De Philips 55OLED807 heeft onder andere een 55inch OLED-scherm, Ambilight en Android TV. Wat biedt hij nog meer en voor welke prijs?

Als je op zoek bent naar een goede tv, kun je uit heel veel merken en modellen kiezen. Philips is natuurlijk een van de bekendste merken in tv-land en hiervan hebben we al eerder bijvoorbeeld de Philips 55OLED805 getest. In dit artikel vind je de review van de Philips 55OLED807, een mooie tv met 55inch OLED-scherm, Ambilight, Android TV en een nieuwe P5-beeldprocessor. 

Design en aansluitingen
De Philips 55OLED807 is een mooi vormgegeven tv, mede dankzij de dunne metalen rand en aluminium voet. Zonder deze voet is hij 122,5 x 70,1 x 6,8 cm groot en 18,3 kg ‘zwaar’, de voet zelf is zo’n 3 kg. Omdat heel veel tv’s een mooie dunne rand hebben, moeten ze zich qua design onderscheiden in de voet. En daar heeft Philips goed over nagedacht: in plaats van kleine ‘voetjes’ is er nu gekozen voor één mooie glanzende (draai)voet die de tv zo’n 7 cm hoger plaatst. Daardoor kun je gemakkelijk een soundbar voor deze tv zetten en je kunt de tv gemakkelijk een beetje draaien zonder de hele tv te verplaatsen. Hoewel de kijkhoek goed is, is het natuurlijk wel prettig als je de tv kunt draaien als je dat wilt. Aan de achterkant zitten de aansluitingen, waaronder 2x HDMI 2.1 (met 1 eARC) en 2x HDMI 2.0 die allemaal arc-ondersteuning hebben. Niettemin zie ik liever 4x HDMI 2.1, want ik gebruik alle 4 HDMI-aansluitingen. Verder is er 3x USB, Ethernet en voeding. Overigens is de 55OLED807 ook prima geschikt voor gamers dankzij VRR, AMD Freesync en NVIDIA G-sync. Bovendien is er de gaming dashboard waarop je meteen ziet of bijvoorbeeld HDR10+ is ingeschakeld en waarop je snel een aantal instellingen kunt aanpassen.(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Philips 55OLED807 aansluitingen Rob

Een aantal aansluitingen van de Philips 55OLED807

Scherm en beeldkwaliteit
De Philips OLED807-serie is verkrijgbaar in verschillende formaten, namelijk 48, 55, 65 en 77 inch. Op de Nederlands Philips-site wordt echter alleen de beschikbaarheid van de 55- en 65inch versie aangegeven. Alle versies bieden dezelfde specificaties en die zijn uitstekend te noemen voor deze 807-serie. Allereerst de verversingsfrequentie van 120 Hz die ervoor zorgt dat de beelden op de tv gewoon vloeiend lopen. Tv’s met een lagere verversingssnelheid laten namelijk wel eens haperingen zien, maar dat is dus niet het geval met de 4K 55OLED807 die een resolutie heeft van 3840 x 2160 pixels. Ten tweede het feit dat Philips voor de 807-serie gebruikmaakt van nieuwe OLED EX-panelen. Deze zorgen onder andere voor een geweldige kleurweergave en -bereik, mede dankzij de ondersteuning voor Dolby Vision, HDR10, HLG en HDR10+. Kijken we naar hoe goed zwart en wit wordt weergegeven, dan blijkt deze tv ook echt goed te scoren: wit is echt wit en zwart is echt zwart. Ook zijn de beelden van de 55OLED807 prachtig helder en heb je ook overdag mooie beelden, het beeld spat er van af!

Ambilight
Voor veel mensen is Ambilight een (belangrijke) reden voor het kopen van een Philips-tv. De Philips 55OLED807 is uitgerust met Ambilight 4 oftewel elke kant is voorzien van Ambilight. Bij andere modellen heb je maar aan drie kanten achter de tv Ambilight, maar Philips voorziet nu ook de onderkant van Ambilight. Heb je je tv aan de muur gemonteerd, dan kleurt dus nu alles rondom de tv mooi mee, zonder vertraging. Nieuw is ook de functie Aurora waarbij je kunt instellen dat Ambilight maar één kleur laat zien als sfeerverlichting. Dat kun je weer combineren met bijvoorbeeld sfeer- of kunstbeelden, waarbij we dat vooral kennen van de Samsung-tv The Frame. Overigens kun je hiermee Ambilight tevens zodanig instellen dat ze meekleuren op het ritme van de muziek.
Ten slotte is nog het vermelden waard dat met Ambilight Plus de leds individueel worden aangestuurd in plaats van 3 led’s tegelijk, voor een betere afstemming van de ‘kleurengloed’. 

