Google is begonnen met het uitrollen van de AI-chatbot Bard. Deze ChatGPT-tegenhanger wordt langzaam uitgerold voor het brede publiek, te beginnen in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Na het overdonderende succes van Microsofts ChatGPT kan Google niet achterblijven met de komst van hun AI-chatbot. Begin februari 2023 introduceerde Google zijn eigen AI-chatbot Bard en nu wordt Google Bard langzaam uitgerold naar een breder publiek.

Chatbot
Bard is net als ChatGPT een chatbot met kunstmatige intelligentie. Het is dus slimme software die razendsnel in staat is om op basis van een vraag tekst te schrijven. Zo kan hij onder meer antwoord geven op vragen en hierbij uitleg geven, teksten herschrijven of samenvatten, songteksten of proza schrijven, verhalen bedenken of teksten genereren.

Google Bard
Google begint dus nu met het uitrollen van zijn eigen AI-chatbot Bard. Net als bij ChatGPT kun je bij Bard in een tekstveld een vraag of opdracht (prompt) typen. Wel geeft Google aan dat Bard zich nog in een experimentele fase bevindt. Sowieso moet je de teksten van de AI-chatbots altijd controleren op onjuistheden, want feilloos zijn ze nog zeker niet. Google meldt hierover: "ze zijn niet zonder hun fouten" en "En ze kunnen onnauwkeurige, misleidende of valse informatie verstrekken terwijl ze deze zelfverzekerd presenteren." (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Google Bard experiment
Overigens is Bard een aanvulling op de Google-zoekmachine en vervangt deze dus niet.

Beschikbaarheid Google Bard
Helaas hebben vooralsnog alleen inwoners van de VS en het Verenigd Koninkrijk toegang tot Bard en dan is er ook nog eens een wachtlijst. Via bard.google.com kunnen zij zich hiervoor inschrijven. Verder is het nog niet bekend wanneer Bard voor andere landen en dus gebruikers beschikbaar zal komen, we houden je op de hoogte.

Google Bard uitleg