De nieuwe smarthomestandaard Matter belooft de installatie en de bediening van uiteenlopende slimme apparaten van honderden merken te vereenvoudigen. Dit kun je van Matter verwachten.

     Matter logo 2
           

Matter is een initiatief van honderden techbedrijven

Rens Blom

Matter is een initiatief van een samenwerkingsverband van honderden – deels concurrerende – techbedrijven. Dit samenwerkingsverband heet de Connectivity Standards Alliance, afgekort CSA. Jaren geleden alweer presenteerde CSA het plan om één nieuwe smarthomestandaard te ontwikkelen die slimme gadgets van al die merken onderling laat samenwerken. Die gadgets werken nu met verschillende smarthomestandaarden, waardoor je vaak per merk een andere app nodig hebt en producten van concurrerende merken niet of nauwelijks met elkaar kunnen praten. Voorbeelden zijn er genoeg. Je gloednieuwe slimme thermostaat toevoegen aan Apple's handige HomeKit-app? Dan moet de thermostaat in kwestie wel geschikt zijn voor HomeKit, en dat zijn ze niet allemaal. En je nieuwe robotstofzuiger aan het werk zetten door tegen je Apple HomePod Mini-luidspreker te praten? Grote kans dat het na wat Googlen niet mogelijk blijkt.

02 matter 2

Dankzij Matter kun je je hele slimme huis vanuit één app bedienen

Ware potentie onbenut
En dat stuntelen legt ook een ander pijnpunt van domotica oftewel huisautomatisering bloot. Voor jou als consument is het bij aanschaf van een slim product vaak niet duidelijk wat hij (niet) kan, en met welke merken de fabrikant (geen) samenwerking heeft. Een fabrikant kan zijn ecosysteem dichthouden in de hoop dat je meer gadgets van hetzelfde merk koopt, of misschien wil een andere fabrikant juist niet samenwerken. In de praktijk merk je dat de ware potentie van je slimme beveiligingscamera, thermostaat of verlichting onbenut blijft.

Het frustrerende gevoel na wat aanrommelen straalt negatief af op de merken in kwestie en het imago van het slimme huis. Geen wonder dus dat de branche graag één gezamenlijke standaard wil ontwikkelen. Dat maakt het ontwikkelproces voor merken ook eenvoudiger, zodat ze zich kunnen focussen op het ontwikkelen échte vernieuwingen. Een ander voordeel van Matter is dat de smarthomestandaard volledig lokaal werkt en dus niet afhankelijk is van een internetverbinding.

Testen
Ruim 280 merken, waaronder Samsung, Google, Amazon, Apple en LG, hebben vastgelegd een smarthomestandaard te ontwikkelen die werkt met uiteenlopende productcategorieën van al die bedrijven. In de afgelopen jaren is de technische Matter-standaard ontwikkeld. Matter gebruikt het Internet Protocol (IP), een standaard die slimme apparaten met elkaar laat communiceren. Matter werkt via wifi en via Thread, een apart protocol. Interessante materie voor de liefhebber, maar voor de gemiddelde consument is het boeiender om te weten dat je met je iPhone of Android-toestel straks met één app alle geschikte producten kunt installeren en bedienen.

En dat zijn niet alleen nieuwe producten die in de toekomst uitkomen. In het afgelopen anderhalf jaar hebben de deelnemende merken getest of hun bestaande smarthomeproducten overweg kunnen met Matter. Door technische beperkingen kunnen zeker niet alle gadgets een Matter-update krijgen. Merken maken zelf bekend welke bestaande producten (g)een update krijgen.

Eén app
Er zijn genoeg populaire gadgets geschikt voor Matter. Denk aan de Google Home-luidsprekers en Google Nest Hub-schermen, de Philips Hue-bridge, Apple HomePod Mini, Amazon Echo-luidsprekers en huishoudelijke producten in allerlei categorieën. Zij krijgen in de komende maanden updates die Matter-ondersteuning toevoegen. Een voorbeeld: als jouw Google Nest Hub straks Matter ondersteunt, kun je na het kopen van een Matter-geschikte slimme lamp het peertje toevoegen in de Google Home-app. Het is niet meer nodig om de app van het betreffende merk te installeren en daar een account aan te maken.

03 matter 2
Google is één van de bedrijven die Matter direct omarmt

Nu beschikbaar
Hoewel CSA jaren gewerkt heeft aan de totstandkoming van Matter, vormt de officiële lancering pas het startschot voor de smarthomestandaard. Want nu Matter daadwerkelijk beschikbaar komt voor domotica, gaan consumenten – als het goed is – de voordelen van de smarthomestandaard ervaren. Ondersteunde producten zijn ongeacht het merk voortaan via één app te installeren en te gebruiken. Ook heb je aan één spraakassistent genoeg om slimme gadgets van verschillende merken samen te laten werken. Wat overigens niet wil zeggen dat de deelnemende merken hun eigen platformen de das omdoen. De Google Assistent-spraakassistent, Amazon Alexa-techniek en Apple’s Siri en HomeKit blijven gewoon bestaan. Matter slaat alleen een brug tussen de platformen.

Zoals gezegd gebruiken merken deze periode om aan te geven welke bestaande producten (g)een Matter-update krijgen, en rollen ze die updates ook uit. Ondertussen verschijnen in de winkels de eerste gadgets die standaard geschikt zijn voor Matter. Je herkent ze met name aan het Matter-logo op de verkoopverpakking. Er zijn al meer dan 190 producten door CSA gecertificeerd – al zijn dit zowel bestaande als nieuwe producten. Onder andere Eve, Somfy, Nanoleaf en Tuya hebben al slimme gadgets laten certificeren. Tuya is hofleverancier van slimme, goedkope producten aan winkels als Action, Lidl en Kruidvat. Je krijgt als consument dus steeds meer keuze, zeker als grote merken als Samsung, Google, Apple, Ikea en Philips Hue straks ook Matter-producten uitbrengen.

Vernieuwingen
Matter ondersteunt op dit moment de productcategorieën slimme stekkers, lampen, thermostaten, schakelaars, sloten, airco’s, sensoren, tv’s en andere media-apparaten en zonwering. Koepelorganisatie CSA test nu andere categorieën, waaronder robotstofzuigers en beveiligingscamera’s. Later dit jaar moeten andere categorieën zoals koolmonoxidemelders, rookmelders en bewegingsmelders volgen. Matter is dus een lange termijnproject van de branche dat steeds completer wordt. Het duurt daarom nog wel even voordat je hele huis volhangt met producten die Matter ondersteunen. Ervan uitgaande dat je dat überhaupt wil, natuurlijk.