Audio en afstandsbediening
Persoonlijk vind ik de audio van een tv altijd minder van belang bij de keuze van een tv. Dat komt omdat ik gebruikmaak van een extern audiosysteem, namelijk een soundbar, subwoofer en 2 achterspeakers van Sonos. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, dus kijken we zeker ook naar de audio van de 55OLED807.
Philips heeft dat goed voor mekaar met het 4.1 audiosysteem met 70 watt. Mede dankzij de ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS HD is het geluid van deze tv zelfs prima te noemen, zowel voor de hoge, midden als lage tonen en veel muziekgenres als je daar naar wilt luisteren. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

Philips 55OLED807 achterkant speakers aansluitingen

De achterkant van de Philips 55OLED807 met in het midden de speakers en rechts zichtbaar een aantal aansluitingen

De afstandsbediening ligt prettig in de hand, maar de knoppen liggen wel te dicht bij elkaar. Hierdoor kun je zomaar de verkeerde knop indrukken, iets wat we vaker tegenkomen bij Philips-afstandsbedieningen. Positief daarentegen is het feit dat de knoppen voorzien zijn van licht. Dat scheelt namelijk als je de afstandsbediening wilt gebruiken in het donker, veel mensen kijken namelijk graag films en series in een donkere (woon)kamer. Ook positief is dat de microfoon-functie goed werkt: ik gebruik deze namelijk veel voor het snel vinden van bijvoorbeeld een programma.

Android TV 11
De Philips OLED807 beschikt over Android TV 11. Gebruikers met een Android-smartphone zullen gemakkelijk met het menu kunnen omgaan, maar ook voor mensen met een iPhone is het menu gemakkelijk. Android TV biedt talloze apps waaronder natuurlijk de apps van bekende streamingdiensten. Daarnaast kun je zelf het Home-scherm naar wens instellen. Prettig is ook de ingebouwde Google Cast, zodat je geen Chromecast nodig hebt.

P5 processor
Philips heeft de OLED807-serie voorzien van een MediaTek MT5895-chipset met een vernieuwde P5-processor. Deze doet zijn werk prima dankzij de 4 cores en 3 GB aan werkgeheugen en dat zie je ook terug in de goede upscaling en ruisonderdrukking. Wil je zelf meer regelen qua contrast, dan maakt Philips dat mogelijk via de goede Ambient Intelligence lichtsensor. Hiermee kun je zelf het contrast instellen via drie menu-opties. Via Eye care kun je de helderheid van het beeld aan de omgeving (laten) aanpassen, met Dark Detail Optimization krijg je donkere delen helderder te zien en Color Temperature Optimization moet zorgen voor koelere beelden bij veel omgevingslicht.

Installatie
Na wat kort schroefwerk zit deze stevig bevestigd en staat de televisie stabiel en direct waterpas op zijn voet, al kun je dit nog aanpassen middels de schroefjes. Je kunt de tv ook ophangen aan de muur.

Overigens heeft Philips ook al de nieuwe OLED808-serie uitgebracht, met als belangrijkste verschillen t.o.v. OLED807-serie:

• Nieuwe 42inch maat in 2023 binnen OLED808 serie
• Betere picture quality en hogere peak brightness
• Door verbeterde OLED panel en P5 AI Intelligent engine
• Beweegbare voet / swivel stand design
• Google TV update
• Nieuwe generatie Ambilight
• Imax enhanced certification – Beeld en geluid

Prijs en beschikbaarheid
De OLED807-serie is in diverse formaten te verkrijgen en dit zijn de adviesprijzen: € 1.699,- voor de 48OLED807, € 1.999,- voor de 55OLED807, € 2.699,- voor 65OLED807 en € 4.499,- voor de 77OLED807. Let wel, dit zijn de adviesprijzen. Kijk je online voor deze toestellen, dan scheelt al meteen vele honderden euro's tot zelfs dik 1000 euro.

Conclusie
De Philips 55OLED807 is een uitstekende keus als je op zoek bent naar een OLED-tv. Het OLED-scherm geeft een prachtig helder en scherp beeld, hij is lekker snel, heeft een mooi design en veel aansluitingen, is voorzien van vierzijdige Ambilight, Android TV en alle HDR-standaarden. Tel daar de (relatief) goede audio met Dolby Atmos en een goede prijs-kwaliteitverhouding bij op en dan is het niet meer dan logisch dat hij liefst 4,5 sterren van de 5 sterren krijgt.

Philips 55OLED807

4 en half sterren

+ prachtig scherp helder beeld
+ mooi design en Ambilight
+ Android TV,
+ goede prijs-kwaliteitverhouding
- te weinig ruimte tussen de knoppen op de afstandsbediening
- liever 4 HDMI 2.1 aansluitingen

Philips 55OLED807 aangesloten