Flashscore is een gratis aanbieder van real-time live-uitslagen, statistieken en andere sport-updates. Ruim 100 miljoen gebruikers worden elke maand bereikt. Hoe doet Flashscore dat?

Veel sportliefhebbers willen graag zo actueel en uitgebreid mogelijk de verrichtingen van hun favoriete sport weten. Het Tsjechische Livesport ontwikkelde daarom in 2006 het Flashscore-netwerk, toen nog alleen live-uitslagen en bedoeld voor Tsjechische gebruikers. Sindsdien zijn er veel meer landen en sporten bijgekomen, vaak onder de naam Flashscore maar ook soms onder een andere naam. Zo is het in Italië bekend onder de naam Diretta, in Tsjechië heet het nog Livesport, maar in nieuwe landen zal het onder de vlag van Flashscore komen. Inmiddels is Flashscore actief in 47 landen en verslaan ze bijna 40 sporten en meer dan 6200 competities. Wereldwijd is Flashscore het nummer 1-netwerk voor live-uitslagen, aldus Flashscore. Sinds 2009 is Flashscore ook actief op de Nederlandse markt. Lees hier een kijkje in de Flashscore-keuken.

Flashscore Tsjechië
De resultaten worden verwerkt door databeheerders, bestaande uit tientallen (en in de weekenden honderden) mensen op drie locaties in Tsjechië (Praag, Brno en Třebechovice). Alles bij elkaar verwerken ze tot honderden wedstrijden tegelijk. Dat bleek ook tijdens het bezoek dat ik bracht aan het hoofdkantoor van Flashscore in Praag. Hier was goed te zien dat het hele proces grotendeels geautomatiseerd is. Zodoende wordt niet alleen het proces versneld, maar ook wordt de mogelijkheid van menselijke fouten geëlimineerd. Het invoeren van een score(wijziging) of het bijwerken van een tekstcommentaar is een kwestie van seconden en een paar muisklikken in de handen van een ervaren databeheerder, waardoor ze meerdere wedstrijden tegelijk kunnen afhandelen. Met meer dan 700 servers met een datastroom van 60 Gbit/s is het geen probleem om ruim 2 miljoen verzoeken per seconde af te handelen. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

Flashscore redactie kantoor Aspira online

Ongeveer 1200 werken voor de Livesportgroep, waarvan zo’n 250 mensen in het hoofdkantoor Aspira. Verder zijn er wereldwijd zo’n 650 data-operators in Tsjechië, en meer dan 200 audiocommentatoren en ongeveer 160 Flashscore-nieuwsredacteuren wereldwijd. In Nederland en in de Scandinavische landen is er een testcase met Engels gesproken commentaar. Audiocommentaar is volgens Flashscore een belangrijke reden voor gebruikers om zich te registeren, aldus product manager Martin Vavrečka: zo krijgen gebruikers een betere ervaring dankzij tailor made content.

Flashscore Nederland
Flashscore was al in 2009 actief in Nederland, destijds met de website liveuitslagen.nl. Flashscore biedt echter meer dan live-uitslagen, zo krijg je ook wedstrijddetails, live-commentaar, meldingen, wedstrijdverslagen, voorbeschouwingen met standen, ook standen voor ruim 100.000 teams, spelersprofielen en ratings en sinds enige tijd ook nieuws.
Volgens Flashscore worden hun websites door gemiddeld 1,5 miljoen Nederlanders per maand bezocht en de mobiele apps zijn al meer dan 800.000 keer gedownload.
De top 3 populairste sporten in 2022 waren voetbal, darts en tennis, terwijl de drie populairste teams vorig jaar Ajax, PSV en Feyenoord waren. Volgens Flashscore is wereldwijd zo’n 80% van de gebruikers man. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

Flashscore voetbal Chapions League online

Content is king
Zoals gezegd werken er veel mensen aan het verspreiden van de content op de website en app van Flashscore. Hierbij maken de verslaggevers gebruik van snelle streams op de vele tv’s en monitoren die op hun werkplekken aanwezig zijn. Daarnaast volgen de medewerkers ook websites en social media. In de wedstrijdverslagen worden natuurlijk niet alleen de goals gemeld, maar alle relevante informatie als assists en gele kaarten. De ‘verslaggever’ maakt hierbij gebruik van vele duizenden standaardzinnen, zodat hij (of zij) bijvoorbeeld alleen hoeft aan te geven wie de goal maakt, de assist geeft etc.
Bij een voetbalwedstrijd zijn er zo’n 80 livecommentaren waarvoor per gebeurtenis gemiddeld zo’n 5 muisklikken nodig zijn. Tijdens een (belangrijke) wedstrijd wordt er mede aan de hand van deze meldingen door iemand anders een verslag gemaakt van de wedstrijd. Deze kun je dan ook heel snel na afloop van de wedstrijd lezen op de website en app.
Om ervoor te zorgen dat sportfans geen enkel stukje informatie missen, heeft Flashscore eind 2022 een gloednieuwe Flashscore News-sectie gelanceerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de originele inhoud van de redactie van Flashscore News, ook gevestigd in Nederland, en artikelen van gerenommeerde internationale persbureaus. Het grote voordeel van Flashscore-nieuws is dat het nieuwsinformatie en interessante sportverhalen kan delen in context met gegevens over 14 verschillende redactiekamers met een goed wereldwijd bereik. Deze synergie van het delen van content tussen markten met verschillende culturen, talen en gewoonten wordt mogelijk gemaakt door efficiënte technologische ondersteuning en redactionele automatisering.

