De bekendste chatbot ChatGPT maakt gebruik van GPT, ontwikkeld door het bedrijf OpenAI. En OpenAI heeft bekendgemaakt dat het de GPT-4-API publiekelijk beschikbaar maakt en dat meerdere API’s verdwijnen.

Sinds enige tijd zijn chatbots enorm populair en is ChatGPT de bekendste 'slimme software die razendsnel in staat is om op basis van een vraag tekst te schrijven'. Er bestaat ook een betaalde versie van ChatGPT, namelijk Plus waarbij er meer mogelijk is. OpenAi is het bedrijf achter GPT en maakt nu bekend dat het de nieuwste versie van de GPT-API voor GPT-4 publiekelijk beschikbaar maakt.

Bestaande en nieuwe klanten
Na enkele maanden al maakt OpenAI de nieuwste versie van de GPT-API voor GPT-4 voor een breder publiek beschikbaar. Als je als klant bij OpenAI toegang tot de GPT-API afneemt, kun je sinds 7 juli een upgrade doorvoeren. Bestaande klanten die al toegang hadden tot de GPT-3-API, krijgen nu dus ook toegang tot GPT-4 en hoeven geen nieuw abonnement af te sluiten. Niuewe klanten/ontwikkelaars zouden eind juli ook over de nieuwe API moeten beschikken.

GPT-4 en Chat Completions
GPT-4 is het meest geavanceerde AI-model van OpenAI en er zijn veel vebeteringen. Zo kan het AI-systeem nu input ontvangen van beelden en is de bot nu veel beter in het genereren van code en tekst in het algemeen. Ook werd het model menselijker gemaakt: op academische tests presteert het taalmodel nu op 'menselijk niveau'.
Als GPT vooral als tekstueel gebaseerd AI-systeem wordt gebruikt voor conversatie, dan wordt meestal de Text Completion API gebruikt. Je kunt nu echter beter Chat Completions API gaan gebruiken, een nieuwe en meer uitgebreide versie van de API. Deze API is al sinds maart beschikbaar en wordt voor ruim 97% van alle vragen aan het GPT-systeem gebruikt. Sowieso is het handig/noodzakelijk om van API te veranderen: begin 2024 wordt de Text Completions-API op non-actief gezet.
Er zijn nog een aantal API’s die verdwijnen in januari 2024. In de blogpost van OpenAI wordt duidelijk gemaakt welke API’s vervangen worden – alsook door welke API’s ze opgevolgd worden. OpenAI verbindt zich ertoe de financiële kosten te dragen voor bedrijven die een nieuwe API in hun producten moeten integreren.

chatgpt logo