Hackers gebruiken een nieuwe techniek om vakantiegangers aan te vallen. Niet alleen onbeveiligde wifi is een gevaar, maar ook juice jacking waarbij een openbare usb-oplaadpoort wordt gebruikt om gegevens te stelen of malware op een apparaat te installeren. Lees hier ook hoe je het voorkomt.

Volgens onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN is 85% van de reizigers bang om openbare wifi op vakantie te gebruiken. Onbeveiligde wifi is echter niet het enige waarover reizigers zich zorgen moeten maken. Juice jacking is de nieuwste techniek die hackers gebruiken om reizigers aan te vallen.

Deze maand publiceerde de FBI een tweet waarin gebruikers worden gewaarschuwd voor oplaadstations voor smartphones op openbare plaatsen (luchthavens, hotels en winkelcentra). Hackers kunnen de oplaadkabels aanpassen met het doel malware op telefoons van slachtoffers te installeren om een aanval uit te voeren. Dit wordt juice jacking genoemd. (tekst gaat verder onder afbeelding)

Juice jacking FBI tweet online

Wat is juice jacking?
Juice jacking is een cyberaanval waarbij een openbare usb-oplaadpoort wordt gebruikt om gegevens te stelen of malware op een apparaat te installeren. Met juice jacking-aanvallen kunnen hackers wachtwoorden, creditcardgegevens, adressen, namen en andere gegevens van gebruikers stelen. Aanvallers kunnen ook malware installeren om toetsaanslagen te volgen, advertenties te tonen of apparaten aan een botnet toe te voegen.

Is juice jacking detecteerbaar?
Juice jacking-aanvallen zijn moeilijk te detecteren. Als je apparaat gecompromitteerd is, merk je misschien verdachte activiteiten op, maar dat is niet altijd het geval. Je kunt bijvoorbeeld iets opmerken dat je niet herkent – zoals aankopen die je niet hebt gedaan of oproepen die er verdacht uitzien. Je telefoon kan ook ongewoon traag reageren of warmer aanvoelen dan normaal. De kans is groot dat je malware hebt opgepikt.

Hoe kun je jezelf beschermen?
Omdat je een juice jacking-aanval vaak moeilijk kunt herkennen, kun je het beste voorkomen dat je slachtoffer wordt door het advies van NordVPN cybersecurity-expert Adrianus Warmenhoven op te volgen:
* Koop een powerbank. Powerbanks zijn een veilige en handige manier om je apparaat onderweg op te laden. Met een draagbare powerbank hoef je nooit meer gebruik te maken van openbare oplaadpunten waar juice jacking-aanvallen kunnen plaatsvinden. Zorg er altijd voor dat je powerbank volledig is opgeladen, zodat je hem onderweg kunt gebruiken.
* Gebruik een usb-datablocker. Een usb-datablocker is een apparaat dat je telefoon tegen juice jacking beschermt wanneer je een openbaar laadstation gebruikt. Het wordt aangesloten op de laadpoort van je telefoon en werkt als een schild tussen het snoer van het openbare laadstation en je apparaat.
* Gebruik een stopcontact. Juice jacking-aanvallen gebeuren alleen als je apparaat is aangesloten op een usb-lader. Als je je telefoon onderweg moet opladen, vermijd dan het risico van besmette kabels en usb-poorten door een stopcontact te gebruiken. Dit is doorgaans een veilige manier om je mobiele apparaat en andere apparaten onderweg op te laden.