KPN toont tijdens Amsterdam Drone Week 2023 een nieuwe dienst waarmee commerciële drone toepassing in Nederland weer een stapje dichterbij komt. Met ‘Drone Connect’ kunnen drones aan het mobiele 5G-netwerk van KPN worden gekoppeld en is het mogelijk om via de routeplanner de juiste vluchtroute te selecteren voor een efficiënte en veilige dronevlucht met de beste mobiele dekking.

KPN introduceert Drone Connect voor veilige dronevluchten. Hiermee kunnen drones aan het mobiele 5G-netwerk van KPN worden gekoppeld en is commerciële drone-toepassing in Nederland weer een stapje dichterbij. Daarnaast kunnen drones dankzij "application priority" voorrang krijgen op het netwerk zodat draadloze besturing, positiebepaling, communicatie en data uitwisseling gegarandeerd zijn.

KPN Drone Connect en Amsterdam Drone Week
Tijdens Amsterdam Drone Week (ADW) toont KPN deze nieuwe dienstverlening aan het aanwezige publiek. Het wereldwijde ecosysteem is dan een aantal dagen bijeen en kijkt, luistert en discussieert over de toekomst van onbemande luchtvaart en de kansen voor commerciële toepassing. Jacob Groote, verantwoordelijk voor innovatie en partnerships bij KPN: "Met Drone Connect brengen we commerciële drone toepassingen in Nederland weer een stapje verder zodat we op termijn veilig en gecontroleerd van A naar B kunnen vliegen. Met een totaalpakket van connectiviteit en voorrang op het netwerk zodat besturing en realtime data-uitwisseling van bijvoorbeeld camerabeelden, positiebepaling en het inzichtelijk maken van het grond- en luchtrisico gegarandeerd zijn. Ook bieden we een routeplanner voor de meest efficiënte en veilige vluchtroute met de beste mobiele dekking."

Extra betrouwbaar
Naast connectiviteit voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling biedt Drone Connect gebruikers extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor drone toepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten.

Routeplanner
Daarnaast heeft KPN een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast naar aanleiding van de behoefte aan connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven. Zeker wanneer de drone buiten het gezichtsveld wordt bestuurd, wat ook wel "BVLOS" (beyond visual line of sight) wordt genoemd.

Dronetoepassingen 
Drones kunnen een hele belangrijke maatschappelijke rol spelen in de toekomst. Bijvoorbeeld om in aardappelteelt minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, of voor de pakketbezorging naar schepen, het spoedeisend transport van bloed, medicijnen en andere medische goederen of als extra paar ogen voor de detectie van drenkelingen op zee. Drones en bemande luchtvaart veilig door het luchtruim laten vliegen is ook het doel van de samenwerking die LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland), ANWB en KPN recent met elkaar zijn aangegaan. Hiervoor wordt ook gebruikgemaakt van de ‘Drone Connect’ dienstverlening. 

Ondanks dat het aantal drones en onbemande luchttoestellen  fors toeneemt, is er nog geen inrichting en controle van het luchtruim. Op het gebied van wetgeving en regulering worden inmiddels stappen gezet, dat is eveneens cruciaal om commerciële drones mogelijk te maken. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda tijdens Amsterdam Drone Week.

KPN Drone Connect