Flashscore website en app
Bij het openen van de website of app van Flashscore zie je meteen het wedstrijdenoverzicht. Klik je verder, dan zie je heel veel informatie over heel veel sporten. De weergave van individuele sporten en competities kun je aanpassen aan jouw voorkeuren. Onlangs is de gebruikerservaring aanzienlijk verbeterd, dankzij een redesign van DesignStudio London dat achter merken als de Champions League en Premier League zit. Flashscore is overgestapt van een wit en groen kleurenpalet naar rood en (leisteen)zwart en onderscheidt sporten nu met opvallende pictogrammen in plaats van kleuren. Deze en andere veranderingen hebben de interface aanzienlijk strakker en moderner gemaakt.
Flashscore brengt niet alleen de bekendste competities, maar gaat ook de diepte in als het gaat om de lagere competities. Zo vind je op Flashscore ook uitslagen van wedstrijden uit lagere competities, zoals Gemert - HVV Hollandia of Dongen - EVV. Natuurlijk krijgen deze wedstrijden niet dezelfde behandeling als de Champions League-finale, maar de mogelijkheid om uitslagen van dit brede scala aan competities op één plek te bekijken is vrij zeldzaam.

Nieuwe sporten, functies en nieuwssectie
CRO-engineer (Conversion Rate Optimization) Tomáš Voves vertelt hoe er gekeken wordt naar nieuwe en/of toe te voegen sporten die interessant zijn, en dat begint bij Scout oftewel het scouten. De laatste toegevoegde sport is kabaddi, ik had er nog nooit van gehoord maar het is wel populair in bijvoorbeeld India.
Ook test hij nieuwe functies en vormgeving, waarbij de input van gebruikers belangrijk is. Daarom worden er veel interviews afgenomen, ook met mensen met een minder of slecht gezichtsvermogen: inclusiviteit staat hoog in het vaandel bij Flashscore.
De nieuwssectie is toegevoegd als additionele waarde, expected goals, spelers-ratings en andere statistieken. Er moet een soort kruisbestuiving zijn tussen nieuws en resultaten. Flashscore wil 1/3 van alle gebruikers die nu resultaten gebruiken, ook verleiden tot het gebruik van nieuws.
Het gaat Flashscore overigens dus niet alleen om de resultaten waar ze erg goed in zijn. Flashscore wil beiden bedienen: een deel is gokker, een ander deel is sportliefhebber en Flashscore wil beiden bedienen, dus ze gaan geen gokbedrijf worden. Dat zouden de belangrijkste adverteerders (gokbedrijven) ook niet fijn vinden...

Sporten en gokken
Voetbal is populair onder de gebruikers van Flashscore: deze sport wordt door zo’n 70% gevolgd. In het voetbalgekke Italië is dat liefst 85%, zo vertelde Martin Vavrecka dat tegen PC-Active die als Flashscore product manager wereldwijd verantwoordelijk is voor Flashscore als merk.
Niet alleen de populariteit van een sport is belangrijk om te worden opgenomen in het assortiment van Flashscore. Omdat het gebruik van de website en app gratis is, is men afhankelijk van advertentie-inkomsten. En daarom kom je bij Flashscore heel veel gokbedrijven als adverteerders tegen.
De wedstrijden/sporten moeten dus ook interessant zijn om erop te kunnen gokken. Een Olympische sport als boogschieten vind je niet bij Flashscore, maar wel zag ik in Praag een live-verslag van een basketbalwedstrijd in IJsland….

Landen
Over landen gesproken: Nederland is een belangrijke markt, maar Brazilië, Italië en Frankrijk zijn de toplanden voor Flashscore, natuurlijk vanwege het feit dat daar veel voetballiefhebbers zijn. Maar ook Nigeria is een belangrijk land met zijn ruim 200 miljoen inwoners. Overigens zijn daar de internetverbindingen niet zo goed als in bijvoorbeeld Nederland. Daar gebruiken ze vooral de Flashscore Lite-versie die niet zoveel data (MB/s) kost. Flashscore.mobi is de Lite-versie en deze erg lichte versie is handig op plekken waar je als gebruiker geen goede ontvangst hebt, bijvoorbeeld als je in de metro zit.

Ten slotte
Door het bezoek kreeg ik een mooi beeld van hoe Flashscore in staat is heel snel real-time live-uitslagen, statistieken en andere sport-updates aan te bieden. Flashscore behoort tot de meest toonaangevende sportresultatendiensten ter wereld en terecht. De belangrijkste voordelen zijn ongetwijfeld de snelheid, de uitgebreide database met sportresultaten, rijke statistieken met ondersteunende informatie en, last but not least, het groeiende aanbod van content op maat, waaronder voorbeschouwingen, wedstrijdverslagen en live commentaar.