in de fabriek gekalibreerd voor een bijzondere Delta E <21 nauwkeurigheid.[3]

Smart Calibration
De ViewFinity S9 maakt als eerste in de branche gebruik van de Smart Calibration-functionaliteit die je bedient met je smartphone [4]. Gebruikers kunnen het scherm van de ViewFinity S9 makkelijk, nauwkeurig en wanneer ze maar willen afstellen zonder dure, complexe kalibratieapparatuur. Met behulp van de SmartThings-app kunnen ze ervoor kiezen om in de basismodus te kalibreren voor een snelle en eenvoudige aanpassing van de witbalans en gamma-instellingen. Ook kunnen ze de professionele modus gebruiken voor volledige controle over de kleurtemperatuur, luminantie, kleurruimte en gamma-instellingen. Gebruikers kunnen dit proces starten door simpelweg de camera van hun smartphone op het scherm van de ViewFinity S9 te richten. Na kalibratie kunnen ze een rapport bekijken met een gedetailleerde weergave van de gemaakte aanpassingen en de Delta E kleurnauwkeurigheid.

Intelligent Eye Care en Matte Display
De ViewFinity S9 biedt daarnaast TUV-gecertificeerde Intelligent Eye Care-functies om vermoeide ogen tegen te gaan, zelfs bij langdurig gebruik. Bovendien beperkt Samsungs Matte Display de lichtreflectie en schittering op de monitor, waardoor afleiding tijdens het werken tot een minimum wordt beperkt. De visuele prestaties van de ViewFinity S9 worden versterkt door functies die zijn ontworpen om het leven van professionals eenvoudiger te maken.

Connectiviteit
De ViewFinity S9 biedt veelzijdige connectiviteit voor gebruikers van zowel Mac- als Windows-pc's, met Thunderbolt 4, mini DisplayPort en usb-c-inputs. Dankzij de Thunderbolt 4-compatibiliteit kunnen gebruikers apparaten met maximaal 90 watt opladen en gegevens betrouwbaar en met snelheden tot 40 Gbps overdragen.[5]
De monitor is uitgerust met een ingebouwde 4K SlimFit-camera, die zonder extra kabels of apparatuur wordt aangesloten via een pogo-pin. De hoge resolutie van de camera levert mooie heldere kwaliteit voor videogesprekken via apps als Google Meet. De camera kan worden gekanteld om zich aan te passen aan de hoek van de monitor en Auto Framing [6] zorgt ervoor dat je zichtbaar en in beeld blijft, zelfs wanneer je van positie verandert.

Ergonomie en tv-functie
Het slanke ontwerp van de ViewFinity S9 is geschikt voor elke ruimte. Het ergonomische design biedt comfort en verbetert de productiviteit, doordat de monitor aan vrijwel elke positie of houding aangepast kan worden. De in hoogte verstelbare voet is afgestemd op ooghoogte van de gebruiker en het scherm kan worden gekanteld om de kijkhoek aan te passen. Dit is mogelijk tot wel 90 graden zodat gebruikers lange documenten kunnen lezen met minder scrollen. Dankzij de compatibiliteit met VESA-montage, kan ruimte worden bespaard en het bureau worden vrijgehouden.
De geïntegreerde Smart TV-apps bieden een volledige tv-ervaring wanneer het na het werk tijd is om te switchen naar entertainment. Directe toegang tot de populaire streaming-apps en -programma's zonder dat er een aparte computer nodig is, ingebouwde luidsprekers met Adaptive Sound+, dat het ruisniveau automatisch aanpast, en een afstandsbediening maken dit een allround monitor voor zowel werk als ontspanning.

Prijs en beschikbaarheid
De ViewFinity S9 is wereldwijd verkrijgbaar sinds 26 juni 2023, met lanceringsschema's die per regio verschillen. De prijs is helaas nog niet bekend.

Specificaties

S90PC
Weergave Schermgrootte 27”
Type paneel IPS, vlak
Resolutie 5K (5.120 x 2.880)
Kleurengamma DCI-P3 99%
Helderheid (typisch) 600 cd/m2
Vernieuwingsfrequentie (max.) 60Hz
Reactietijd 5ms (GtG)
Contrastverhouding (statisch) 1000:1
Mat beeldscherm Ja
Eigenschappen Kalibratie Smart Calibration
Intelligent Eye Care Adaptive Picture / Eye Saver Mode / Flicker Free
Camera 4K (3.840 x 2.160), meegeleverd
Smart TV-apps Ja
Interface Verbindingstypen 1 Thunderbolt 4 (90W)

1 miniDP, USB-C (3DN)

Ontwerp Type standaard HAS / Pivot / Tilt
Muurbevestiging 100×100

 1] Kleurweergave berekend in CIE 1976.
[2] Kleurnauwkeurigheidscijfers kunnen variëren op basis van het meetapparaat en het meetpunt. Schermeigenschappen kunnen variëren afhankelijk van de systeemomgeving, zoals computercomponenten, gebruiksduur of andere factoren.
[3] De fabriekskalibratie wordt gemeten voor nauwkeurigheid in sRGB onder verzendomstandigheden. De waarde kan variëren afhankelijk van de meetomgeving. Gebruikers kunnen het fabriekskalibratierapport vinden in de on-screen display (OSD)-instellingen.
[4] Smart Calibration is beschikbaar op Galaxy S10 of nieuwer, Galaxy Note10 of nieuwer, Galaxy Fold-apparaten, Galaxy Flip-apparaten, iPhone 11 of nieuwer en de tweede generatie iPhone SE 2 of nieuwer. Hiervoor is de nieuwste versie van de SmartThings-app vereist.
[5] Bepaalde apparaten die MacOS 13 gebruiken, zijn mogelijk beperkt compatibel.
[6] Auto Framing werkt bij gebruik van de ingebouwde applicaties.

Samsung ViewFinity S9 helder