Op zondag vind je op pcactive.nl de wekelijkse column van de voormalige FAQman John Vanderaart. Ditmaal met als titel Gevaarlijk internet, lees hier de column van vorige week.

Je hebt haar nog tegoed, de Franse overbuurvrouw (71) van de vorige keer. Geboren en getogen in het hart van de toch wel sociaal geïsoleerde Morvan en pas sinds een jaar of vijf verder hebbende gekeken dan diezelfde Morvan. En dat smaakte naar meer, want zo heeft ze uiteindelijk de mobiele telefoon en het internet ontdekt. Tot die tijd was het uitsluitend een - te dure - vaste telefoonlijn, want mobiele telefoons en internet zette ze weg als levensgevaarlijk. Criminelen, virussen en al wat dies meer zij aan engs: "Komt allemaal door mobiele telefonie en internet!" Om daaraan toe te voegen: "En door Parijs!" Ze kreeg bijkans een wegtrekker als ik - bij haar aan de apéro - via wifi aankoppelde op mijn eigen netwerk 15 meter verderop. Als ik haar op tijd gekalmeerd kreeg, werd de gendarme werd nog net niet gebeld!

Maar dat was toen, want tegenwoordig waait er een andere wind in de Morvan. Een moderne en progressieve wind. Ja, mijn Franse overbuurvrouw is 2.0 geworden; aan woke is ze nog niet toe... Via het internet (aanvankelijk alleen op de mobiele telefoon) heeft zij bijvoorbeeld het koolhydraatarme dieet ontdekt. Met als gevolg dat ze, na jaren van alles te hebben geprobeerd, die 10 overtollige kilo's toch mooi is kwijtgeraakt. De overbuurman (73) heeft gedienstig meegelift op dat dieet: graatmager geworden! Ook bank- en belastingzaken zijn thans beter te regelen. En iets dat wij in Nederland alweer bijna hebben laten varen: "Facebook." En gaandeweg transformeerde internet van vloek tot zegen... Dus heeft ze zichzelf op glasvezel laten zetten om sneller en meer world wide web te kunnen consumeren. Vele nieuwe werelden hebben zich voor haar geopend. Met deze week als klap op de vuurpijl: "Een pakje van Amazon." Intussen heeft mijn overbuurman de technische instructievideo's op YouTube ontdekt. Waarna hij met succes dat ene al jaren mankerende onderdeel van zijn tractor te lijf ging. Ja, dat gaat nog wat worden hier... Sterker nog, ze denkt al aan de oprichting van een computerclub, waarschijnlijk de Hobby Ordinateur Club. Je moet er maar op komen...

John Vanderaart column 05032023

Il ne vient du morvan, ni bons vents ni bonnes gens…