Hoortoestellen zijn kleine elektronische apparaten die zijn ontworpen om geluid te versterken en het gehoor van mensen met gehoorverlies te verbeteren. In deze blog gaan we dieper in op de werking van hoortoestellen.

Hoortoestellen werken door geluidsgolven op te vangen en om te zetten in elektrische signalen, die vervolgens worden versterkt en via een kleine luidspreker aan het oor worden afgegeven. Deze zijn te krijgen bij audiciens, zoals Van Boxtel Hoorwinkels. In deze blog gaan we dieper in op de werking van hoortoestellen.

Microfoon, versterker en ontvanger
Het eerste onderdeel van een hoortoestel is de microfoon, die verantwoordelijk is voor het opvangen van geluidsgolven en het omzetten ervan in elektrische signalen. De microfoon bevindt zich meestal aan de buitenkant van het hoortoestel en is ontworpen om omgevingsgeluid op te vangen. Zodra de microfoon de geluidsgolven heeft omgezet in elektrische signalen, worden de signalen naar de versterker gestuurd. De versterker is verantwoordelijk voor het verhogen van het volume van de signalen, waardoor ze luider en beter hoorbaar worden. De hoeveelheid versterking kan worden aangepast op basis van de hoorbehoeften van het individu. Nadat de elektrische signalen zijn versterkt, worden ze naar de ontvanger gestuurd. De ontvanger is een kleine luidspreker die de versterkte geluidsgolven naar de gehoorgang stuurt. De geluidsgolven worden vervolgens door het oor verwerkt en voor interpretatie naar de hersenen gestuurd.

Accu en aanpassen van functies
Alle hoortoestellen hebben een batterij nodig om de elektronische componenten van stroom te voorzien. De batterij bevindt zich meestal in het hoortoestel en moet periodiek worden vervangen. De levensduur van een hoortoestelbatterij kan variëren, afhankelijk van het type batterij, de grootte van het hoortoestel en de mate van gebruik. De meeste moderne hoortoestellen worden geleverd met bedieningsinstellingen waarmee de gebruiker het volume en andere functies van het hoortoestel kan aanpassen. Deze instellingen kunnen worden aangepast met behulp van knoppen of draaiknoppen op het hoortoestel, of via een afstandsbediening of smartphone-app. (Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/audicien)

Veel verschillende functies
Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar die de prestaties van hoortoestellen kunnen verbeteren. Dit kunnen draadloze microfoons, luisterspoelen voor gebruik met telefoons en bluetooth-connectiviteit voor gebruik met smartphones en andere apparaten zijn. Hoortoestellen werken dus door geluidsgolven op te vangen via een microfoon, de geluidsgolven om te zetten in elektrische signalen, de signalen te versterken en ze via een luidspreker aan het oor af te geven. De apparaten hebben een batterij nodig om de elektronische componenten van stroom te voorzien. Ze worden geleverd met bedieningsinstellingen waarmee de gebruiker het volume en andere functies kan aanpassen. Er zijn ook verschillende accessoires verkrijgbaar die de prestaties van hoortoestellen kunnen verbeteren.

Bepalen of jij een hoortoestel nodig hebt
Als jij gehoorverlies hebt, kan een gekwalificeerde audicien jou helpen bepalen of hoortoestellen geschikt voor jou zijn en advies geven bij het kiezen van het beste apparaat voor jouw behoeften. Bij correct gebruik en correct onderhoud kunnen hoortoestellen jou helpen om van een voller en actiever leven te genieten door jouw vermogen om te communiceren en om te gaan met de wereld om jou heen te verbeteren. Ga langs bij een audicien voor een hoortest en kom erachter of jij ook baat hebt bij een hoortoestel.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Van Boxtel Hoorwinkelsmark paton 1e7e9PorPVU unsplash