Nederland telt net als vorig jaar 2 miljoen cryptobezitters en Bitcoin blijft de populairste cryptomunt in Nederland. Lees hier hoeveel mensen in Nederland Bitcoin bezitten en andere altcoins en nog meer informatie over cryptobezit.

Bitcoin blijft de populairste cryptomunt in Nederland: bijna één op de tien is in het bezit van deze munt (8%). Cryptovaluta werd in 2023 (72%) vaker gefinancierd met de betaalrekening dan in 2022 (61%). Dit blijkt uit de derde editie van de Cryptovaluta Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

Cryptobezit blijft 14%
Het aantal cryptobezitters in Nederland blijft onveranderd. Net als vorig jaar is 14% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder (2 miljoen Nederlanders) in het bezit van een of meerdere cryptomunten. Het aantal cryptobezitters lijkt dus te stagneren. Gemiddeld heeft men 11% van hun vrij beschikbare vermogen in cryptomunten geïnvesteerd.

Bitcoin behoudt leidende positie
Bitcoin blijft de populairste cryptomunt in Nederland. Bijna één op de tien Nederlanders bezit deze munt (8%). Het aantal bezitters is echter iets gedaald van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023. Net als vorig jaar volgen Ethereum (6%), Cardano (4%), Ripple (3%) en Dogecoin (2%) op de ranglijst.

Vaker financiering met betaalrekening
De meeste cryptobezitters gebruiken geld van hun betaalrekening om cryptomunten te kopen (72%). Dit is een stijging van 9%-punt ten opzichte van vorig jaar (63%). Eén op de drie gebruikt spaargeld voor de aankoop, terwijl geleend geld zelden wordt gebruikt (minder dan 1%). Jongeren (18-34 jaar) gebruiken vaker hun betaalrekening (81%) dan 35-plussers. Deze laatste groep gebruikt relatief vaker spaargeld (meer dan 40%).

De resultaten in dit persbericht komen uit de derde editie van de Cryptovaluta Monitor, een grootschalig onderzoek naar betalen, beleggen en sparen in een nieuwe economie. In het onderzoek zijn 4.130 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Cryptobezit Nederland