Een bepaalde verkorte url veroorzaakt een crash in de populairste chat-app Whatsapp. Vooralsnog lijkt het alleen te gebeuren bij Android-apparaten.

Met ruim 5 miljard downloads is WhatsApp wereldwijd de populairste berichtenservice. Dagelijks worden er heel veel URL's op het platform verzonden en ontvangen, maar één URL lijkt behoorlijke schade aan te richten aan de Android-versie van WhatsApp.

Schadelijke url
Normaal gesproken brengt de url "wa.me/settings" je naar de WhatsApp-instellingenpagina. Als je echter iemand de verkorte URL "wa.me/settings" stuurt, veroorzaakt dit een WhatsApp-crash in de Android-versie van de app. Dit werd ontdekt door Pandya Mayur op Twitter en geverifieerd door Android Authority. De crash-lus vindt telkens plaats als je de betreffende chat opent en de app chrasht volledig.
Wanneer de app opnieuw wordt opgestart, werken de dingen normaal, maar als je opnieuw probeert toegang te krijgen tot de chat, wordt de crashlus gestart. Dit kan keer op keer herhaald worden. Gelukkig worden er geen andere chats beïnvloed, dus je kunt de crashloop vermijden door die specifieke chat simpelweg niet meer te openen.

Oplossing
Om het probleem op te lossen, is de eenvoudigste oplossing om WhatsApp op het web te gebruiken (dat niet door de bug wordt beïnvloed) en het bericht met de URL te verwijderen. Dit zal de zaken weer normaal maken. Hopelijk lost Meta deze WhatsApp-crashlus snel op. In de tussentijd is de eerder genoemde oplossing de beste oplossing als je merkt dat je er last van hebt.